​AlixPartners вече не стои зад скандалния доклад за КТБ, напусна фирмата, която го изготви

AlixPartners services UK LLP регистрирана само пет месеца преди да получи поръчка от Фонда за гарантиране на влоговете

Синдиците мълчат защо е отпаднало условието да се търсят откраднатите пари

Алекс Волчич: „Кроул енд Кроул” не беше поканена да участва, а можеше да открие изчезналите капитали

Световно известната американска компания AlixPartners и едноименната й дъщерна фирма в Лондон вече не стоят зад скандалния доклад за КТБ, който само преди седмица правителството разсекрети и предостави на депутатите за четене. Според информация от фирмения регистър в Лондон, от 22 януари тази година AlixPartners неочаквано прекратява участието си в AlixPartners services UK LLP – дружеството, което реално бе наето и изготви доклада за фалиралата банка на Цветан Василев (виж документите в галерия и прикачените файлове, б.р.). Така на практика зад специалния доклад, от който очаквахме чудеса, вече стои една куха от съдържание и представителност фирма, с неизвестни участници и авторитет. Тя не носи практически никаква отговорност и ангажименти към България.

От грабежа на века „КТБ“ се мултиплицира поредният нов скандал. Мистериите около този компрометиран доклад и фирмата, наета за разработката му, се оказват прекалено много, а пред Фонда за гарантиране на влоговете и БНБ се стоварват грамада от тежки въпроси и съмнения за злоупотреба с власт, с публичен ресурс, корупция и прикриване на престъпления на КОЙ, заблуждаване на премиера, депутатите и обществото.

Цялата сага тръгна, след като през ноември 2014 г. депутатът Мартин Димитров предложи, а Народното събрание единодушно прие решение, с което препоръча на БНБ да намери съответна авторитетна международна фирма или детективска агенция, която да издири откраднатите пари от КТБ и ги върне на държавата. Към идеята се присъедини и УС на БНБ. Само няколко месеца по-късно - през март 2015q парламентът гласува поправки в Закона за банковата несъстоятелност, които дадоха реален шанс на подобна операция. Фондът за гарантиране на влоговете задейства процедурата за наемане на подобна фирма. Държавната поръчка за избор между световни компании е от 29 април 2015 г. След конкурс уж между 11 кандидати се стига до AlixPartners services UK LLP . Фондът за гарантиране на влоговете предложи на синдиците на КТБ да сключат договор именно с тази фирма.

В официалното им предложение от 5 юни 2015 г., публикувано на сайта на Фонда, дословно се казва: „Съгласно закона, с договора, на „АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ (AlixPartnersservicesUKLLP, б.р.) ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ АД (н) действия за запазване и 

връщане в имуществото на банката

на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или транзакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние“.

Но още в това предложение е заложено първото манипулативно разминаване. В цитирания по-горе пасаж от Фонда говорят за договор с AlixPartners services UK LLP, а в следващия пасаж на същия текст, в който се изброяват достойнствата на избрания играч, става дума за „АликсПартнърс“ (AlixPartners LLC). Ето препоръките и добрите думи за тях:

„AlixPartners“

"AlixPartners е водеща глобална мултидисциплинарна консултантска компания. В своята практика на финансово консултантски услуги AlixPartners има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия, и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции. Екипът е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейта майнинг и технологии за анализи. AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително с обвинения за измами.“

Така става ясно, че ни се рекламира световно известната AlixPartners, която уж трябваше да направи специално разследване и доклад за фалирането на трезора, и да помогне да бъдат открити и върнати източените милиони. Но договорът трябва да бъде сключен с различно дружество, но с близко име - AlixPartners services UK LLP.

Въпреки разминаванията договорът става факт на 15 юни, а Фондът за гарантиране на влоговете с Решение № 86 от същата дата одобрява предварително плащане по него.

Кой реално е фаворитът AlixPartners services UK LLP?

Оказва се, че дружеството е световно неизвестно, а AlixPartners services UK LLP не е точно същата AlixPartners LLC с изключителна репутация и офиси по цял свят.

Договорът на България за КТБ не е сключен дори и с нейната лондонска дъщерна фирма, а с ново дружество, създадено и регистрирано в Лондон само пет месеца преди да му бъде възложена специалната поръчка от София. Тази компания е регистрирана знаково на 12 януари 2015 г. В структурата й като специален партньор участва титулярът AlixPartners LLC, представляван от Джон Джоузеф Колинс, който е на 65 години, и още две други лица. Той е сериозен играч – бил е и изпълнителен директор, и главен юрисконсулт на авторитетната AlixPartners LLC, но точно през юни сам напуска този пост, а възрастта му и съмнения за пенсиониране едва ли са били причината за това. По същото време България сключва договор с новата компания. Другият свързан и с AlixPartners LLC, и  с клонинга AlixPartnersservices UK LLP е Диана Хугес, от лондонския офис, наета като консултант. Но в списъка на последните си ангажименти тя не посочва отношение към Корпоративна банка и евентуално разследване на грабежа.

През март миналата година е променено и името на новата компания – отпада цифрата 2, вписана първоначално, но се появява „services”. Тогава на 23 март са направени и всички назначения в дружеството, но от тях вероятно могат да бъдат посочени само 2-3 имена на експерти, които са работили и във фирмата-майка, другите са неизвестни, няма информация за квалификацията и опита им. Но и това понятие – „фирма-майка“ е условно в случая, тъй като в историята на AlixPartners LLC има четири одобрени устава на нови дъщерни компании до 2014 г. с предмет – друга стопанска дейност. Компанията, взела нашата поръчка, обаче, не фигурира сред тях.

Журналистът Григор Лилов констатира в свое разследване, че новото дружество няма дори свой сайт, за разлика от старата компания. На търсачката в нейния сайт пък няма посочени резултати за България, нито за КТБ. Т.е родината ни не съществува за тази световноизвестна компания. Любопитни подробности се откриват и при пощенските адреси: новата компания е официално и първоначално регистрирана там, където е и истинската - британската. Във въпросната сграда, на 20 North Audley Street, London, W1K 6WE има многобройни офиси, но по-късно на този адрес – сред 35-те фирми - не се открива AlixPartners services UK LLP. Има разминаване и в адресите, които младата компания посочва в писмото, с което информира синдиците на Корпоративна банка за казуса със секретността. Там е посочен: 10 Fleat Place, London, пощ. код EС4М 7 RB. На този адрес, в тази сграда има офис на оригиналната компания – английската. И дори телефонните номера на двете компании съвпадат. А има ли такава компания на този адрес, понеже на една бланка човек може да си отпечата каквото поиска и да се представя за когото и каквото поиска?!

Списъкът на този адрес е голям – четири страници с 178 фирми, но сред тях AlixPartners services UK LLP я няма, констатира Лилов.

„Още преди два месеца се свързахме с клиентите на КТБ от Англия, които са сред кредиторите на банката, включително и с техни адвокати. Поискахме да установят контакт с фирмата AlixPartners services UK LLP, но до днес никой от тях не е успял да установи връзка. На посочения адрес в Лондон се оказва, че няма такава фирма, няма и лице за контакти. Просто нямаме представа 

как родните институции комуникират с тази загадъчна фирма

Имаме сериозни съмнения, че зад мистериозното дружество стоят просто български интереси“, заяви пред Faktor.bg Вера Ахундова от неправителствената организация „Ние гражданите“.

Само няколко дни след подписването на договора между синдиците и AlixPartners services UK LLP, на 19 юни миналата година, УС на Фонда за гарантиране на влоговете дава разрешения на синдиците на КТБ да подпишат анекси и да променят клаузи от първоначалния договор. Григор Лилов твърди, че практически всички параметри с тези анекси се променят – за цената, за обема задания, за начина и обхвата на финансовото разследване и т.н., и т.н. Малко след като приключват тези операции – на 23 юни - Иван Искров подава оставка като управител на БНБ.

На 23 септември 2015 договорът е изпълнен - докладът на AlixPartners services UK LLP е готов и предаден на синдиците. Непосредствено след това и скандалната Нели Кордовска, подуправител на БНБ, също подава оставката си, считано от 1 октомври. Едва ли съвпаденията са случайни, вероятно са си изпълнили мисията, но каква е тя? По-късно готовият доклад бе засекретен, а трима депутати – Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов поискаха по съдебен път Фондът за гарантиране на влоговете да го направи достъпен. Така цялото общество остана с усещането, че в констатациите на англичаните са скрити страшни тайни, докато в края на февруари правителството нареди докладът да бъде разсекретен и предоставен на депутатите за четене. Тогава пък лъсна друга уйдурма – не е преведен от английски на български от заклет преводач, няма яснота дали е предаден в прокуратурата, за да работи и разследва тя по него. Финансовият министър Горанов, не знае каква сума е платена за него, а заедно с шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обявиха снизходително, че в доклада няма да открием изненади, по-различни от констатираното от парламентарната комисия за КТБ, оглавявана от Десислава Атанасов. 

Открити обаче остават въпросите – какъв стопанин на обществените пари е Горанов, след като не знае колко струва на държавата докладът, а и на какъв език са чели със Стоянова тези 500 специализирани страници, с много специфична терминология? Защо изобщо е поръчано недоносче, от което се оказва, че няма никакъв ефект и смисъл?

След осветяването на неизвестните обстоятелства около AlixPartners services UK LLP се набиват и

няколко сериозни въпроса:

1.Защо синдиците сключват договор с нова копания без история, опит и традиции, чиято единствена сделка до този момент е тази за КТБ, вместо предварително заявените намерения да се търси авторитетен играч, с доказани качества.

2. Не е ли подозрително, че автентичната AlixPartners LLC създава миналия януари нова компания с близко име и свое участие в нея, малко след като българският парламент и БНБ решават, че трябва да се възложи поръчка на такова дружество, което да открие и върне откраднатите пари?

3. Имали ли са AlixPartners LLC предварителна информация за стартиране на подобна процедура, от кого и дали не става просто дума за изцяло нагласена и контролирана поръчка?

Икономисти признават, че когато големи компании работят с рискови страни, създават на своите адреси компания със специална цел, която е само за поемането на специфична поръчка. Правят го с цел, ако попаднат в капан и станат обект на съдебни дела, те да не са насочени срещу компанията майка, а срещу новата фирма, която няма голям капитал, няма и какво да и бъде взето. Така се предпазва и авторитетът на компанията майка. Вероятно такъв е бил случаят и с България, но при тази постановка е любопитно, защо AlixPartners LLC са приели, че нещо около поръчката с КТБ е съмнително и рисково, че са избрали да играят със специална фирма? А може би са имали информация, че за да получат поръчката, ще ходят по тънък лед, но сделката си струва парите и за това са се презастраховали.

4. Няма яснота и защо, въпреки официално заявените намерения на Фонда за гарантиране на влоговете да се търсят изчезналите пари и да се върнат, това не се случва. Сега се говори, че това условие не е било част от договора, или просто опцията отпада с подписаните от 19 юни анекси? Кой е подменил това важно изискване, декларирано пред обществото и е наредил на синдиците да договорят нови условия? Тези горещи въпроси неминуемо налагат да бъдат оповестени договорите и подписаните към тях анекси без повече увъртания.

В хода на нашето разследване стана ясно още, че световно известната австрийска компания „Кроул енд Кроул”, специализирана за проследяване на подобни грабежи като в КТБ не е била поканена миналата пролет да участва в състезанието за поръчката на Фонда.

Алекс Волчич, едни от шефовете в „Кроул енд Кроул”, на 2 март е разговарял с представител на „Ние гражданите“ и също е потвърдил, че не е изключение да се създават за специални поръчки фирми като AlixPartners services UK LLP, но странно е да се прави ново дружество, след като компанията майка има два английски филиала. Волчич задава и риторичния въпрос – известно ли е защо и как AlixPartnersServicesUKLLP са получили поръчката, известни ли са ни другите фирми-участници в търга, след като три-четири от най-добрите в тази област компании, включително и тяхната, не са получили покана за заявка и оферта за изпълнение на разследване на КТБ?

Любопитна подробност е, че проверка на сайта на Агенцията за обществени поръчки показва, че поръчката за КТБ не е обявена на него, а става дума за разход на огромен финансов ресурс и трябва да има съответна процедура.

Излизането на британската AlixPartners LLC като управляващ от AlixPartners services UK LLP на 22 януари тази година следва хронологически обявения скъсен данъчен период за дружеството пред Компаниз Хаус (Търговския регистър за Англия и Уелс) за непълна финансова година, приключваща на на 12.01.2016 г. с подадена на същата дата данъчна декларация, в която AlixPartners LLC вече отсъства. Лицето, което е свързано с нея, Джон Дж. Колинс напуска в началото на февруари 2016 г. и AlixPartners LLC.

От цялата сложна въртележка натрапчиво остава усещането, че 

новото дружество е регистрирано специално за българската поръчка

след бурите у нас покрай аферата КТБ. Но това недвусмислено говори за задкулисна договорка на най-високо ниво и то преди да се обяви поръчката през април м.г.

Вероятно и заради това няколко месеца докладът беше целенасочено засекретен, а накрая в него се оказа, че няма нищо важно, а изчезналите пари - няма да се издирват и връщат.

Тези мистерии създават само напрежение и недоверие към институциите. Фондът за гарантиране на влоговете, БНБ и синдиците на банката дължат реални отговори, защото усещането за поредна измама и гавра с обществото стават натрапчиви.