Ако блокираме членството на Северна Македония в ЕС, най-щастливи ще са българомразците

Националният интерес на България не е да „натрие носа“ на македонците, а да спечели сърцата им!

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Ако днес ние блокираме членството на Северна Македония в ЕС, най-разочаровани ще са македонските българи, а най-щастливи ще са тези, които мразят България с цялото си сърце.
Разпадът на Съветския съюз и на Югославия отвори невероятен шанс пред България да преодолее последствията от националните катастрофи. След 1991 г. огромното мнозинство от потомците на възрожденските българи вече не живееха под чужд суверенитет. Очерта се перспектива със Северна Македония да 

бъдем отново заедно 

като две независими държави в рамките на Европейския съюз и на НАТО.

Не подлежи на съмнение, че част от българския народ на ранна фаза на неговата национална консолидация пряко волята ѝ е откъсната от чужди сили и в терзанията на 20-ти век е развила своя македонска национална идентичност. Това се е случило не на последно място поради неадекватната политика на официална София не само по „македонския въпрос“, но и заради слугинажа на Тодорживковия режим към Съветския съюз и Сталин.
Националният интерес на България не е да „натрие носа“ на македонците, а да спечели сърцата им! Това няма да се случи за един месец, или за една година. Нужен е дълъг период на сътрудничество, и то в рамките на ЕС и на НАТО, където може да се постигне истинско обединение.
Започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС няма да е край на процеса. Северна Македония ще трябва да положи много усилия, преди да затвори глава „Образование“. В наш интерес е обективизирането на историята да бъде съчетано със запазване на достойнството на македонците.
Нека не забравяме, че обективизацията на историята не е междудържавен спор. Това е

 кауза на македонците със запазено българско самосъзнание,

 които единствено в условията на демокрация и сътрудничество с България ще могат да извадят на дневен ред теми, останали десетилетия наред табу.
Ако днес ние блокираме членството на Македония в ЕС, най-разочаровани ще са македонските българи, а най-щастливи ще са тези, които мразят България с цялото си сърце.
Последствията от подобно действие на България далеч надхвърлят тематиката за „македонския въпрос“.
Отново сме изправени пред тежък геополитически избор. Турция се държи все повече не като член на НАТО, а като съюзник на Путин. Сърбия не крие своите ревизионистични намерения спрямо Косово, Босна и Херцеговина и Македония. В същото време в Румъния и в Гърция се изграждат големи натовски и американски бази. Включването на България в руско-турско-сръбската конфигурация на „Турски поток“ беше 

груба геополитическа грешка

 Блокирането на преговорите на Македония за членство в ЕС ще бъде още по-голяма. То ще вгорчи българо-македонските отношения за поколения напред и ще тласне Северна Македония в орбитата на Москва и Белград.
Ако правителството бъде свалено заради криворазбран патриотизъм, ще се стигне до формирането на реваншистко служебно правителство на Румен Радев. В този преломен момент то вероятно ще действа в угода на Москва и ще спомогне за разклащането на евроатлантическото единство на Балканите. Така в крайна сметка за пореден път България ще се окаже в лагера на губещите!
Като последователи на българските възрожденци и водени от националните си интереси не бива да допускаме нова национална катастрофа!