Според Песков европейските ограничения за колите с руски номера са "абсурдни"

България също налага такава забрана

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, решенията на страните от Европейския съюз за ограничаване на влизането на автомобили с руски номера са абсурдни, предаде Дарик с позоваване на контролираната от Кремъл агенция ТАСС. 

"Русия ще отговори по начин, отговарящ на интересите ѝ", закани се Песков.

"Трябва да постъпим така, както е най-добре за нас. Невинаги това може да бъде огледалният отговор. Несъмнено подобни напълно абсурдни решения за пореден път оказват негативно влияние на и без това намиращите се в плачевно състояние наши отношения и, между другото, изобщо не прилягат на ръководствата на страните, които вземат подобни решения." - твърди говорителят на Кремъл.

Забрана за влизане на коли с руски регистрационни номера въведоха Литва, Латвия, Полша, Финландия и Естония. В петък към тях се присъедини и нечленуващата в ЕС, но придържаща се в много отношения към политиката на съюза Норвегия, където ограничението влиза в сила от утре.

По-рано днес от МВР съобщиха, че се очаква забраната за влизане на автомобили с руска регистрация да започне да действа и на територията на България до края на деня.

На 14 септември министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е пристигнал документът във връзка със забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация. Тогава той каза, че предстои документът да бъде разгледан и да се вземе решение как ще се случват нещата по този въпрос. 

На 11 септември Европейската комисия потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.