Разплетоха 200-годишна мистерия с любим генерал на Наполеон, убит в Русия

Шарл Етиен Гудан е ударен от снаряд по време на Битката за Валутино

Учени, които са открили скелет – вероятно на френски генерал, загинал по време на кампанията на Наполеон в Русия през 1812 г., искат френска лаборатория да извърши ДНК-тестове на останките, предаде АФП.

Шарл Етиен Гудан е ударен от снаряд по време на Битката за Валутино на 19 август 1812 г. край Смоленск, Западна Русия. Кракът му бил ампутиран, но той умира от гангрена 3 дни по-късно на 44-годишна възраст.

Френската армия взема сърцето му, което е погребано в гробище в Париж, но гробът му остава неизвестност, докато скелетът с един крак не е открит в Смоленск.

Изследователите бяха казали, че днес ще оповестят резултатите от тестове, направени, за да разрешат 200-годишната мистерия.

Но на пресконференция заявиха, че окончателните резултати трябва да дойдат от лаборатория във Франция.

„За да има 100% сигурност, това трябва да свършено във Франция, не в Русия“, заяви ръководителят на проекта Пиер Малиновски, историк и бивш военен с връзки с френската крайна десница, която поддържа добри връзки с Кремъл.

Той уточни, че проведените дотук експертизи не оставят съмнение, че откритите тленни останки са на френския генерал, който бил един от любимците на Наполеон.