Писториус критикува призива на Макрон към съюзниците "да не бъдат страхливци"

"Не се нуждаем от дискусии за това дали имаме повече или по-малко смелост"

Борис Писториус

Борис Писториус

Коментарите на Еманюел Макрон, в които той призова съюзниците на Украйна "да не бъдат страхливци", не помагат за решаването на проблемите на Украйна на място, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от АФП.

"Не се нуждаем от дискусии за това дали имаме повече или по-малко смелост", каза той на пресконференция в Стокхолм заедно с шведския си колега Пал Йонсон.

"Това всъщност не помага за решаването на проблемите, които имаме, когато става въпрос за оказване на възможно най-голяма помощ на Украйна", добави той.

Френският президент пое отговорността за това, че е призовал за "стратегически скок напред", като е повдигнал въпроса за възможността за изпращане на западни войски в Украйна, предупреждавайки срещу "духа на поражението, който дебне Запада".

Макрон също така заяви, че Европа навлиза в момент, "когато не трябва да бъдем страхливци", като предупреждение към западните си съюзници.

Министърът на отбраната на Швеция заяви, че е "важно да запазим нашето единство" в подкрепа на Украйна.

Германия и Швеция подписаха писмо за намерения за засилване на военното си сътрудничество, особено в областта на обучението и ученията. /БГНЕС