Проф. Павлов разбива лъжите на Митрофанова - няма 200 000 руснаци умрели за свободата ни, а по-малко от 12 хил.(видео)

Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова

В стремежа си да демонстрира руската „саможертва“ за България, посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова разпространи поредните лъжи и манипулации. В интервю за ТАСС, от 28 юли тя коментира отново изгонването на 70 руски дипломати. Обяснява че ситуацията е много сложна, защото посолство в София е огромно и трябват много хора, а са останали само 23 човека. Митрофанова пак разтяга локуми, че сме близка славянска страна, в която били погребани 200 хил. руски войни.

Пред Faktor.bg  известният историк проф. Пламен Павлов разби поредните руски лъжи: 
„200 000 жертви е огромно преувеличение, което се налага като пропаганда и се превръща в мантра от 50-те години на миналия век. Реално става дума за 11 905 жертви по време на Освободителната руско-турска война, а статистиката е на руски автори. Според други изследователи можем да говорим най-много за 15 до 30 хил. загинали, като тук влизат и ранените, болните, безследно изчезналите. Но  200 хил. е абсурд, защото и самата руска армия не е била толкова голяма в началото на войната. 
Големият проблем е, че броя на жертвите няма значение, българите имат отношение към паметта на падналите за свободата ни. Издигнали са им паметници, почитат се като герои. Но крайно неприятно е с жертвите Митрофанова да прави долнопробна пропаганда от сталински тип. Тази посланичка трябваше да бъде отзована от София още преди месец. Това е голям пропуск на правителство което падна заради руски атаки. Абсурд е да се говори че Митрофанова и днешната Руска федерация – империя на злото  са ни освобождавали. Войната тогава се води от Руската империя, която е нещо много различно. 40% от войните са украинци, които също дават живота си за нашата свобода. Участват финландци, румънци, грузинци и много други поданици на империята. Политиката на Митрофанова днес е смесица от цинизъм и шовинизъм  -  целта на твърденията й са да ни напомня, че трябва вечно да сме благодарни на Москва, да се снишаваме и да сме безропотно зависими“, казва историкът.

Разбираемо е, ако Митрофанова ръси лъжи и глупости, за да обслужи поредната руска хибридка за дезинформация и промиване на лековерните български мозъци, но истински резил е, ако дипломатът тиражира неистини от историческа неграмотност, което е също много вероятно. С лъжите си Митрофанова за пореден път доказва, че руската дипломация у нас продължава да бъде на отчайващо профанско ниво, неграмотници, живеещи с „истини“ и представи от времето на СССР. Така Митрофанова излага претендиращата за висш пилотаж руска дипломация и целия руски народ. Големият проблем е, че не лъжите за руско-турската вона, а хилядите жертви които путинова Русия дава и ще продължава да дава, заради мръсната си война срещу Украйна трябва да притесняват режима в Кремъл. До края на годината руските жертви наистина могат да надминат 200 хил, но тяхната памет няма да се пази, а вместо признателност и украинците и светът ще изпитват единствено презрение и отвращение към насилниците и масовите убийци.