Педро Санчес: Подкрепата на ЕС за членството на Украйна в съюза е недвусмислена

Украйна е постигнала значителен напредък

Педро Санчес и Володимир Зеленски, снимка: EPA/БГНЕС

Педро Санчес и Володимир Зеленски, снимка: EPA/БГНЕС

Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че посещението му в Киев в първия ден от испанското председателство на ЕС показва недвусмисления ангажимент на ЕС към кандидатурата на Украйна да се присъедини към 27-членната общност, предаде БНР. От днес Испания пое председателството на Съвета на ЕС.

"Говорейки за перспективата на Европейския съюз за присъединяването на Украйна към ЕС, присъствието ми тук в първия ден от шестмесечното председателство демонстрира ясен и недвусмислен политически ангажимент от страна на институциите на общността в това отношение“, каза Санчес по време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Санчес отбеляза, че ЕК наскоро е публикувала междинна актуализация за състоянието на кандидатурата на Украйна, която показва "значителен напредък" в изпълнението на препоръките преди преговорите за членство:

"Бих искал да поздравя Украйна за положителната тенденция и да я насърча да продължи пътя си на реформи“, каза той, като посочи, че през есента ще бъде публикуван писмен доклад, който ще очертае "основата за по-нататъшни стъпки и решения.“

Украйна кандидатства за членство в ЕС само пет дни след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. и получи статут на кандидат няколко месеца по-късно, на 23 юни, като силен сигнал за подкрепа от страна на Брюксел. Киев се надява през тази година да започне официални преговори за това какво трябва да направи, за да затвърди кандидатурата си за членство.

В обръщението си към украинския парламент испанският лидер благодари на депутатите за тяхната законодателна работа, припомняйки, че желанието на Украйна да се присъедини към 27-членния съюз е една от причините за инвазията на Русия.

"Не забравяме, че европейските стремежи на украинския народ бяха едно от извиненията, които предизвикаха руската реакция и на свой ред инвазията. Беше справедливо да уважим този стремеж, като ви предоставим статут на кандидат за членство в Европейския съюз." - посочи той.

"Зная обаче, че това не е лесен процес, особено при продължаваща война", добави Санчес.