Открита е 100-годишна капсула на времето в Нидерландия

Откритието е направено под статуя на крал Уилям II по време на ремонт на сградата на парламента

99-годишна капсула на времето, открита скрита под статуята на крал Уилям II по време на ремонт, беше отворена и разкри исторически документи и книги за нидерландските битки срещу Наполеон, предаде АФП.

Работниците, които ремонтират сградата на парламента в Биненхоф в Хага, с изненада откриха метална капсула на времето, скрита между две стени, които поддържат постамента на краля.

Кметът Ян ван Занен тържествено отвори капсулата пред зала, пълна с журналисти, за да разкрие съдържанието ѝ - писма, документи и книги.

"Това беше много приятно впечатление от онези дни. Имаше стихотворение за краля и стихотворение за града и за страната. То върна времето отпреди 99 години в 2024 г.", каза Ван Занен.

Откритието зашемети историците, които нямаха представа, че капсулата на времето съществува, каза историкът на градското изкуство Софи Оли.

"Това беше много голяма изненада. Тя е била вградена между две стени в специално направена камера.", каза тя.

Книгите представляват тритомно описание на френски език на битките на Уилям II срещу Наполеон, включително битката при Ватерло през 1815 г., от Ф. дьо Бас, известен военен историк от онова време.

Градът вече прави планове да продължи традицията, като положи своя собствена капсула на времето, когато статуята бъде заменена през 2028 г., каза кметът.

"Идеята сега е да помолим жителите на Хага да ни посъветват какво да сложим в кутията за тези, които ще я отворят след 100 години", каза той.

Той ще се подчини на волята на хората, но заяви, че неговото собствено предпочитание е кутията да се напълни с "текст и някои изображения от днешно време, текст за ремонта и монета, например евро". /БГНЕС