Поли Карастоянова ще бори кризата в туризма като махне визите за руските граждани

В бранша търсят ген. Мутафчийски на българската икономика

Поли Карастоянова

Поли Карастоянова

Изпълнителният директор на Сдружение Национален борд по туризъм Поли Карастоянова анонсира скандална идея за справяне на туристическия бранш след кризата с коронавируса. Според нея първото и най-важно нещо било да паднат визите за руските туристи, защото според нея това била най-важната група за родния туризъм. 

Подготвихме пакет от антикризисни мерки, в които изпъкват два ключови аспекта, които следва да бъдат подкрепени. Първият е да се погрижим за Русия и по-точно да работим в насока да отпаднат визите за руските туристи, коментира в студиото на Би Ти Ви Поли Карастоянова, за която се коментира в туристическия бранш нейната експертиза и дали тя е достатъчна, за да заема този пост. 

Руското лоби в туристическия бранш вероятно е доста силно и то използва сегашната ситуация, за да прокара това решение. Визите обаче за руски туристи са заради това, че Русия не е член на Европейския съюз и ако за нея правилата не се прилагат, то ще постави в дискриминационно отношение много други държави, които имат приятелски отношения с България, но задължително си плащат визите.  

Освен това - в Русия ситуацията с коронавируса и безконтролна и сме изправени пред заплахата под формата на туристи да вкарваме хора, които може да са потенциални преносители на вируса.

Карастоянова подчерта още, че  предложението и комплексно, като в никакъв случай не говорим за искане на пари, посочи още тя.

"Видяхме как ЕК, която досега третираше всяка помощ за националния бизнес едва ли не като нарушение, преди по-малко от две седмици насърчи правителствата да подкрепят националните си сектори. По отношение на политическите съображения бих искала те да отстъпят в сегашната реалност. Изключително важно е визите за руските туристи да отпаднат'', изтъкна Карастоянова.

Що се отнася до втората мярка, тя е свързан с подкрепа за авиацията. Много е важно да бъде осигурена подкрепа за чартърните авиокомпании, като едни такива мерки биха могли да бъдат например промяна в летищните такси, преразглеждането на цените на петрола и керосина, субсидирането на туроператори, които сключват минимум седем дни почивка в България... говорим за комплекс от мерки. Разбира се, социалната дистанция ще бъде важна и след като отмине епидемията с COVID-19. Като цяло се готвим за едно добро лято, макар и късно'', коментира още Карастоянова и допълни, че друг важен пазар, който трябва да се опитаме да привлечем, е турският, тъй като България е изключително богата на СПА дестинации.

Поли Карастоянова акцентира и върху икономическите последствия за страната след коронавируса и апелира ''да не позволяваме да счупим златното яйце на българската икономика'', което представлява туристическият сектор.

На финала на разговора Карастоянова изрази мнение, че е добре да се появи ''ген. Мутафчийски на българската икономика'', който да спомогне за нейното бързо възстановяване след тежкия период.