Петър Чолаков: По Великден „Продължаваме промяната“ възкръснаха

Радев си е избрал линията между двата стола, защото такава е била позицията но повечето успешни политици на Балканите, смята политологът

Петър Чолаков

Петър Чолаков

Имаше едно разпъване на кръст на Кирил Петков от коалиционните си партньори – от страна на Нинова, ДБ и донякъде от самия себе си.( …) Това започна да вреди на ПП, защото имат намаляваща електорална подкрепа и затова трябваше да се определят. Така политологът Петър Чолаков описа ситуацията, свързана с ясната позиция за Украйна, която изразиха „Продължаваме промяната“ преди заминаването на българската делегация, водена от премиера, водена от премиера в Киев. 

По Великден ПП възкръснаха за част от своите фенове, които са проевроатлантически настроени. (…) Макар и Василев, и Петков да имат прозападен имидж, те флиртуваха много майсторски между леви и десни/ изтока и запада, а сега трябваше да се определят по-категорично, което ще доведе до загуба на техните леви фенове. (…) Ще видим как тази категорична позиция ще им се отрази на рейтинга, допълни политологът.

Според него обаче предсрочните избори, въпреки че са реалистични, между краденето и младостта/ неопитността е по-добре да се прояви толерантност по отношение на сегашните управляващи.

Петър Чолаков коментира и позицията на президента Румен Радев.

Радев си е избрал линията между двата стола – между натовски генерал и проруски президент, той играе така, че да се харесва и на едните, и на другите, защото за да си успешен политик на Балканите – трябва да си с ЕС и НАТО, но и да не си против Русия. В това отношение той не се е променил. Ако някои сега са разочаровани, трябва да изтрезнеят, защото контекстът е различен, а Радев продължи да си говори това, което си знае. Ако беше заел другата позиция – да подкрепим с оръжие в Украйна, той щеше да навреди на своя имидж.