Инфраструктура на руската хибридна война против България

Атлантически съвет на България

На 3 март 2020 г. стартирахме процес на постоянен мониторинг на руската хибридна дейност против страната ни. За да придадем нагледност на резултатите ги представихме в сбит табличен вид.

Днес публикуваме актуализирана таблица, в която накратко е представена "инфраструктурата" на руската хибридна война против България - както по области на въздействие, така и по използвани инструменти.
Таблицата подлежи на непрекъснато актуализиране, което ще ви представяме периодично.
Използваме думата "инфраструктура", защото руската подривна дейност против страната ни е: ръководена от стратегия; организирана; систематична; изискваща постоянното влагане на значителни ресурси; вече са вложени значителни "инвестиции"; датираща много назад във времето; с постоянен характер.
Това не е ad hoc инициатива, която скоро ще приключи, а е дългогодишна дейност, плод на нарочна и

дългосрочна стратегия за подчиняване на държавата ни на волята на Кремъл

Във всеки един елемент от тази своеобразна "инфраструктура" вече са вложени достатъчно ресурси - финансови, материални, човешки, времеви, интелектуални, информационни и др. Същевременно, процесът на инвестиране и доизграждане на тази "инфраструктура" продължава. Инвестициите в нея отдавна носят възвращаемост и това е видно от резултатите от руската подривна дейност против страната ни.
Руската хибридна "инфраструктура" в България е като жив организъм, който непрекъснато се развива и актуализира.
В настоящия момент руската хибридна война против България навлезе в интензивна фаза, чиято цел е постигането на точка на преобръщане (tipping point), след която да настъпят необратими вътрешнополитически мутации в държавата, така че евроатлантическият ни избор да бъде неутрализиран. 
Неслучайно Николай Малинов от Национално движение "Русофили" вече обяви целта на бъдещата си русофилска партия - референдум за излизане на България от "военните структури" на НАТО.

За целта вече всички елементи на хибридната "инфраструктура" са мобилизирани. Една от характерните и най-видими особености на този етап на интензифициране на хибридната дейност е обявяването на открито русофилски политически проекти, като например създаването на партия на русофилите. Освен това, спящите досега агенти на Москва излизат на сцената, като се включват в процесите и се стремят да ги ръководят. Някои вече открито афишират, че са русофили. Sleepers become leaders, както сполучливо описва съветската практика Юри Безменов, избягал на Запад агент на КГБ през Студената война.

Предупреждаваме, че България днес се намира в особено рисково положение пред лицето на руската хибридна война!

Това се дължи на следните по-важни фактори:

1. Значението на България за руската имперска политика.
Страната ни е обект на дългосрочен осъзнат стратегически руски интерес. Този интерес датира от векове и се проявява трайно в хода на историята.
България днес е "руската врата" на Балканите, както я определи генерал Леонид Решетников. Освен това, Москва цели страната ни да бъде слабото място в югоизточния фланг на НАТО. След като Румъния се доказа, че е сравнително трудна мишена за руската подривна дейност, Кремъл залага именно на България като най-слабото звено на НАТО в Черно море. Ако Москва реализира пробив по това направление, надеждите й са той да бъде именно в България (а не в много по-защитените Турция или Румъния).
2. След 2014 г. руската реваншистка политика, насочена към максимално възможното възстановяване на сферите на влияние на бившия СССР, непрекъснато ескалира. Черно море и Балканите са във фокуса на стратегията й на нарастващ реваншизъм.
3. Русия вече е вложила значителни ресурси, за да въздейства върху България и има още достатъчно такива, за да продължи. Не се очаква Москва да изгуби интерес, нито пък да остане без средства за инвестиции в своята хибридна активност в България.
4. Москва вече разполага с добре изградена и работеща от много време хибридна "инфраструктура" в България. Инвестицията отдавна носи възвращаемост, като очакванията са печалбата да нараства в перспектива. 
5. Волята на Кремъл да продължи с подривната си дейност против България е постоянна. Независимо кой е управлявал империята, Москва никога не е изостанала стратегическата си цел да подчини България в хода на експанзията си към региона.
Предвид всичко гореизложено, трябва да осъзнаем сериозността на положението, в което днес се намира страната ни. Именно сега е решителният момент българското гражданско общество да бъде бдително и да защитава евроатлантическия си избор!

infra1.jpg

infra2.jpg

infra3.jpg

infra4.jpg