Секретен доклад: Как руските специални служби поставят монашеството в Света гора под свой контрол

Путинската пропаганда използва духовния авторитет на Светата обител за лични цели и разпалване на войни

Атанасий

Атанасий

Faktor.bg получи от монаси в Атон един много необичаен доклад. Той е писан от техен събрат и засяга чувствителна тема, по която в България и в световното православие се мълчи упорито – как руските специални служби, чрез фалшиви послушници и духовници превземат монашеската република, за да я използват за кремълска пропаганда и интереси. Докладът е четен и обсъждан на заседание на Св. Синод на Вселенската патриаршия. 

Благословете!
Тази записка е съставена от мен, старецът на исихастириото "Св. Сава Сръбски" на Каруля Атанасий, за да бъде разгледана от свещеноначалието и гръцките власти. Те имат всички права и средства административно да  изправят създалата се духовно нездрава ситуация на Света гора - Атон, даваща широки възможности на руските спецслужби да използват нейното влиянието и авторитет за своите

 престъпни цели

 по отношение на руския и останалите православни народи. Готов съм, ако е необходимо, да заявя всичко това открито пред всякаква аудитория.

Във всички времена Света гора - Атон е била духовен ориентир за руското православие и нейният авторитет сред руските хора винаги е бил изключително висок.  Отношението към Атон не се е променило и в наше време, когато степента на доверие на руския народ към РПЦ, намираща се под пълния контрол на спецслужбите и станала в днешна Русия институт,  заменил КПСС  в придаването на  легитимност на управляващия режим, вече забележимо се е понижила.  Нещо повече, Атон в съзнанието на руснаците си остава като еталон за чисто, неподправено православие и по него православните руснаци сверяват действията на руските църковни и политически власти. Затова на последните са им така важни посещенията на Света гора като своего рода "духовна атестация": доказателство, че Света гора ги приема, не вижда в действията им отклонения от православната вяра  и благославя тяхната политика. Например митрополит Иларион още не е отслужил докрай Божествената Литургия във Великата Лавра и  в сайта на Московската патриаршия веднага се появява  пространно съобщение като някакво свидетелство за неговото признание от страна на светогорците. А визитата на Путин на Атон на времето вдигна рейтинга му на небивала висота.

Изобщо за "народното" руско православие  са свойствени някои езически черти. От тук влечението на руснаците към най-различни  "чудеса", "знамения", "пророчества" и пр. атавизми на езичеството, нямащи никакво отношение към автентичния духовен живот. Поради това, за да се придаде тежест на каквато и да е гледна точка по някакъв важен въпрос, е напълно достатъчно да бъде употребена формулата "така казват атонските старци ". Такова позоваване на авторитета на някакви атонски старци има  направо магическо въздействие върху обикновените хора и за тях дори не са нужни уточнения и потвърждения кой и кога е изказал такова мнение. 

Нагледен пример за това как спецслужбите и политиците използват тази национална особеност на руснаците са многобройните благословения от анонимни "атонски старци" на братоубийствената война в Украйна, които постоянно се появяват в интернет и оказват въздействие на вярващите, въпреки нееднократните наши опровержения и предупреждения. Това  е и поводът да напиша тази записка. До сега някак  се смирявах със създалото се положение, но съвестта ми вече не ми позволява спокойно да гледам 

как путинската пропаганда използва духовния авторитет на Света гора,

 за да разпалва ненавист и братоубийства между двата клона на някога единния народ. 

По времето на Елцин такива тенденции нямаше, защото през дългото си управление той не се занимаваше да създава  вертикал на властта.  Но след идването  на Путин в Кремъл и заедно с него - на спецслужбите, руските власти започнаха да обръщат  изключително голямо внимание на Атон. Знаейки какво влияние оказва Света гора на общественото мнение, те започнаха всячески да демонстрират връзките си с нея. Тук редовно започнаха да идват високопоставени чиновници, политици,  олигарси.  Създадоха Атонското дружество като своеобразен клуб,  членството в който дава  достъп до избран кръг от много влиятелни лица. 

Нещо повече.  Разполагайки с неограничени финансови възможности, изявените "атонити", сред които и много приятели на Путин от детството като братята Ротенберг, които сега са главни олигарси на Русия, започнаха  направо  да подкупват игумените на някои манастири. Например Ватопед стана главен духовен покровител, благославящ путинския режим. Донасянето на Пояса на св. Богородица в Москва и срещата с игумена Ефрем в навечерието на президентските избори през 2012  г. беше мощен PR ход на Путин.

Но най-опасно за православието сега на Атон, е това, че руските спецслужби се заеха  да си 

култивират и селектират старци

 Ако  в най-близко  бъдеще  това положение не се промени,  в ръцете им те ще се превърнат в духовни рупори, насочващи общественото мнение в нужната за  властта политическа насока. Това се прави много лесно. От някой  манастир се получава келия или катизма  срещу  обещанието да бъде възстановена. В нея  се заселва подбрания кандидат и след няколко години грамотен пиар  "старецът"  е готов за служение... на ФСБ.

Наред с това спецслужбите използват т. нар. „сиромаси“, които живеят на Атон безконтролно. Всъщност много от тях може да бъдат наречени така твърде условно, тъй като разполагат със значителни средства, получени не без съдействието  на ФСБ и СБУ(става дума за украинските специални служби по времето на Янукович и преди Майдана, б.р.), което им позволява дори да арендуват килии или самочинно да си строят нови. Част от тях идват на Атон вече постригани като монаси, а други намират възможност, без да преминат изпитания като послушници, да стават монаси без манастирско благословение. А това разрушава светогорската монашеска традиция. Но най-голяма вреда на православието се нанася с това, че въпреки  каноническите пречки за хиротония  на някои от тях, те биват ръкополагани в Русия или Украйна, където църковните канони отдавна вече, по думите на патриарх Кирил  "не работят".  И се връщат обратно на Атон вече като йеромонаси, което в руската „традиция" ги прави автоматично духовни наставници. Всички тези "духовни“ наставници  оказват значително влияние върху руското паство, тъй като в неговите очи изглеждат като канонични светогорци. Но всъщност не са такива. Те са под контрола  на спецслужбите и са използвани от тях с различна степен на прикритие. 

Обективността изисква  да кажа, че сред "сиромасите", разбира се, има не малко добросъвестни монаси,  дошли на Света гора, за да намерят истински монашески начин на живот,  който в Русия вече е невъзможен.

Гръцките власти и Свещеният Кинотис на Света гора правят една голяма грешка. Те ограничават възможността руснаци да бъдат законно приемани на послушание в Света гора, за да научат светогорските традиции и да станат светогорски монаси, а си затварят очите пред незаконно и своеволно живеещите на Атон. В резултат на това биват отхвърляни голям брой божии раби, които са готови да се подвизават и искрено желаят монашеството. В същото време  се отваря широка врата за  разни шарлатани, които  при липсата на началство и контрол си намират удобен и далеч не беден начин на живот. Всичко това води до негативен подбор. При един нормален подход, когато на руснаците би се давала  възможност  свободно да постъпват в атонските манастири, а незаконното пребиваване на Атон не би се допускало, такава отрицателна селекция нямаше да има. Защото повечето, решили да "гастролират" тук нямаше  да издържат манастирските изпитания и щяха да останат само тези, които са настроени за сериозен монашески подвиг. Гореописаното води до 

разрушаване на монашеството

 като такова, защото постепенно  Света гора губи значението си на негов камертон.  Сега например е почти невъзможно да бъдат посочвани повсеместно допусканите в Русия изкривявания в монашеския и духовния живот чрез позоваване на авторитета на Света гора, тъй като вече и тук е пренесена порочната руска практика. Надявам се и се моля  тези наши съображения да не бъдат оставени без внимание и да послужат за слава Божия, за добрия порядък на светогорския монашески живот. 

Герон (старец)

на исихастириото "Св. Сава Сръбски" на Каруля 

Атанасий