Откриха маркери, показващи риска при бебета да развият шизофрения в бъдеще

Шизофренията е предимно генетично разстройство, но факторите на средата също влияят

Международен екип от учени, ръководен от специалисти от Virginia Commonwealth University е идентифицирал за първи път биомаркери, които могат да показват предразположеност на бебетата към отключване на шизофрения в бъдеще. Откритията са описани в списание Molecular Psychiatry.

По време на изследването авторите са проучили кръвни проби от 333 новородени от Швеция. Анализът показва наличието на 24 милиона метилирани маркери. След това е използван статистически анализ за идентифициране на специфични за клетъчния тип тагове.

След това резултатите са сравнени с информация за транскрипцията от 595 постмортални проби от мозъка на хора с и без шизофрения. Освен това е направено сравнение с данни за метилиране на кръвта от 2970 възрастни, взети от пациенти с шизофрения и от контролна група без заболяването.

Изследователите са стигнали до заключението, че някои разлики в метилирането, с които децата са се родили, показват повишен риск от това заболяване.

Макар да е известно, че шизофренията е предимно генетично разстройство, учените са успели да докажат, че факторите на околната среда, които могат да предизвикат химически промени в ДНК, също влияят върху развитието ѝ. Такива промени водят до смущения в активирането на определени гени чрез метилиране. /БГНЕС