Пеевски и Божков са ясни, но кой е Илко Желязков, на когото САЩ сложи черен печат за корупция

Бившият щатен служител на ДС Илко Желязков е вторият от ляво на дясно

Бившият щатен служител на ДС Илко Желязков е вторият от ляво на дясно

Безспорно новината на деня е, че  администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Божков и Пеевски са добре познати герои от годините на прехода. Медийният магнат беше депутат до преди два месеца в продължение на няколко мандата, а хазартният бос вече се кандидатира за депутат в бъдещия парламент, който българите ще изберат на 11 юли. През годините двамата са били партньори, а днес са непримирими врагове. Преди време Божков се закани, че специално ще се разправя с Пеевски.

Кой е обаче  Илко Желязков и защо САЩ му сложиха черен печат за корупция?

Дълго време името на Желязков бе обвито в мъгла и липса на публичност, въпреки че винаги е бил познат на задкулисието. Първото му осветяване в компанията на силните на деня стана преди седем години.
Папарашки снимки  през  декември 2014 година фиксираха в центъра на София скандалния шеф на ДАНС Владимир Писанчев, как получава тайнствена бележка от мистериозен добре облечен мъж.
Двамата обядват разточително повече от час и половина в гръцки ресторант в центъра на София, малко преди Писанчев да потегли за участие в работата на парламентарната комисия за контрол на СРС-та.

Pisanchev_obed1.jpg

Тайната среща на Писанчев и Желязков

Мистериозното лице, което дава указания на шефа на контраразузнаването се оказа именно Илко Желязков. Той е добре познат в спец службите, енергийните лобита и е сред високите изпълнители в родното задкулисие, твърдят хора от службите. 

Кариерата на Желязков започва през 1981 г. във Второ главно управление на ДС – МВР. По-късно преминава на работа в НСС, но през 2001 г. е освободен от структурите на службата за сигурност. Твърди се, че отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупиционни действия. По-късно, със съдействието на Делян Пеевсски и управляващите държавата НДСВ и ДПС е назначен в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси“. Постепенно Желязков е внедрен и като член на съвета на директорите на Български енергиен холдинг - БЕХ, а  след това и председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“. Важният пост заема без прекъсване два мандата от 2009 година.

Запознати с действията на Илко Желязков са категорични, че на него е отредена доста

по-важна роля в родното задкулисие

Той е човекът, осъществяващ трансмисията и връзките между скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и хората от неговото обкръжение в ДАНС, МВР, прокуратурата, следствието, министерства и институции. Желязков свежда задачите в определени властови свери, в които Пеевски има интереси, но чрез него стават и назначаванията на подходящи лоялни и верни лица по възлови позиции в сектора на енергетиката, включително и в мега компанията по онова време „Южен поток – България“. Бившият агент на ДС и НСС е и своеобразен център за събиране, анализиране и разпределение на важна информация, която често се използва за завземане на стратегически позиции, отстраняване на неудобни конкуренти и дискредитирането им дори и чрез лостовете на специалните служби, разказват източници на Faktor.bg, запознати с интересите на енергийния играч. Твърди се, че през него минават и
финансови потоци между заинтересованите страни.

Желязков е в много близки отношения с настоящи прокурори и следователи, често е гостувал в ДАНС, но не са тайна и връзките му с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, с когото са колеги от НСС, както и с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, в чийто кабинет често бил забелязван. 
В някои среди Илко Желязков е определян като втория Красьо Черния – злополучният кадровик в съдебната система, само че запознати са категорични, че Желязков отдавна e надминал обсега на влияние на Черния и контролира доста по-голям периметър в обществото.

 И до днес не стана ясно защо шефът на най-мощната специална служба в държавата Владимир Писанчев е контактувал с човека на Пеевски.

Името на Желязков стана отново повод за оживени публични коментари, след като на 21 декември 2018 година

ДПС издигна знаково Илко Желязков за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства

За председател на Бюрото бе избран кандидатът на партия „Воля”  Плавен Иванов.
Принадлежността на Илко Желязков (р. 1958 г.) е установена и разкрита за първи път от Комисията по досиетата при проверката на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” през 2008 г. в качеството му на директор на дирекция „Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка” от месец август 2007 г.
Според документите на Държавна сигурност през октомври 1981 г. той е назначен за щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС като разузнавач, а през 1986 г. е издигнат в длъжност инспектор.

Назначаването му на ръководен пост в Държавния резерв става по време на управлението на тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ), когато зам.-министър по бедствията и авариите, в чийто ресор влиза резерва, е настоящият депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски.
При първото управление на ГЕРБ Илко Желязков е сменен от държавния резерв, но затова пък е лансиран в енергетиката – назначен е за председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД,  подчинено на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, ръководено по това време от министър Трайчо Трайков.
Кариерата на Илко Желязков на ръководни постове в енергетиката продължава като неизпълнителен член на Съвета на директорите на „Булгаргаз-Холдинг” ЕАД от април 2012 г. до април 2013 г. и юли 2013 г. до  септември 2014 г.

Според медийни публикации през годините Илко Желязков си спечелва прозвището „лейтенанта на Пеевски”, заради близостта си с депутата от ДПС. Но днес босът и лейтенантът попаднаха заедно под ударите на  наложени санкци с указ 13818 по известния закон "Магнитски". Той е срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.