Подоляк: Когато Киев е бил културна столица, днешна Москва е била блато

Днес руските военни изстреляха 20 ракети срещу украински градове

Михайло Подоляк

Михайло Подоляк

Когато Киев е бил културна столица, Москва е била блато, и днес си остава така. Това заяви президентският съветник Михайло Подоляк в отговор на руските ракетни атаки срещу Украйна, предаде агенция Униан. В Деня на украинската държавност Русия изстреля срещу украински градове около 20 ракети от руска и беларуска територия и от акваторията на Черно море.

"Днес Украйна отбелязва Деня на Държавността и Деня на Покръстването на Киевска Рус. Днес срещу нашите градове бяха изстреляни двадесет ракети. Ru-истерия? Руснаците могат да крадат хладилници, но не и нашата история. Когато Киев е бил културна столица, Москва е била блато. Каквото е и днес." – написа Подоляк в Туитър.

По-рано президентът Володимир Зеленски поздрави украинците с Деня на държавността.

"Неспокойно утро. Отново ракетен терор. Ние няма да се предадем. Няма да вдигнем ръце. Няма да ни изплашат. Украйна е самостоятелна, свободна, неделима държава. И винаги ще бъде такава." – заяви Зеленски.

Припомняме, Денят на украинската държавност е учреден с президентски указ от 24 август 2021 г. Паметната дата акцентира върху приемствеността между Украйна и основаната  Владимир Велики киевска държава. Тя остава в историята като Киевска Рус, а впоследствие името „Рус“ е присвоено от наследниците на Московското княжество, създадено през 13 век – четири века след Киевска Рус. За ден на  украинската държавност е избрана датата 28 юли, когато в Украйна се отбелязва е денят на кръщението – приемането на християнството от Киевска Рус като цивилизационен  избор за принадлежността на украинците към Европа. За разлика от русите, те възприемат себе като европейски, а не като евразийски народ.

Превод Faktor.bg