Министърка на Християн Мицкоски управлявала фирма в България, въртяла милиони оборот

Саня Божиновска била част от огромна бизнес структура, свързана със Сърбия, Москва и Китай

Саня Божиновска

Саня Божиновска

Саня Божиновска, новата министерка на енергетика в правителството на българомразеца Християн Мицкоски, е притежавала не само българско гражданство и е с доказан български произход, но е развивала сериозен бизнес в България. Тя е била управител и на мощна фирма.

От данните, с които разполагаме става ясно, че Божиновска в България е свързана с „РУДНАП ГРУП БЪЛГАРИЯ ЕООД“, регистрирана в София на адрес р-н Оборище. На същият адрес има обявени още 38 други фирми. 

Основна дейност на „РУДНАП ГРУП БЪЛГАРИЯ ЕООД” е разработване и изпълнение на проекти в областта на енергетиката, производство и търговия с електрическа енергия в България и чужбина, включително и производство и търговия с енергийни продукти (петрол, природен газ, въглища), съхранение и транспортиране на енергийни продукти и др. 

През 2012 година дружеството е имало оборот от 130 627000 лева или около

65 милиони евро

Точно в този период става промяна в ръководството на компанията като Саня Божиновска става управител на мястото на Анна Живкова Китина. Китина в България се свързва със седем фирми в качеството на управител, предимно в сферата на консултантските услуги. През 2014 година на мястото на Саня Божиновска застава Сандра Берберович, изпълнителен директор на “РУДНАП ГРУП“. 

“РУДНАП ГРУП“ е холдинг компания, собственост на сръбския бизнесмен, Войин Лазаревич, кой предимно се занимава с търговия с ток. Лазаревич се смята за осмият най-богат сръбски бизнесмен, който на времето, съгласно официалната статистика на Централната банка на Русия е имал имоти и парични средства за над 170 милиона евро.

Като краен собственик на „РУДНАП ГРУП БЪЛГАРИЯ ЕООД“ се явява "АЛТАРИЯ РИСЪРЧ ЛИМИТЕД". Тя е регистрирана в Кипър,  но е собственост на клоновете на “РУДНАП ГРУП“  в Австрия, Унгария, Сърбия, Македония, Хърватия и Румъния. И  “РУДНАП ГРУП“ и "АЛТАРИЯ РИСЪРЧ ЛИМИТЕД" се свързват с Войин Лазаревич. 

През 2008 година е започнато разследване за „пране на пари“ при съмнителна продажба на „КРАУН АКВИЗИШН“, на подозрителния боснеснки бизнесмен, Дамир Фазлич на "АЛТАРИЯ РИСЪРЧ ЛИМИТЕД".

Саня Божиновска се свързва и с „РУДНАП ДООЕЛ“ Скопие, кадето е била управител. Тази фирма вече не съществува, защото на 6 декември 2017 г. е била обект на разследване от Финансовата полиция на Северна Македония. Съмненията са били, че е ощетила държавната енергийна компания „МЕПСО“ със 700 000 евро. 

Божиновска е близка сътрудничка на Християн Мицкоски в бизниса с трговия с ток. Самият Мицкоски, който в правителството на Никола Груевски беше директор на държавната електрическа компания „ЕЛЕМ“ е известен с интересите си в бизниса с ток. Опозицията и медиите в Северна Македония посочват че Мицкоски притежавал и малки хидроцентрали. 

Саня Божиновска е била и част от ръководството на „РУДНАП ГРУП ЕОО Белград“, Сърбия, кадето е имала и две компании в ликвидация - “СОФТВЕР БИЗНИС БАУНДЛЕС СОЛУШНС” и “ИНТЕРНЕШЕНЛ ТРЕЙДИНГ СОФТВЕР ЕОО”. Божиновска е била част и от ЕСПАДА С.Р.О в Чехия, където сега изпълнителен директор е Любомир Цветанов Гудев.
Войин Лазаревич заедно с Вук Хамович се славят като едни от 

най-голямите бизнесмени на Балканите,

когато става дума за бизнес с електроенергия. През 2000 година двамата се обединяват в Energy Financing Team – EFT, с която започват да владеят енергийния пазар на Балканите. 

Бащата на Вук Хамович е Радомир Раде Хамович, генерал на ЮНА, за когото се смята, че е бил служител и на югославските тайни служби чиито връзки се простират и съществуват до денес в повече страни и  региони.

lazarevich_hamovich.jpg

Войин Лазаревич и Вук Хамович

За само две години ЕФТ става доминантна компания в търговията с ток в Сърбия, Черна Гoра, БиХ. Във всяка една от тези държави  са практикували един и същ модел -  ЕФТ купувал електроенергията ефтино. Ръководителите на местните държавни енергийни компании с ЕФТ потписвали  неблагоприятни договори за своите фирми. Самите търгове за доставка на ток били с условия, които най-много защитават интересите на ЕФТ. Тандемът Лазаревич – Хамович били и съсобственици и в сръбските “Национална щедилница“ и „Еуроаксис банка“, които още през 1994 година Слободан Милошевич  отворя в Москва, за да заобиколи санкциите срещу тогавашна СФРЮ. Чрез тях на енергийните компании им предоставяли кредити, с които пак от тях са купували ток. Срещу Лазаревич и Хамович в БиХ, Сърбия и Черна Гора са започвали разследвания, които основно са прекратявани заради липса на доказателства. В разследванията срещу Хамович са участвали и институции от  САЩ и Великобритания.

Под името ЕФТ има регистрирани 15 компании, а седалището на главната фирма е в Кипар. ЕФТ имал и разрешение за търговия с ток и в Германия, Австрия, Италия, Словения и Румъния.

Директор на ЕФТ-Македония своевременно е бил Кочо Ангюшев, македонски бизнесмен, директор на „Брако“ от Велес, кой от скоро е включен “черния списък” на САЩ заради съмнения за корупция. Той е професор  по машиностроене в Скопие където преподава и новият македонски премиер Християн Мицкоски. Двамата са близки колеги и сътрудници.

Директор пак на ЕФТ-България беше Богомил Манчев, известен бизнесмен в енергетиката, срещу когото през 2013 година бе повдигнато обвинение за присвояване на 8.6 милиони лева от проекта  „АЕЦ Белене“. 
Според източници на Mediapool

прокуратурата е разследвала сделките на НЕК с “ЕФТ-България”

за износ на евтин ток при трима министри: Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Периодът е 2003 – 2007 г. и е изнесено електричество за близо 600 млн. евро. То е продадено от EFT Group в Словения и в други страни на дъмпингови цени, но не без печалба, което значи, че е купено доста евтино. Първоначалният договор е удължаван с многобройни анекси. Въпросът, който си задават разследващите е защо НЕК, която е търговец на ток, е ползвала услугите на посредник, вместо да търгува директно и дали от сделката не е ощетена държавата.

В енергийният бизнес, Вук Хамович е постигнал сериозно сътрудничество с китайците, които от скоро се обявени за нови големи инвеститори в енергийния сектор в Северна Македония. Точно китайската държавна „CHINA THREE GORGES SOUTH ASIA INVESTEMENT LTD” е собственик на “ALCAZAR ENERGY PARTNERS” която прояви интерес да строи ветропарк близо Щип. Дали китайските инвестиции са благодарение на връзката Хамович-Мицкоски и новата министерка за енергетика с български произход, Саня Божиновска, остава да видим.