Покушението срещу Роналд Рейгън - куршум на 2,5 см от сърцето

На 30 март 1981 година, само 69 ​​дни след като встъпи в длъжност като президент на САЩ, Роналд Рейгън оцеля при опит за покушение във Вашингтон.

Когато държавният глава напуска хотел "Хилтън" и се насочва към колата, поздравявайки хората в тълпата, Джон Хинкли изстрелва шест куршума в посока на президента. Един от куршумите минава и влиза в зоната на лявата подмишница на Рейгън, докосва белия дроб и спира на 2,5 см от сърцето.Настава суматоха, защото има и други ранени, пише dnes.dir.bg

Още в колата обаче Рейгън започва да плюе кръв от устата си. Веднага е откаран в най-близката университетска болница и спешно опериран.

Лекарите успяват да спасят живота на 70-годишния президент.

"Надявам се, че сте републиканци", казва Рейгън на хирурзите, макар че те не са, а доктор Джиорандо му отговаря: "Днес всички сме републиканци, г-н президент."

Неговият прессекретар Джеймс Брейди обаче има по-малко късмет. Той също оцелява, но остава инвалид. Полицаят Томас Делаханти и служителят на тайните служби Тимъти Маккарти също са ранени при инцидента.

По-късно става ясно, че с постъпката си Хинкли е искал да привлече вниманието на холивудската актриса Джоди Фостър, в която се влюбва след излизането на филма "Шофьор на такси".