БПЦ-Българска патриаршия – поделение на Външния отдел на РПЦ-Московска патриаршия

Синодът в София кадрува по заказ на Любянка

Николай Попиванов

(обзорен коментаар)

На 21-ви ноември всяка година Православната църква по света чества тържествено светлия християнски празник “Въведение Богородично” (патронен храмов празник на Архиепископската Катедрала на Първопрестолната в Православната църква Константинополската Архиепископия) и с радостен молитвен възторг възпява това знаково събитие от Свещената история, начеващо 

въвеждането на човешкия род към Новия Завет

на Любовта с прекрасните песнопения от празничния тропар: “Днес е предзнаменованието на Божието благоволение и предвестието за човешкото спасение: Девата открито се явява в Божия храм и предизвестява на всички Христос. Нека и ние с висок глас извикаме към нея: радвай се ти, която си изпълнение на замисъла на Създателя!”. 

Днес Пресвета Дева Мария – Майката Божия влиза на 3-годишна възраст в Йерусалимския храм, в който на 33-годишнината Си от земното Си пребиваване при първото Свое пришествие нейният Син и наш (на всички християни по целия свят) Господ Бог изгонва с камшик търговците, менячите и сарафите от него, които несъмнено го скверняха с пороците и покварата на корупцията си, дирижирана от първосвещениците.

Някогашният далеч по-достоен, по-състоятелен и по-отговорен състав на Св. Синод на Българската църква (както между впрочем е канонически издържаното по нормативната уредба в Православието точно наименование и по Вселенски Патриаршески Томос, а и по дори непризнатия на международно и междуцърковно ниво някогашен Екзархийски устав) през 1929 г. определя съвсем основателно днешното църковно честване за Ден на християнското семейство и християнската православна младеж.

Но!!!

Днес, обаче, в 2023-тата година Българският синод, физически и ментално, но и духовно (доказано от само себе си във времето) неспособен за функцията на високоотговорната длъжност Духовен водач на Нацията по множество, но и крайно утежнени заради тежки здравословни проблеми на неговия председател – Патриарх Неофит, а и със съвременния пълен синодален състав, рекрутиран изцяло, повтарям изцяло, от предшествениците си – офицери и агенти на ДС, както и от техните наследници от икономико-олигархични кръгове, както на национално, така и на регионално (феодално) ниво, са форматирани и действащи по генезис и калъп само и единствено от механизмите и 

зависимостите от и към ГРУ, КГБ, СВР, ФСБ

и други знайни, и незнайни руски тайни и завоалирани Служби, със съдействието на идеологическата диверсия на гумения печат на Путин - Кирил Гундяев, оглавяващ псевдорелигиозна институция, който със своята шизофрения едновременно освещава ракета за масово изтребление под наименованието ù “Сатана”, в същото време обявява българските власти за сатанински.

Това въведение на Празника “Въведение Богородично” е прелюдия към разказ, изискващ Прокуратурата на РБ и премиерът Денков да реагират адекватно и по Закон, но ефективно на многобройните данни, предоставяни от съюзническите специални служби на НАТО и на ЕС, както и на няколкогодишни разработки и доклади на ДАНС спрямо активирането от страна на Руската Федерация на нейното (не нашето – българското) БПЦ-БП като 

ИДЕОЛОГИЧЕСКО ОРЪЖИЕ ЗА ДЪЛГОСРОЧНО ПОРАЗЯВАНЕ

на територията на Р. България, както и за употребата ù за ВЗРИВЯВАНЕ на отношенията в двухилядолетния оформил се порядък между Православните църкви по света.

В навечерието на Независимостта на България, след разкритията на Северна Македония и след въпросите на Председателя на парламентарната комисия по сигурност и вътрешен ред (към онзи момент) ген. Атанас Атанасов, ДАНС - по свои данни и такива от партньорски служби - експулсира трима руски шпиони, функциониращи като такива под прикритието на расото, добре скриващо пагоните им.

Руската Генералисимус Елеонора Митрофанова заключи столичния християнски храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, който е в типичната още от времето на Иван Грозни в Московùя руска православна архитектура - с обичайна еклектика на татаро-монголска и мюсюлманска символика, преплетени по-късно и със западно-християнски мотиви. Това тя стори съгласно произнесеното публично по-късно и от самата Мария Захарова изявление, че “Руската църква в София е Храм-Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх.”

Явно в Москва считат, че ние сме някаква част от тази тяхна “цяла Русия”, на която те гледат като владетели на тяхна Задунайска губерния и крепостни миряни на Московската Патриаршия, която от 1943 г., с Указ на Сталин става официално подразделение на КГБ!?

Действията с и около темата “Руската църква в София” показва, че знаците и символите имат преимуществено значение в определянето на идеологическите граници между цивилизационния избор – християни, борещи се да са миротворци, и такива, които също се наричат християни, но благославят убийства, изтребление и геноцид. А това показва 

и къде е пределът на Путиновия Изток и Демократичния Запад

Лицето, познато в публичното пространство като Даниил Видински (замесен в мъченическата след издевателства смърт преди години на о. Стефан Камберов от Синода на дядо Пимен) веднага заяви при тези събития “огорчението” си от действията на компетентните и единствено информирани органи на властта в България спрямо руските шпиони.
Софийският митрополит Неофит, който по Устав трябва да е и Български Патриарх, назначи свещенослужители, които да свещенодействат в този български (по-долу ще стане ясно защо) храм от диоцезната в София Софийска епархия. Те, обаче, и до стълбите на храма не стигнаха. Обществеността бе информирана, че те на среща в Руското посолство са поискали осигуряване на достъп до черквата. Но не кой да е, а още тогава соченият за най-верния кадър на московските спецслужби от времето още на СССР - Гавриил Ловчански, който е създаван от баща си – личен телохранител на Георги Димитров, съселянина си ген. Славчо Трънски и изпратен от него в Москва, а там пък взет на въоръжение под крилото на високопоставения агент на КГБ “Абат” (Волоколамски митрополит Питирим) заяви, че "от свои източници в Руското посолство знае, че свещениците на Патриарх Неофит не са се срещали с посланик Митрофанова.” Най-руският владика в така наричащата се у нас и по света уж “Българска” Патриаршия по-късно също заяви: “От наши достоверни източници знам, че новият представител на Руския патриарх ще пристигне в София за празника на “Св. Йоан Рилски”.

Този “български” уж владика на Руската, обаче, неправославна, а кремълско-политическа военна квазицърква се оказва много осведомен за деяния, които не би следвало редови гражданин на Републиката у нас да знае, камо ли човек, отдал се на посветеност Богу да има известност за предприети мероприятия от държава, обявила ни нас за вражеска страна със сатанинска власт, освен ако не се допусне обоснованото предположение, че същият се явява предател на националните интереси и обслужва като агент на влияние тези на друга държава, която и днес отново пропагандира унищожение на човеци, народи и цели континенти.

Русенският митрополит Наум пък даде историко-архивна справка за църковния статут на православния храм в руски архитектурен стил в София и заяви позиция, че Църковното и Каноническото право отрежда на БПЦ и пряко на ръководството на нейното епархийско поделение – Софийската митрополия, съобразно множество повели и разпоредби в Свещените Канони на Светите Вселенски и Поместни събори, да се разпорежда с този храм.

По повод множеството умишлено провокирани от руската пропаганда брожения български политици взеха също отношение.

Делян Пеевски поиска “Руската църква да бъде отворена!” и съобщи, че ще се предприемат действия за допълнително субсидиране на БПЦ. Но: така не финансираме ли 

най-мощния идеологически рупор на Путиновия режим у нас

със законови изменения, който действа и на подсъзнателно ниво?! – ясно е, че ДА!

България изгони Вассиан, но Русия не изгони Теоктист от Москва, не защото Матушка Митрофанушка заявява, че те не са “варвари” (едва ли не според нея като нас), а защото вероятно е техният човек за свръзка.

Подхваната бе и темата за собствеността на храма. Посланикът на Кремъл в София извади един несъстоятелен по претенцията си констативен Нотариален акт.
Започнаха се множество коментари, обсъждания от теолози, канонисти, юристи, бивши съдии, политици и политикани, анализатори, но и църквари също. Пръв на амбразурата отново бе дедь Гавриилушка. Той ни каза: “Не! Не! Не! Храмът не е български! Руската църква е на Руската Федерация! Посолството има Наталиален акт! Храмът е на Московската Патриаршия! Не на Българската!” Като сам заяви също: той знаел; той е бил; той…; той – и никой друг.

И пак той - “Владиката” на Ловеч: „Ние сме казали, че нямаме правомощия да отворим църквата (б.р. руската). И кой да я отвори,  ние не можем, трябва посолството да го стори. А те ще го направят, когато руският патриарх им даде знак.” За този човек богословието (доколкото изобщо има познания по него) му е: 

Путин е бог и Кирил е негов пророк

Това е!

Колко родолюбиво?! Всичко е на Москва! Планетата. Слънцето. Звездите. Всичко видимо и невидимо. И най-вече самия той - Гаврюшата!

Но Истината е една!

Прокуратурата счете, че са събрани достатъчно доказателства, потвърждаващи че собствеността на храм “Св. Николай” в София е на Българската Държава и те са напълно основателни и достатъчни за внасянето на Иск от страна МРРБ  в Съда за това.

Относно, обаче, абсолютната несъстоятелност на издадения на Руското посолство Нотариален акт и обявяването му в нищожност идва не само от Декрет на Ленин от 29-ти август 1918 г., че СССР едностранно сам обявява пред останалите държави по света, че се отказва от собствеността на имотите в чужбина, принадлежали на Руската Империя, и прекратява действието на предишни междудържавни договори, според които имперските имоти в чужбина не са и никога няма да бъдат претенция на Съветския съюз, което до разпадът му е факт, превръща аргумента за правоприемство в смехотворен и юридически невъзможен, но най-важното: За целия парцел в идеалния център на София между бул. “Раковски” и ул. “Бенковски” и между бул. “Цар Освободител” и ул. “Московска”, където се е намирал легационния (посолствения) комплекс на Руската Империя (в който попада т.нар. руски храм, служил за посолствен някога поради Българската схизма), който се оказва, обаче, много тесен за глобалните цели на СССР, то през 1974 г. Правителството на тогавашната у нас Народна Република България, след договореност с Правителството на Съветския съюз одобрява извършената от Ленинския (тогава) район на Софийската голяма община Заменка на гореспоменатия парцел на имот за цял един посолствен град – огромен комплекс, изграден в Дъновисткия квартал на София “Изгрев” - като същият упоменат по-горе парцел пък се предоставя на Ленинския район на СГО от самата Съветска Русия.

ТЯ – САМА СЕ ОТКАЗВА ОТ НЕГО!

По-рано Българската Екзархия също е владеела руския храм от бомбардирането на Варна, та чак до 1953 г. по волята на тогавашните Български Царе Фердинанд и Борис III, и при отсъствие на интерес от страна БКП.

Сам българският министър-председател съобщи публично, че е “в непрекъснат контакт със Синода”. Какви са неговите държавнически действия?! Съобразени ли са действията на Русия в целия Черноморски регион именно през Църквите (от премиера) така, както ги съобразява и произнася Държавният глава на Р. С. Македония, че Синодът в Скопие е пробит от митрополити, които са руски шпиони по данни, предоставени му от натовски спецслужби, или така както действа Мая Санду в Молдова, или пък така както действа Петър Фиала в Чехия, където с правителствено решение храмовете на РПЦ са одържавени?! 

С чий Синод е в комуникация Николай Денков?

Ако е с този в София, то той е нещо като епархийски синод на Руската църква, която е с наложени, обаче, санкции от САЩ и ЕС.

Кога Кабинетът ще се занимае с престъпното бездействие или зловредното действие на пряко подчинената лично на премиера Дирекция “Вероизповедания” при МС, която не изпълнява задълженията си по Закона за вероизповеданията?!

Тази Дирекция, в лицето на ръководството ù, докато се напива с несветена вода у нас се извършва безпрецедентно закононарушение. Пристигна в страната лице, с официални имена Владимир Тишчук, пратено тук от Кирил Гундяев, който разпорежда молебени за победа на т.нар. СВО над “нацифицирана” Украйна, забраняващ молитвите за мир и считащ ядреното оръжие за Божие откровение, на мястото на Вассиан да извършва обществени и частни богослужения в един храм, който е в статус на разглеждане от Българския съд относно собствеността му. По силата на Закона такова действие на религиозен култ може да се осъществява от регистрирана в България религиозна институция. Има ли у нас регистрирана религиозна институция с наименование “Руска православна църква – Московска Патриаршия”?! Защото ако няма, то тогава новият кремълски расофицер, който и не е български гражданин, би следвало, по искане на споменатата тази Дирекция при Министерския съвет, също да бъде изведен от страната, дори и да притежава работна виза за Австрия, с валидност за целия ЕС! Има ли уведомително писмо, че регистрираната ex lege у нас БПЦ-БП е тази, която препоръчва на Българската държава, в лицето на нейната вероизповедна Дирекция, чужд гражданин да извършва с нейно съгласие, в нейни храмове и в нейния диоцез религиозни обреди, съобразно православния типик?!

Ако всичкото това до този момент не е налично, то престъпленията следва да не са само административно и дисциплинарно наказуеми, но вече и наказателно-процесуално.
Прокуратурата на РБ и в частност и.ф. Главен прокурор 

Борислав Сарафов следва да е пряко ангажиран с вражеското руско влияние в България чрез БПЦ,

особено чрез определени митрополити, осъществяващи противодържавна дейност и особено върху ръководството на Синодалната канцелария, която е център на информация, течаща към Москва и регулирана от там чрез близо 10-годишния вече Главен секретар Герасим Мелнишки – пряко и директно назначение на Кирил Гундяев в Синода в София.

Българското Правителство следва да защити българския национален интерес на държава-съюзник в НАТО и ЕС, както и на идеологическо геополитическо ниво, за да докаже, че страната е преминала Преход, а не само разход, както твърдят старите генерал-професори! Освен това, което стори Българският Парламент, предоставяйки на Украйна военно-техническа помощ, отчитайки знакови събития от Черноморския регион - Грузинската православна църква признава вече Православната църква на Украйна; Руската православна църква в Молдова напуска Московската Патриаршия и търси приемането ù в диоцеза на Вселенската Патриаршия в Константинопол (Истанбул); някои поделения на РПЦ в Молдова преминаха вече към Румънската православна църква, то страната ни трябва и като Държава, и като Църква да заеме вече категорична 

позиция за Православието в Украйна, 

имайки предвид случващото се с нашите бесарабски сънародници!

Сръбската православна църква е филиал на РПЦ-МП, но докога ще се позволява родната ни Българска Патриаршия да е подчинена на Любянка и стриктно да изпълнява поръчките на Кирил Гундяев?!

На 3-ти октомври т.г. Св. Синод се събра и ни съобщи, че подкрепя патриарх Неофит (каквото и да означава това), който праща писмо до вездесъщия Всерусийски патриарх, създава Комисия, която да разглеждала статути на т.нар. Подвория и че чака храмът да бъде отключен.

Безобразие!

Храмът го отключи Митрофанова!

В него служи пак руски расофицер!

Течеше досъдебно производство!

Заформя се съдебно производство!

И няма българска държавна институция, която да не допуска самоуправство! 

vassian_jerusalim.jpg

Изгоненият от България руски шпионин Вассиан Змеев вече е под крилото на патриарха на Йерусалим

Прокуратурата ведно с органите на ДАНС, ДАТО и МВР са в дълг към Обществото и партньорите ни и трябва моментално в синхрон и с Министерството на правосъдието, чийто министър - Атанас Славов е ведущ в тая тематика, да извършат пълен опис и да се затвори този обезхрамен понастоящем храм докато той служи за руска пропаганда и демонстрация на върховната власт над натовска и европейска България от една обикновена кремълска чиновничка като Митрофанова, която ни показва: “Вие (българите) си се считайте за каквито си щете! Ние ви считами за наши.”!

Иначе – да! Предателството на нас българите спрямо българския интерес в полза на Русия не е от днес.

Както говори сам дед Гавриилушка Митрофановский, че знаел всичко – то и той не е бил безучастен с покойните Кирил Варненски и Натанаил Неврокопски в годините на църковния разкол да инициират “спасяването” на руския храм от “гадните разколници”, за не могат те, когато бяха единственото признато от Закона и Съда за легитимно вероизповедание “Българска православна църква“ да влезнат във владение на храма при президентстването на Петър Стоянов и премиерстването на Иван Костов, които възприемаха дядо Пимен за Български Патриарх. Тогава също така и софийският кмет Стефан Софиянски, както “върна” двореца “Врана” на Симеон прави спогодба с Московския кмет Лужков и прехвърля по подобие на нотариус Дахтеров т.нар. “Дом Москва” на Московската голяма община в Русия. Така и парите на БПЦ също се пренесени и вкарани в руска банка, с които могат по договореност да се разпореждат – забележете - чрез свои спесимени кои? – Кирил Гундяев и “наш” Гавриил Ловчански.

Но – слава Богу! След финансовия министър Муравей Радев сега за първи път НАП извършва ревизия на Св. Синод на БПЦ, въпреки тяхното нагло, арогантно и неблагодарно към българския данъкоплатец писмо, от месец август до Румен Спецов, използвайки манипулативни псевдоаргументи, неграмотно ползващи конституционно и законово автономността на Църквата спрямо Държавата.

Владиците не искат да се отчитат какви са приходите и разходите от търговска дейност, от отдаване имоти под наем, както и да дават отчетност по разходването на капиталови средства от Държавния бюджет, а и не считат че са тези, които следва да са най-прозрачни, особено във финансовите си дела.

Независимо от техните юридически злоупотреби министърът на финансите Асен Василев е безапелационен! Изисква се и представяне пред органите на Държавата недекларирания публично Единен имотен регистър на БПЦ-БП.

От ДАНС, НАП и КФН след включването на България в сивия списък на страни, в които се перат пари и към БПЦ предстоят следните въпроси, които ще намерят отговори:
Всичко относно бюджети, субсидии, заплати, данъци ще бъде проверявано. 

Юридическите лица на БПЦ-БП: недвижимата им собственост – каква е, къде е, колко е – оценката ù, и тя от кога последно е? Колко са паметниците на културата (недвижими) и от тях колко са национални - колко средствата от държавата за такива имоти и поддръжка са получени и как са разходвани? Пълна проверка на КСС-та, ДДС-та и т.н. Колко са средствата от европрограми за дейности, имоти, поддръжка, социално подпомагане и други?

Колко са приходите от имоти, колко данъци са платени върху тях? Колко НПО-та и холдинги от фирми или отделни фирми има към Върховното църковно управление и към всички поделения на БПЦ-БП според Устава ù? 

Физическите лица в БПЦ-БП: колко е съставът им и колко средства са получени от държавата за заплати и платени данъци и осигуровки? Всички възнаграждения на свещено- и църковнослужителите ли се осчетоводяват и има ли неплатени данъци? Каква е личната собственост на ръководните кадри в БПЦ-БП - недвижими имоти, влогове и др. в страната и чужбина – декларации и информация, особено за тези кадри приравнени като степен - ранг лица с дипломатически паспорти? Каква е собствеността на техните семейства, деца, партньори? В колко търговски дружества участват и с какви дялове? Колко приходи получават от участие в търговски дружества? В колко фондации, сдружения и др. вкл. международни организации участват и какви приходи или комисионни получават от това? Колко данъци са платени?

Прозрачност!

Утре Синодът на БПЦ-БП пак ще заседава. Дали ще откаже да даде благословение в българския църковен диоцез да служи “клирик” на “патриарх” благославящ завоевателна война и обявил българските власти за сатанински?! Не вярвам! Вероятно както по БНТ заяви синодалния служител К. Н., който е и преподавател в Богословския факултет в София, а и ползван за разбирач по контраразузнаване: “РПЦ изпраща само един служител, както е според първоначалните договорености.". А кой ги е договорял и кога, а и от чие име тези “договорености” К.Н. не ни казва!

Днес е Денят на християнското семейство и християнската младеж. Но след Деня на християнската младеж дали пък ще низвергне Синодът на заседанието си свещеник, подсъдим пред Хасковския съд с наложена му мярка за престъплението “педофилия”?! И това не вярвам! Гарван – гарвану – око не вади. 

Но знае ли човек?! 

За първи път Св. Синод на БПЦ-БП няма да се ръководи от Патриарх Неофит, който вече близо месец е във ВМА, а от не кой да е.

Председателстващ на Св. Синод е назначен Великотърновският митрополит Григорий. Той, въпреки агентурното си минало към ДС под псевдоним “Ваньо” е единственият български митрополит, който не е обучаван в Москва в годините на Съветския съюз, въпреки че има и млади митрополити у нас, преминали школовка в Москва в годините на Елцин и на Путин. Той преди 10-ти ноември е завършил университети в Швейцария и Обединеното Кралство. Владее перфектно английски, френски и ползва арабски, а и някои далекоизточни езици. Наследник е на св. Патриарх Евтимий Търновски, чиито свети мощи Св. Синод во главè с него преди около месец прослави в Бачковския манастир. Той от 30 години отговаря за отношенията “Църква – Армия”. През 2021 г. бе отличен за “Будител на годината” от тогавашния военен министър Георги Панайотов – сега Посланик на България в САЩ.

Под председателството на Григорий Великотърновски Св. Синод е с даден от историята му 

шанс да се откъсне категорично от военно-агресивната ересиарстваща Московска псевдоцърква,

да признае даруваната от Вселенската Патриаршия автокефалия на Православната Църква на Украйна и нейния Предстоятел – Митрополит Епифаний и да преустанови практиката БПЦ в София да е кадрови център на Руската църква, която вече доктринално проповядва култ към смъртта (убиват те в името на Русь Святая и отиваш в рая – това е чиста проба джихадистки радикализъм, водещ до терор)! 

По-предишният “представител” на Гундяев в София Филип сега е такъв при Антиохийския патриарх в Дамаск, който напълно подкрепя диктатора Башар Асад. Последният – Вассиан сега е пак такъв “представител” при Йерусалимския патриарх, който пък подкрепя Хамас. Връзката московска ли е?! – Да, нали?! Прокрай тези двамата бе ръкоположен през юни месец т.г. за Велбъждки епископ аташирания до Митрофанова за нейн личен поп или викарий Исаак. 

Време е ОВЦС (руското “църковно” външно) да бъде 

прокудено далеч от България в сибирската си тайга,

барабар с всичките (по думите лично на Вассиан) “30 сътрудници към Подворието в София”.

Св. Синод на БПЦ трябва да бъде пречистен от шпионите в него, служещи на Русия и час по-скоро Прокуратурата да повдигне обвинения и да ги изправи пред Съда като подсъдими с особена степен на опасност за обществото и с възможност за бягство от правосъдие да бъдат съдебно определени мерки за задържането им под стража заради престъпна съставомерност срещу Републиката, обществото и гражданите по Глава първа от НК от чл. 95-ти до чл. 106-ти включително!

Стига вече с тоя перманентен срам!

Великобритания задържа българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, Русия трови български бизнесмени и техните семейства, Русия взривява оръжейните ни складове, задържат се лица, финансирали от България Пригожин и Кадиров, а БПЦ сме я подарили на Путин, който е обявен от Международния трибунал в Хага за военнопрестъпник, където сега Украйна е повдигнала обвинение и на неговия домашен любимец - патриарх. 

Поне Българската църква да си я спасим! Поне Църквата да е Българска! Иначе всичко ще се разпада в полза единствено на Кремъл. 
Без петрол и газ все още не можем, но може да не са от Русия. Без душа също не можем, но диверсифицирайте душите ни от  отровата на РПЦ-МП!!!