Най-големият спонсор на Радев получи от президента втори мандат като член на КРС в нарушение на закона

Илия Христозов е герой от СРС-та за Деси Радева и Митко Есемеса

Румен Радев

Румен Радев

Докато трае поредната политическа криза в България , Румен Радев не си губи времето.
Той тихомълком, както се оказва и в нарушение на Закона за електронните съобщения-ЗЕС, си окопава свои хората.
 На 11 юли Радев е назначил за втори мандат като член на  Комисията за регулиране на съобщенията - КРС най-големият спонсор на неговата кампания за втори мандат - Илия Христозов. Споредпубликации в медиите от ноември 2021 година въз основа на официални данни от предизборната кампания за президент Христозов е 

най-крупният дарител 

на Румен Радев. Като член на КРС той е дал два пъти по 5000 лв. и два пъти по 650 лв. за преизбирането на Радев за втори мандат, потвърждават и данните от Сметната палата.
Щедрият дарител преди да бъде назначен през юли 2019 година за член на КРС първи мандат бе съветник по икономии и инвестиции на държавния глава. Христозов и Радев са рамо до рамо от дълги години, още от ВВС. И той е завършил ВВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия, но като инженер по радиооборудване на летателни апарати. Завършил е и право, има магистратура по "Икономика на сигурността и отбраната" в УНСС. Започва кариерата си в авиационния полк в Безмер, но по-късно е служил на различни длъжности в базата в Граф Игнатиево. През 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на ВВС.

Указът на   президента за втори мандат на Христозов е под № 173 и е публикуван в „Държавен вестник“ на 16 юли. Той гласи следното:
„На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 22, ал. 5 от Закона за електронните съобщения
Постановявам:
Назначавам Илия Петров Христозов за член на Комисията за регулиране на съобщенията“.
Президентът обаче пропуска ал. 6, от член 22 на ЗЕС. Според нея председателят, заместник-председателят и членовете на комисията се определят след провеждането на 

открита и прозрачна процедура за подбор

 До момента такава процедура по „подбора“ на Христозов не е организирана нито прозрачна, нито непрозрачна. Което си е живо нарушения на ЗЕС.
А си спомняме как през 2018 година президентът Радев призоваваше за „светлина, повече светлина“. Явно това не важи за неговите кадри, предимно военни и векерейци.

Дарителят Христозов се отблагодарява на президента с безмерна любов. 
Излиянията му по повод рождения ден на Румен Радев, 18 юни, на личния му профил във фейсбук, съперничат по  слагачество на поета Любомир Левчев, който стана прочут навремето с фразата: „Скъпи другарю Живков! Не можете да ми забраните да ВИ обичам!“

Ето какво пише крупният дарител Христозов:

„Честит рожден ден, г-н Президент!
Най-големият подарък, който може да получите за рождения си ден Вие отдавна го имате - уважението на хората. Пожелавам Ви здраве и късмет за цял живот!
Вие доказахте неведнъж, че сте силен човек и държавник, защото слабите хора чакат да настъпи удобния момент, а силните го създават! 
Вие дадохте надежда за българите след десетилетия безпътица и мъки.
Поради това не могат да Ви победят!
Бъдете все така силен и мъдър в действията си и правете България по-успешна и мирна! 
И никога не забравяйте, че най-често човек няма друг враг, освен самия себе си!
Ние сме редом до Вас и Ви благодарим, че вече пишете новата и по-добра история на България!
Нека днес да бъде един хубав и незабравим ден за Вас и Вашето семейство!“

Христозов старателно препоства всички публикации от официалната страница на президентството, което не е много окей за член на независим държавен орган, коментират запознати.
През зимата на 2020 година Христозов стана известен като герой от прочутите СРС-та с Румен Радев, тогавашният шеф на ВВС Цанко Стойков и главният секретар на президентството Димитър Стоянов, получил прозвището Митко Есемеса.
СРС-тата бяха публикувани официално от прокуратурата.
"Добре, а, айде, а, ш'ти се обади там, а, Митко или Христозов да ме държиш в течение." Това казва мъжът от записите, разпространени от прокуратурата, за когото се смята, че гласът на президента Румен Радев и на командира на ВВС ген. майор Цанко Стойков.  Двамата коментират проверка на КПКОНПИ за назначаването на настоящата съпруга на Радев - Десислава, тогава още Генчева, на работа във ВВС. Записът бе изваден по повод искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкувание на Конституционния съд - кога може да се образува дело на президента, който има абсолютен имунитет.