Украински хакери получиха уникална снимка на издирвания от ФБР командир на в/п 26165

Виктор Нетишко се издирва заедно с още 12 офицери от руското разузнаване за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Снимки: InformNapalm

Снимки: InformNapalm

Украински хакери от “Кибер Съпротива” съвместно с доброволци от международната разследваща общност InformNapalm проведоха уникална специална операция, при която успяха да разбият електронната поща на съпругата на командира на 85-ти главен център на специалната служба на ГРУ (в/п 26165). Той фигурира в списъка от 12 офицери от руското разузнаване, издирвани от ФБР за

намеса в изборите в САЩ през 2016 г

Сензационността на този хак е в това, че хакерите успяха да се сдобият с уникална снимка и някои други лични документи на полковник Виктор Борисович Нетикшо, който до 2018 г. оглавява военно поделение 26165 и ръководи дейността на руските хакери с пагони, виновни за киберпрестъпления, извършени срещу много страни по света. Нетикшо е бил пряк началник на друг руски хакер – подполковник Сергей Александрович Моргачев, който беше хакнат по-рано от украинските хактивисти, и стана сензация в западните медии.

Американското ФБР разполага със снимки на 11 от офицерите, а 12-ият и най-важен от тях – полковник Виктор Нетикшо стои в списъка на ФБР без снимка, заради невъзможността да се намери негова лична снимка в открити източници и от източници на агентурното разузнаване.

viktor_netichko1.jpg

Хакването на електронната поща на съпругата на полковник Нетикшо – Оксана Сергеевна Нетикшо помогна да се установят паспортните данни, снимката и адресната регистрация на най-„шифрования“ офицер от хакерската дузина, издирвани от ФБР

InformNapalm публикува ексклузивно неговата снимка и други документи.

viktor_netichko2.jpg

Виктор Борисович Нетикшо (на руски – Нетыкшо Виктор Борисович), роден на 8 септември 1966 г. в гр. Чита. Паспорт на РФ: 4516565233, издаден на 4 април 2016 г.

Адрес на регистрация: Москва, булевард „Карамзин“1, сгр.3, апартамент 422. Шофьорска книжка: 9907 777420.

От кореспонденцията беше установено и закупуването през 2022 г. от семейство Нетикшо на нежилищно помещение с площ от 13 квадратни метра. на адрес: гр. Москва, улица „Вавилов“ 4 за 2 милиона и 480 хиляди рубли. Регистрацията на Оксана Нетикшо също е в Москва на улица „Вавилов“4, ап.198. Вероятно цялото им семейство живее там и купува допълнителни помещения за битови или други нужди.

Повдигнатата на 20 май от InformNapalm тема с уникалната снимка на полковник Нетикшо събра много реакции и ретуитове в англоговорящия сегмент на Twitter сред потребители, които се занимават с проблеми на киберсигурността и разбират сензационността на събитието.

Например журналистът от международната агенция Reuters Рафаел Сътър, който се занимава с теми за киберсигурността, вече отбеляза важността на това събитие в своя акаунт в Twitter.

Провалихме отпуската на полковник Нетикшо

Въпреки че хакерите държаха под контрол пощенската кутия на Оксана Нетикшо (телефон: 79150160345, имейл: ksyushan@mail.ru) в продължение на няколко месеца, информацията за хака беше публикувана в телеграм каналите на Кибер Съпротива и InformNapalm едва на 20 май. Датата не е избрана случайно, тъй като на следващия ден полковник Виктор Нетикшо, заедно със сина си Данил, трябваше да лети на почивка от Москва до Чита, неговото родно място. Билетите за ваканцията бяха резервирани още през март.

Два часа след публикацията от 20 май с данните на купените билети, резервацията беше анулирана ден преди отдавна планираното заминаване. Така получихме потвърждение, че самият полковник Нетикшо се е запознал с информацията за хакването на жена му, и е преценил, че в момента е опасно да лети на почивка до Чита. Така се постигна ефектът на рефлексивен контрол на действията на руския полковник, от което имаха нужда хакери.

С взлома на електронната поща на съпругата на руския полковник, украинските хакери успяха да получат значително количество информация за него, включително личната му снимка, с която ФБР на САЩ не разполагаше. Всички нови данни на полковник Нетикшо са предадени на съответните структури много преди публикуването на материалите в публичното пространство.