Плоча в памет на Сергей Антонов няма да посрещне папа Франциск на летището, общинарите се отказаха тихомълком

Антонов е на метри от простреляни папа

Антонов е на метри от простреляни папа

Тихомълком софийските общинари са се отказали да поставят на входа на Терминал 1 паметна плоча в памет на Сергей Антонов –  разследван и обвинен от италианското правосъдие за атентата срещу папа Йоан Павел II.

Скандалната идея беше официализирана на 11 февруари 2019 г., столичните общински съветници от ГЕРБ и БСП се обединиха около идеята да се сложи възпоменателна плоча на Сергей Антонов на сектор „Излитащи“ на Терминал 1 на Софийското летище. Според тях Антонов е несправедливо обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, а годините, прекарани в италиански затвор преди оневиняването му, са разклатили непоправимо здравето му. Идеята пък се оказа на Инициативен комитет „Памет за Сергей Антонов“, сред чиито членове „блестят“ имената на  Виктор Вълков, Любен Гоцев, Вежди Рашидов, Боян Радев, ген. Стоян Топалов, почетен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други явни почитатели на тоталитарния режим и неговите „герои”. Поръчан беше и възпоменателният монумент, а един от зам.- кметовете на София дори обяви иронично, че паметната плоча ще посрещне в края на април папа Франциск в България.

След остра обществена реакция идеята, внесена в столичния парламент от БСП е на път да се провали, коментират пред Faktor.bg запознати с темата. За сега от общината няма официално съобщение, че решението на съветниците няма да бъде изпълнено. Явно в кметството и общинския съвет все пак са се намерили разумни фактори, които са предотвратили безумната идея, увековечаваща агента на ДС „Крум”, въвлякъл България във вероятен дипломатически скандал с Италия. Някой от отговорните лица в Столична община явно се е просветлил в Комисията по досиетата по делото на Антонов или връщайки се към атентата все пак е усетил, че българската следа съвсем не е измислена.

Реално Сергей Антонов става жертва не на италианското правосъдие, а на комунистическите тайни служби, които го използваха от него, а след това го зарязаха. Инициаторите за възпоменанието му на Терминал 1 на софийското летище дори не отидоха навремето на погребението му, а сега искат да измият с този жест гузни съвести.

По атентата срещу папата България все още дължи отговори: Какво е правил Антонов на площад „Свети Петър” в мига на стрелбата, само на метри от Йоан Павел Втори? През 2005 г. италианската парламентарна комисия, разследваща дейността на руските специални служби в Италия, по-известна като Комисията „Митрохин“, доказа, че именно Сергей Антонов е мъжът зад Агджа  на известната любителска снимка. Няма отговори какво е правил на три пъти в България преди атентата издирваният от турските власти терорист, член на „Сивите вълци”? 

Скрити от правосъдието останаха и други двама вече покойни «герои» - Жельо Василев и Тодор Айвазов.