Откриха мъртъв бивш мениджър, отговорен за качеството в "Боинг"

Джон Барнет съдеше компанията за нарушаване на производствените стандарти

В САЩ бе намерен мъртъв бившият служител на "Боинг" Джон Барнет, който се съдеше с компанията, обвинявайки я в нарушаване на производствените стандарти. 

Бившият мениджър по контрол на качеството в "Боинг" Джон Барнет е открит мъртъв на 9 март в колата си на паркинг до хотел в Чалстън, където е давал показания в съдебния процес срещу компанията. Полицията съобщи, че той се е самопрострелял, въпреки това разследването продължава.

През 2019 г. Барнет разказа на БиБиСи, че под натиска на ръководството работниците монтират некачествени детайли на самолетите. Той е работил в компанията 32 години. 

Барнет е предупреждавал без резултат за опасенията си. След като излиза в пенсия, започва дълго съдебно дело срещу корпорацията. 

Американската корпорация "Боинг" достави значително по-малко самолети от серията си "737 МАКС" (737 MAX) през февруари, докато група от експерти извършваха преглед на производствените ѝ линии, информира ДПА, предаде БТА. 

По данни на "Боинг" през февруари на клиенти са били доставени 17 самолета "737 МАКС". За сравнение през януари те са били 25, през декември - 44, а през ноември - 45.

В момента производителят на самолети е под натиск да подобри контрола на качеството след сериозен инцидент през януари. Тогава част от фюзелажа на практически нов "737-9 МАКС" (737-9 MAX), с повече от 170 души на борда, се откъсна от самолета малко след излитане.

За щастие при инцидента нямаше сериозно пострадали, тъй като двете места точно до откъсналата се част, са били празни.

След разследване Национален борд за транспортна безопасност (NTSB) установи, че липсват закрепващи болтове. Главният изпълнителен директор на "Боинг" Дейв Калхун пое отговорност за инцидента. Федералното управление за авиация (FAA) на САЩ ревизира производството и поиска план за подобрения от компанията.

В. "Ню Йорк таймс" съобщи, позовавайки се на вътрешнофирмена информация, че "Боинг" е преминал 56 от 89 проверки на отделни процеси, както и че са установени общо 97 нарушения.

Не се пояснява колко сериозни са откритите проблеми. Серията "737 МАКС" е един от най-добре продаваните модели на "Боинг". Компанията изостава от графика при обработката на поръчките и това може да причини затруднения в капацитета на авиокомпаниите.

Производствените линии на основния конкурент на "Боинг" - "Еърбъс" (Airbus) вече работят на пълен капацитет.