Митрополит Гавраил освети Кошлуков – сам отишъл в Синода да търси съюзници срещу Горан Благоев и махането му от БНТ

СЕМ да не замита скандала под чергата, вече се готвят протести в защита на водещия на „Вяра и общество”

Владика и генерален директор на БНТ

Владика и генерален директор на БНТ

Ловчанският владика Гавраил конспирира цялата завера около свалянето на предаването „Вяра и общество” и евентуалното отстраняване на Горан Благоев от БНТ.

Преди ден журналистът сам обяви във фейсбук, че предаването му, което 15 години се радва на зрителски интерес, е свалено задкулисно от лятната схема на БНТ, без да бъде информиран за това, предполагайки че от есента тотално ще бъде изхвърлено от екрана.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков вчера цял ден разиграваше пред медиите сценки колко е изненадан и обиден от „некоректната” постъпка на Горан Благоев, как нямал да спира предаването,

а действията на колегата му били атака срещу БНТ

Кошлуков обвини още Благоев, че не спазва принципите на плурализъм, а ако не оправи до есента отношенията си с Църквата и владиците наистина нямал място в предаването. 

В действителност се оказа, че не Синодът, а Кошлуков лично е поискал тайна среща с представителите на висшия клир, за да топи подчинения си и да търси подкрепата на владиците за отстраняването му от ефир. Тя се е провела на 11 юни, в края на двудневното заседание на Св. Синод.

Цялата конспирация на генералния директор бе осветена неволно от Ловчанския владика Гавраил. Късно вчера, засегнат от думи на Горан Благоев,  владиката публикува свое изявления на сайта на митрополията. В него дядо Гавраил дословно казва: „За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи „скандалното предаване” на „Вяра общество” от 06.06.2020 г. под надслов „Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията”.

gavrail_2_.jpg

Няма как да не се доверим на думите му.

Според източници на Faktor.bg Кошлуков не бил допуснат да присъства на заседанието, въпреки, че е направен опит, но владиците отказали, защото такава визита не присъствала в дневния ред. На поискания от Кошлуков разговор са участвали Гавриил Ловчански, Йоан Варненски, Данаил Видински, Григорий Врачански, Серафим Неврокопски и Киприян Старозагорски(без Киприян, известни като кремълското лоби в БПЦ, б.р.). Патриарх Неофит също е бил в Синода, но е отказал да удостои генералния директор на БНТ с внимание и не е присъствал на заверата, за която никой в телевизията не е бил информиран.

Без да проведе каквито и да е предварителни разговори с Горан Благоев, Кошлуков е предприел

подла атака срещу колегата си,

търсейки  задкулисно подкрепа от владиците, за да има формално основание да отстрани водещия на „Вяра и общество”, оправдавайки се с негативното отношение на Църквата към Благоев. Напрежението между Синода и Горан Благоев е публично известно, но то е на принципни позиции. Шефът демократ Кошлуков пропуска важния факт, че нито телевизията, нито предаването са на Църквата, а на данъкоплатците. А в една обществена медия жиурналистите имат право на лична позиция, което явно на  това ръководство на БНТ съвсем не харесва. Освен това зрителите помнят че преди година в ефир Кошлуков получи задача от проруския политик Волен Сидеров да разчисти Благоев от БНТ.

Схемата на Кошлуков е прозрачна – сваля „Вяра и общество” от повторенията и лятната схема на БНТ, а наесен авторското предаване на Горан Благоев се завръща с нов водещ. Как Благоев да се помири до началото  на есента с владиците, след като човекът, който му поставя това условие, сам ги настройва и сговаря за общи действия срещу водещия на „Вяра и общество”. Вчера Емил Кошлуков е предприел и друга задкулисна игра – предлагал е на медии компромати срещу Горан Благоев, но получил на този етап отказ да се включат в играта му.

В БНТ мълчанието и страхът днес са по-силни от истината,

всеки си пази хляба, защото стана ясно, че "реформите" на генералния директор са просто разчистване на сметки. Трудно ще се намерят смелчаци, които да се провикнат, че отново е време за   Let it be. Сегашният шеф на СЕМ обаче няма как да не си спомня за онова славно време, когато с протести и чиста съвест се отстояваше правото за свободно слово в БНТ. СЕМ да не замита скандала с Горан Благоев и авторското му предаване, защото обществото помни как 15 години журналистът отъпкваше пътя на вярата и обществото с почтеност и  професионализъм, а днешния му цензор се промъкна  компромисно не само в журналистиката, но и в директорския кабинет на „Сан Стефанов” 19.

Във фейсбук вече се стяга протест пред БНТ в подкрепа на Горан Благоев, а първият, който обяви знаково присъствие, е художникът Моно Петра – син на поета-бунтар Петър Манолов, който през май 1989 г. беше изгонен от БКП и Държавна сигурност от България, докато други им диктуваха биографиите на демократи.