Парламентът на Украйна забрани отстъпването на територии заради мирни споразумения

Отстъпки пред държавата-агресор са недопустими

Върховната Рада на Украйна прие постановление, забраняващо каквито и да е териториални отстъпки в името на прекратяване на войната, съобщи Гордон.

"Възстановяването на териториалната цялост на Украйна в пределите на международно признатата ѝ държавна граница, включително деокупирането на Автономна република Крим и град Севастопол, както и гарантирането на държавния суверенитет на Украйна са ключово условие за приключване на войната и установяване на всеобхватен, справедлив и устойчив мир. Прекратяването на войната, разпалена от Руската федерация срещу Украйна, чрез каквито и да било териториални отстъпки пред държавата-агресор е недопустимо." – се казва в документа, публикуван на сайта на Върховната Рада.

Посочва се също, че Украйна взема и ще взема всички възможни мерки за възстановяване и гарантиране на спазването на човешките права и свободи, нарушени от Русия през периода на окупацията на Крим и град Севастопол.

В гласуваното вчера постановление е записано още, че нито един гражданин на Украйна не трябва да бъде подлаган на преследвания или дискриминация  въз основа на това, че е живял на временно окупирана територия, а всички виновни за престъпления срещу мира, сигурността и международния правов ред трябва да бъдат подведени под отговорност.

В документа се отбелязва, че на деокупираните територии трябва да се възобнови работата на украинската образователна система и независимите медии, а причинените от въоръжената агресия на Русия щети да бъдат овъзмездени от държавата-агресор или за нейна сметка.

Превод Faktor.bg