Евродепутатът от СДС Александър Йорданов: Очакваме извинение от Владимир Путин(видео)

Евродепутати осъдиха наглите претенции на Русия да снеме от себе си вината за началото на Втората световна война

Александър Йорданов

Александър Йорданов

В сряда, по време на пленарното заседание на Европарламента в Страсбург, се проведе разискване по актуален въпрос: „Изопачаването на европейската история и спомени за Втората световна война“. Дебатът бе иницииран от полски евродепутати, които с основание изразиха възмущението си от последните опити на руския президент Владимир Путин да представи в невярна светлина и дори да отхвърли вината на бившия Съветски съюз за началото на Втората световна война. А добре е известно, че именно сключеният на 23 август 1939 т. договор между болшевишката държава и националсоциалистическа Германия (Пакт „Рибентроп-Молотов) поставя началото на най-голямата трагедия в европейската и световната история. 

Рано призори на 1 септември 1939 г. германски самолети бомбардират полския пограничен град Велун, а 8 минути по-късно крайцер обстрелва покрайнините на Гданск. Седемнадесет дни по-късно през източната полска граница нахлува съветската армия. Престъпното нападение е съгласувано и заповядано от лидерите на двете държави - Адолф Хитлер и Йосиф Сталин. След това историята е известна. 

Нацисти и болшевики се прегръщат

 въодушевени от „победата“ на съвместен победен парад в Брест. Повече от 22 000 полски военнопленници са разстреляни по заповед на Сталин, а това е и най-голямото военно престъпление по време на войната.

В България комунистическият пропагандатор и агитатор, а по-късно и академик Тодор Павлов обяснява тогава сключването на съветско-германския договор по следния начин: 
„И народите в СССР, и германският посрещнаха сключването на пакта с особена радост и в цяла Германия неведнъж вече се носи викът: „Хайл, Хитлер! Хайл, Сталин!... Дружбата между народите на Германия и СССР, закрепена с кръв, има всички основания да бъде продължителна и здрава“. 

Българските комунисти „безрезервно верни“ не само на своята партия, но и на комунистическата партия на Съветския съюз, 

одобряват агресията на двете тоталитарни държави

А по-късно се възползват от развитието на военните действия и след като съветската армия окупира България в началото на септември 1944 г. установяват престъпен, както е определен в българското законодателство, режим. Тяхната „любима партия“ действа като „престъпна организация“ и това е фиксирано също в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен,  приет от Народното събрание през 2000 г., който е в сила и днес.

В дебата в Страсбург депутати от различни парламентарни групи 

осъдиха наглите претенции на руската страна

 да снеме от себе си вината за началото на Втората световна война. Евродепутатът от СДС доц. д-р Александър Йорданов бе включен в списъка на ораторите предложени от Европейската народна партия. В рамките на регламента от 1 минута за изказване бившия председател на българския парламент заяви следното: 

„Категорично трябва да се осъдят опитите на руския президент Владимир Путин да отрича вината на Съветския съюз не само за началото, но и за случилото се след края на Втората световна война. Защото българската трагедия започва в началото на септември 1944 г. когато СССР ни обявява война. Руснаците и комунистите наричат тази война „освобождение“. Това е лъжа. 

СССР налага в България престъпен комунистически режим, 

избити са десетки хиляди българи - елитът на нацията. Отворени са концлагери, провежда се незаконен „Народен съд“.  
Днешна Русия, като правоприемник на СССР, дължи извинение не само на Полша и балтийските държави, но и на България. Затова и като евродепутат призовавам да бъдат премахнати паметниците на съветската армия в България. Призовавам обединена Европа да не допуска отделни държави да флиртуват с днешния режим в Кремъл. Необходимо е по-категорично да се противопоставим на хибридната война, която Русия води срещу нас. Искрено се надявам, че и тази година няма да има европейски лидер,  който да уважи поканата за Владимир Путин за присъствие на т.нар. Парад на победата в Москва на 9 май. Защото на този ден ние, европейците, имаме свой празник - Денят на Европа.“

Александър Йорданов многократно е защитавал същата позиция в България, включително и в свои публикации във нашето издание, а благодарение на него тя присъства и в специалната Резолюция на Европейския парламент за значението на европейското възпоменание за бъдещето на Европа приета с голямо мнозинство през септември миналата година. 
Крайно неудачен се оказа опитът на евродепутата от БСП Петър Витанов да превърне изказването си в реплика на казаното от синия евродепутат. Той просто повтори кремълските „опорни точки“ и това предизвика недоволство, включително и в парламентарната група на социалистите. 

За своята дейност в Европарламента доц. д-р Александър Йорданов редовно информира на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“ като по този начин той показва и уважението си не само към своите избиратели, но и към всички български граждани.