Паеля с морски дарове

Едно ястие, което винаги ще ви напомня за лятото и за морето

Необходими продукти:

миди - 500 г сварени с черупката
скариди - 150 г големи
риба - 400 г филе, нарязано на парчета
лук - 1 глава стар, нарязан на ситно
чесън - 2 скилидки, нарязани на ситно
червени чушки - 2 броя
ориз - 250 г
грах - 200 г замразен
шафран - 1/2 с.л.
бульон - 1 л пилешки
вино - 50 мл бяло сухо
зехтин
сол
черен пипер
лимонов сок - сокът от 1/2 лимон
магданоз

Начин на приготвяне:

В тиган се загрява около 2 лъжици зехтин. Запържват се скаридите и рибата от всички страни. Овкусяват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд.

В същия тиган се сипва още малко зехтин и се запържват лукът и чушките, след което се добавя чесънът и оризът. Разбъркват се добре и се налива виното. Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори.

Веднага щом се абсорбира виното от ориза, се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът. След като ориза поеме течността, се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него.

Най-накрая се изсипват мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон.

Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с алуминиево фолио.

Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурната за около 20 минути, докато се поеме цялата течност от ориза. След като се извади от фурната съдът се оставя покрит още 5-8 минути да отдъхне.

Сервира се в големи плоски чинии, като поръсваме с магданоз и добавяме сок от лимон.