Работят ли модераторите на Фейсбук - България за интересите на Кремъл?

Хора със съмнителен и неясен профил компрометират голямата идея на социалната мрежа

Виждайки, че Русия губи войната в Украйна, българските модератори на Фейсбук злобно и самоцелно копаят дъното, компрометирайки по този начин голямата идея на социалната мрежа. Америка и цивилизованият свят може и да помагат на Украйна с оръжие, но в България Фейкбук/Мета, заради спорния си начин на модериране на съдържанието на български език, реално работи за интересите на Кремъл. България е държава, в която населението се информира предимно от телевизиите и от социалните мрежи, най-вече Фейсбук. Неслучайно тук е насочен руският хибриден удар. Това е слабото място, което засега САЩ  и ЕС игнорират, като позволяват Фейсбук в България да се превръща в 

руско хибридно оръжие

 Многобройни са случаите, особено след началото на руската агресия против Украйна, на неоснователно наложени ограничения и блокирани профили на изявени български общественици и активисти. Става дума за авторитети, критикуващи Путин и руската инвазия против Украйна. Но в същото време модераторите на Фейсбук са твърде либерални и благосклонни към явната и отвратителна проруска пропаганда, която освен неистини е и инкубатор за отявлени фашистки и античовешки послания и заклинания.
През последните седмици обект на странни атаки от страна на модераторите на български език на Фейсбук е и страницата на Атлантическия съвет на България, неправителствена организация, която има позиции за руското варварство в Украйна. Някои напълно неоснователни рестрикции биват отменени впоследствие, но все още стоят много абсурдни такива. Ето и един красноречив пример от последните дни, за който алармират атлантиците, а всеки сам може да си направи изводите. 
На 20 май Атлантическият съвет на България споделя на страницата си новината от сайта offnews.bg, озаглавена "Руски ракетен удар по Дом на културата в Харковска област уби шест души и 11-годишно дете"

В придружаващия коментар са вмъкнати думите "рашизъм, руски варвари и империя на злото." Към статията е приложена и снимка от експлозията, убила невинни цивилни в Украйна.
 Какво неестествено и скандално има да бъдат наречени „варвари“ убийците на невинни, в случая руснаците. Още по-абсурдно пък е

цензуриране заради „империя на злото“

Преди почти 40 години американският президент Роналд Рейгън нарече СССР по този знаков начин, а сравнението придоби световна масовост. Днес путинова Русия – остатъчния тумор от СССР се е превърнала в действителна империя на злото. Но за българските администратори на Фейсбук това сравнение явно звучи обидно и неприемливо. Поради това поместеното съдържание бе свалено неоснователно от модераторите, оправдавайки се с език на омразата. По-абсурдното е, обаче, както ще видите от приложения скрийншот, че публикацията е закрита с мотив "сексуално съдържание". 

asb_fase.jpg

 На 29 май същият скрийншот с протест е качен на страницата на Атлантическия съвет на България с коментар, че модерирането е стигнало до дъното, а санкцията е неоснователна. На 30 май постът отново е докладван и свален от модераторите. Прилагаме скрийншот.

asb_fase1.jpg

Извадите са за гражданите, но  модераторите явно обслужват Кремъл, в най-интензивната фаза на руската хибридна война против България.
 От  Атлантическия съвет коментират, че внимателно следят, анализират и документират всяко действие на модераторите. Впечатление прави, че не на всички обжалвания има отговор, а на един свален пост не беше дадена опция за обжалване. Което е знак за субективна намеса.