Пентагонът разтревожен: Русия продължава да дестабилизира ситуацията около Украйна

На границата между двете страни са разположени вече повече от 100 000 войници

Русия продължава да трупа сили по границата с Украйна и вече е разположила над 100 000 войници. За това предупреди Пентагонът, цитиран от "Франс прес".

Продължихме да виждаме дори през последните 24 часа допълнителни части да се стичат към границите с Украйна и Беларус, посочи говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той предупреди, че с всеки изминал ден Москва увеличава потенциала си за действие и продължава да дестабилизира ситуацията, която вече е много напрегната.

По думи на Кърби Русия лесно би могла да помогне за деескалацията на напрежението, стига да върне частите си от границата и да се ангажира да продължи по дипломатически път.

Днес предстои Русия да започне 10-дневни съвместни военни учения в Беларус, в които ще участват около 30 000 руски войници.

Въпреки че Москва увери, че войските й, разположени в момента в Беларус, ще се върнат в постоянните си бази след края на ученията, Вашингтон се опасява, че учението може да увеличи напрежението в региона.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.