Българската болест е безнаказаност, вследствие на всеобща корупция и мутризация

Убеждението за "закона - врата у поле" не е виц, а господстващ манталитет на публични отношения

Авторът

Авторът

Огнян Минчев

Нагли мутри има навсякъде по света. Но у нас те могат да се разхождат в града с 200 при 50 наказателни постановления. В колата на предполагаемия престъпник е имало полицейска лампа, стоп палки... Българската болест е безнаказаност, вследствие на всеобща корупция - разбира се, отгоре надолу. Книжката на този негодник не е отнета след 50 акта на нарушение. Какво ще се случи в съда - също не можем да знаем. 

Убийства като това на Милен Цветков и на двете момичета снощи са върха на една 

пирамида на безнаказаност

 Надолу по пирамидата са по-"невинните" прегазвания на закона. На дъното на пирамидата са "дребните" нарушения, които всеки от нас допуска по една или друга причина по една пътна мрежа, изпълнена с дупки, лоши обозначения и КАТ-аджийски коли, умело прикрити зад знака "60". 
Законът в България, както обикновено, се прави за някои хора - не за всички. Снощната мутра очевидно е била над закона. Над закона са шайките мотоциклетисти, нарочно извадили заглушителя от своя ауспух - за да ни "впечатляват" колко са велики. Живея на километър от Цариградското шосе. Всяка нощ от 2 до 4 слушам воя на хвърчащите мотоциклетисти и поздравявам техните майки. Какво правят тези, които живеят на 20, 50, 100 метра от шосето - не знам... Никъде в цивилизования свят този вой с трицифрени децибели не е допустим. За разлика от България.

По магистралите - освен дупки и редовни ремонти - имаме трудно разрешими дилеми. Във външното платно шофират хора с ограничени възможности на своите автомобили, ТИР-ове и други по-бавни возила. Там скоростта се поддържа понякога под 70-80 км./час Във вътрешната лента хвърчат беемветата и мерцедесите на господстващата мутренска класа - дали с 200, дали с 220, дали с повече... Гневно примигват и те гонят от пътя им. Не можеш да караш със 120 - трябва непрекъснато да сменяш лентите. Освен ако не преминеш във външната - сервизната... 
Освен 

господство на примитивния мутренски манталитет, 

тази действителност е създадена и от масовото обществено съзнание, убедено, че законът у нас се пише само за простолюдието - и то за по-глупавата част от него. Убеждението за "закона - врата у поле" не е виц, а господстващ манталитет на публични отношения. Защото всеки, който има "малко акъл" или "малко власт" ще намери начин да заобиколи закона. Ако споделите със средния българин, че законът в цивилизования свят е създаден за да облекчава живота на обикновения човек и да му помага, той ще ви изгледа подозрително и ще си помисли - "Ей, учен човек... Какви ли не глупости са му напълнили в главата..."
Бог да прости невинните жертви на мутренската безнаказаност и беззаконие! Пирамидата на безнаказаността расте "отгоре надолу". Но нейното смаляване е възможно само с усилия "отдолу нагоре". Трябват граждани...

Б.Р. Коментарът е предизвикан от снощната жестока катастрофа в София, отнела живота на две млади момичета.