Легендарният Пласидо Доминго ще дирижира „Травиата“ в Софийската опера

С този спектакъл се открива сезонът на националния ни оперен театър

Пласидо Доминго

Пласидо Доминго

Софийската опера и балет открива сезон 23/24 с една от най-обичаните опери на Джузепе Верди. „Травиата“ - тя ще бъде представена на 15 септември под диригентството на Пласидо Доминго.

„Скъпи български приятели, много съм щастлив и се гордея, че ще бъда с вас на 15 септември, за да дирижирам „Травиата“ в Софийската опера. Ще бъде моят дебют в този красив театър.“ - заявява в емоционално видеосъобщение оперната легенда.

Вълнуващата история за любов и дълг, неизменно привлича интереса на публиката дори 170 години след своята премиера. Доминго получава покана за участие на сцената на Националната опера още през 2014 година, когато е специален гост на директора Пламен Карталов. През годините Доминго е бил много пъти в България.

„Травиата“ заема важно място в творческите биографии както на Доминго, така и на акад. Карталов.

Двамата споделят единомислие и в отношението си към музиката на Рихард Вагнер.

Професионалният дебют на Пласидо Доминго в голяма централна партия е тази на Алфред от „Травиата“ през 1961 г. Професионалният му дебют като диригент е през 1973 г., когато дирижира спектакъл на „Травиата“ с Нюйоркската опера в Линкълн център.

Доминго е носител на девет награди „Грами“ и едната от тях е за „Травиата“ от 1983 г. в категорията за най-добър оперен запис. Много награди получава и филмът „Травиата“ в режисурата на Франко Дзефирели с участието на Пласидо Доминго под диригентството на Джеймс Ливайн.

За Пламен Карталов „Травиата“ е знакова в творческата му биография. Още преди повече от 40 години той заяви меценатството като новаторско понятие в правенето на оперен театър у нас - вместо със средства от държавния бюджет на Министерството на културата, той създава постановка с финансиране от истински безкористен меценат. Идеята на Карталов, смятана дори от някои за еретична, намира отклик у човек, също така изпреварващ времето с мащабите на идеите и мисленето си. Това е директорът на Стопанския химически комбинат „Гаврил Генов“ – инж. Светослав Генчев.

Това се случва в Русе през 1983 г., а реакциите в пресата са възторжени.

Марин Големинов: „Видяхме един нов, оригинален и в същото време опрян на най-доброто в традицията, прочит на Вердиевата „Травиата”. Визуално решеното въведение към операта, което логично се повтаря във финала, е сполучлива идея на режисьора Пламен Карталов.“

Розалия Бикс: „Тази „Травиата“ предварително е оправдала доверието... Наистина достоен резултат!“

Вече като директор на Софийската опера Пламен Карталов възстановява своята „Травиата“ от Русе. Отново критиката е възторжена.

Екатерина Дочева: „Травиата” е възстановка на един спектакъл на Пламен Карталов в Русенската опера. Постановката и днес стои стабилно изискана, естетически издържана, с приятен за окото функционален декор. „Травиата” е творба, която може и трябва винаги да е в репертоара на една оперна къща – особено в България, където италианската опера е издигната в култ.“

Толкова години след тези споделени размисли „Травиата“ продължава да бъде аплодирана от публиката в София.

Пламен Карталов: „Да създам спектакъл с предизвикателство и риск, изцяло адресиран към най-широката публика и ситуиран в епохата на творбата, за да могат, като в оживели страници от романа на Александър Дюма-син, да се разиграят динамични събития и характери, подвластни на интимните човешки слабости и страст, безразсъдството и саможертвата в името на любовта. 
Вердиевият репертоар е златна мина за всеки оперен артист, а „Травиата” – перла в короната на всеки оперен театър. Изпълняваме също така желанието на публиката и на поколението от наши млади артисти, за чието вокално и актьорско израстване шедьовърът на Джузепе Верди „Травиата” е бойна колесница в битката за творческото им развитие.“

На 15 септември под диригентството на Пласидо Доминго ще пеят Станислава Момекова – Виолета, Иля Селиванов – Алфред, Атанас Младенов – Жермон, Силвана Пръвчева - Флора, Благовеста Мекки-Цветкова – Анина. /БГНЕС