Пендаровски за слабия резултат на изборите: Тръгваме от нула

Той получи два пъти по-малко гласове от Силяновска-Давкова

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

"Това не са резултатите, които очаквахме. Разликата ще бъде около 130 000 гласа. От утре започваме с нови срещи с гражданите. На практика тръгваме от нула."

Това каза сегашният президент на РС Македония и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски след като станаха известни резултатите от първия тур на президентскити избори.

Начело след първия тур е Гордана Силяновска-Давкова, кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. За нея са гласували 354 603 избиратели или 40,20% от участвалите във вота. Действащият държавен глава и кандидат на СДСМ Стево Пендаровски, събра 176 364 гласа или 19,99%. Именно те отиват на балотаж на 8 май. Двамата бяха съперници и на президентските избори през 2019 г., когато на балотажа победи Пендаровски.

"Победителят ще стане ясен на втори тур. Очаквам по-голяма избирателна активност и повече хора да припознаят концепцията за демокрация, напредък на държавата, равноправие за всички нации", каза Пендаровски, като уточни, че няма да прави никакви договорки за "механично прехвърляне на гласове". /БГНЕС