Със стари опорки и мръсна пропаганда Патрушев нахъсва руснаците срещу Украйна

Със стари опорки и пропаганда Патрушев нахъсва руснаците срещу Украйна

Николай Патрушев

Николай Патрушев

Смъртоносните оръжия, доставени на Украйна, както и чуждестранните бойци, воюващи за Киев, са приоритетни цели за руските военн. Абсурдното изявление направи днес в Брянск Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, цитиран от РИА Новости.

На среща по въпросите на сигурността в Централна Русия вископоставеният служител на путиновия режим чинно заяви, че задачите на "специалната военна операция" в Украйна ще бъдат изпълнени, въпреки помощта на Запада за Киев. В изказването си на форума Патрушев преповтори всички опорки на Кремъл, с които започнаха войната в Украйна. И вече 9 месеца след агресията на Русия в независима Украйна те звучат не просто като внушения, а като откровени лъжи. 

"Русия, след като не получи гаранции за своята сигурност, а също и като взе предвид неспазването на Минските споразумения от Киев под натиска на Запада и реалната заплаха от създаване на ядрено и биологично оръжие в Украйна, беше принудена да предприеме специална военна операция за защита на Донбас и рускоезичното население от геноцид. И въпреки военната помощ, предоставена от колективния Запад на украинския режим, задачите на специалната военна операция, определени от президента на Русия, ще бъдат изпълнени", рецитира познатите мантри секретарят на руския Съвет по сигурност.

До болка познати са и следващите опорки на Патрушенко, с които Русия се опитва да манипулира и шантажира Запада.

Русия "се противопоставя на възродилия се с подкрепата на колективния Запад неонацистки режим в Киев и бясната русофобия, бори се с геноцида срещу рускоезичното население и защитава международното право, основано на основните принципи на ООН, а не на правилата, измислени от Съединените щати, за да запазят своята хегемония.(...) Освобождаването на Украйна от неонацизма ще постави началото на връщането на стабилността и сигурността в света".

Пропускайки истинските факти за развитието на конфликта в Украйна, по- нататък секретар на руския Съвет за сигурност се впуска в гнусна пропаганда срещу властта в Киев, опитвайки се да представи като жертва на така наречената „ мащабна военна операция“ Русия. На форума в Брянск той говори за „говори за украински разузнавателно-диверсионни групи, които са се  активизирали в Централна Русия, особено в граничните райони“. Подчертава, че редица населени места са обект на „систематичен обстрел с реактивни системи за залпов огън, артилерия и безпилотни летателни апарати, доставяни на Украйна от САЩ и други страни от НАТО". Посочва, че техните „цели по правило, са гражданска инфраструктура, чието унищожаване или увреждане застрашава безопасността на цивилното население и може да нанесе значителни щети на икономиката". По думите му „значително са се засилили опитите на представители на радикални и екстремистки структури да проникнат на територията на Русия с намерение да извършват подривна дейност и да извършват терористични актове".

Реално обаче целият демократичен свят вижда нещо съвършено различно от това, което се опитва да ни внуши Патрушев. След 9 месеца на „мащабната военна операция“ сме свидетели на сериозни загуби на руските войски както в жива сила, така и във военна техника, капитулацията и бягствата на руски войници и мобилизирани от фронтовата линия, повечето от които са превърнати в пушечно месо, заплахите с ядрено оръжие и постоянните ултиматуми и шантаж към демократичния свят. Свидетели сме на кървав терор, саморазправа, бруталност и жестост към мирните жители на Украйна; ежедневните ракетни удари по украински военни и граждански обекти, разрушаване на инфраструктурни съоръжения, лишавайки стотици украинци без дом, ток, вода, продоволствия; отвличането на украинци - деца и възрастни, и разселването им в окупираните от руските войски селища в Украйна, а някои и дори преселвани в Русия. 

Затова и информацията за "извършени 23 терористични акта, предотвратени 28 терористични престъпления, включително 9 саботажа", за които говори в Брянск Николай Патрушенко са по-скоро пропагандни внушения. А използването на този тип риторика от високопоставен служител на Кремъл преследва една единствена цел – да настройва руското общество срещу Украйна и колективният Запад, които са „заплаха“ за Русия и нейния народ. Затова те заслужават подобаващ отговор, който е свързан и с постигането на крайната цел на тази война. В този момент това е особено важно, защото последните социологически проучвания показват, че все повече руснаци са против войната в Украйна и несъгласни с режима на Путин. А може би тази тенденция ще продължи да се задълбочава.