И планът Bonanza Media, разработен от ГРУ не успя да скрие лицата на убийците, отнели живота на 288

Присъдата срещу терористите, свалили малайзийския самолет с полет МН17 над Донбас, настъпва бавно, но неумолимо

Капитан I ранг о. з. Васил Данов, Атлантически съвет на България

На поредното си заседание Окръжният съд в Хага, който разглежда делото за гибелта на малайзийския самолет с полет МН17 над Донбас, отказа да приеме за разглеждане „нови” версии, предложени от руската страна.

Адвокатите на единия от обвиняемите, офицера от ГРУ Олег Пулатов, бяха поискали отново да бъдат разпитани свидетели и експерти, както и „нов преглед на представените доказателства”. Което би означавало делото да се върне на стартова позиция, с цел да бъде отлаган ходът на процеса и забавено произнасянето на присъдата.
Съдът също така отказа тепърва да кооптира към разследващия екип някакъв руски експерт от промишления концерн «Алмаз-Антей», специализиран в производството на комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана. Отказът бе формулиран с аргументите, че за шестте години, изтекли от престъплението, Руската федерация имаше достатъчно време да се включи и добросъвестно да участва в разследването, като използва каналите за международно правно сътрудничество. Което не бе направено.
Сторено бе точно обратното: руските разузнавателни служби приведоха в изпълнение специален 

план, наречен Bonanza Media,

 в чиято реализация са привлечени нидерландският блогър Макс ван дер Верф и бившата служителка на руския пропаганден център „Раша тудей” (Russia Today) Яна Ерлашова. Планът цели да изработва и да представя пред медиите и обществеността «алтернативни версии за катастрофата». Фалшивите кремълски версии са раздухвани в кръговете на „конспиролозите, коите не вярват на резултатите, постигнати в хода на официалното разследване”, гласи заключението на съдиите.

Шеф на руските дезинформатори е полковник Сергей Чебанов, който през януари т. г. организира спектакъл с „журналистическо разследване” на Ерлашова. Дамата с претенции да засенчи Шерлок Холмс посещава позициите на украинските сепаратисти в Донбас и заснема доста закъснял пропаганден филм (със сценарий от ГРУ), който се опитва да оневини руските убийци от 53-а зенитно-ракетна бригада край Ростов.
През февруари същата Ерлашова участва в премиерата на втория пропаганден филм за МН17, подготвен от агенти на Чебанов. През май своя ария на лъжата изпълнява нидерландският «блогър», мотивиран от добро заплащане.

Руските „документални” филми повтарят старите измишльотини на кремълската машина за измами и на донбаските отцепници: че малайзийският „Боинг” е бил свален от украински изтребители. Но разследващи журналисти и експерти от Bellingcat са записали телефонни разговори със „свидетели” от Донбас и представят пред съда неоспорими доказателства, че аудиозаписите на „свидетелите” са били манипулирани.
През февруари т. г. неуморните фалшификатори от Bonanza Media публиковаха уж специално разсекретени материали за катастрофата на МН17. По заповед „отгоре” официалните руски медии излъчват (публикуват) едно към едно лъжливите тези на Чебанов и Сие. В които отново няма нищо ново. В „разсекретените” материали категорично се доказвало, че в района на катастрофата „не са били засечени зенитно-ракетни комплекси „Бук”. 

MH-17.jpg

Останките от сваления самолет

В полемиката се включи и всезнаещият прес-секретар на Путин Дмитрий Песков, който „коментира”, че новите данни хвърлят съмнение върху „твърде ангажираната позиция” на групата международни следователи. Но при внимателен прочит на „новите” руски документи специалистът и непредубеденият читател никъде няма да открият сведения, които да доказват, че в района, където е поразен малайзийският „Боинг”, не са били разположени зенитно-ракетни комплекси „Бук”. И който разбрал, разбрал. 

Bonanza си позволяват да публикуват и документи, уж получени от Обединената следователска група (JIT). Всъщност руски хакери пробиват сървърите на JIT и открадват част материалите, приложени към делото.  Кремълските чекисти публикуват документи, нарочно извадени от контекста на разследването, като прилагат собствен коментар. С подобен „специфичен” подход  руските рицари на дезинформацията подготвят и пускат  серия от текстове, с които се 

опитват да „разобличат” следствието и съдебния процес в Хага

Дърварският начин за справяне с делото за гибелта на 298 човешки същества на 17 юли 2014 г. отново дискредитира руския режим и руските тайни служби. Дискредитира ги пред града (Urbi) и пред света (Orbi). Пред Европа и пред човечеството. Все по-малко юристи, съдебни експерти и близки на загиналите дават ухо на все по-абсурдните „нови” разкрития на ченгетата от КГБ и ГРУ. Малко по-рано или малко по-късно 

убийците ще получат справедливата си присъда

Гледането на делото по същество започва в началото на 2021 г. 
Въпреки световната епидемия на „Ковид 19”.
Пандемията „Путин 2000” трябва да бъде ликвидарана час по-скоро.