Изборите в САЩ: Защо „червената вълна“ на републиканците не се състоя

Този вот освен всичко друго беше и референдум за фигурата на Тръмп

Бърнд Дебусман-младши и Натали Шърман за Би Би Си от Вашингтон

На фона на нарасналата до 8% инфлация и ниския рейтинг на Джо Байдън републиканците се надяваха да постигнат големи успехи на изборите за Конгреса. Защо това не се случи?
В продължение на няколко седмици социологическите агенции и коментаторите предупреждаваха за "червена вълна" - електорален триумф на републиканците и пълно поражение на Джо Байдън и демократите. Към сряда сутринта обаче стана ясно, че "цунамито", на което се надяваха републиканците, изобщо не се е получило.
Партията постигна скромни успехи и остава фаворит за надмощие в Камарата на представителите, но за контрола над Сената се води оспорвана борба, а демократите успяха да получат повече, отколкото се очакваше. Защо?

Нещата не опират само до икономиката 

Инфлацията и икономиката, въпреки че бяха сред най-важните за избирателите проблеми, не повлияха толкова силно върху резултатите на демократите, колкото се опасяваха в самата партия.
Според анализаторите, това е свързано с факта, че икономиката на САЩ остава в сравнително добро състояние, въпреки че растежът й се забави. Както и преди, тя продължава да расте, макар че растат и цените, същевременно нивото на безработицата остава сравнително ниско.

"Хората не са във възторг от икономиката, но не ги уволняват и това изведе на преден план през последните седмици други въпроси – като правото на аборт, миграцията, "голяма лъжа“ отдясно", отбелязва вицепрезидентът на социологическата агенция  Ipsos Крис Джаксън.

Същевременно отношението към икономическите проблеми отразява поляризацията в страната.

През тази година демократите правеха малко по-мрачни прогнози от обичайното, но все пак гледаха по-позитивно на тези проблеми, отколкото републиканците и независимите политици. За тях въпроси като промените на климата, расизма и правото на аборт, са по-важни.

Привържениците на Доналд Тръмп се изказваха именно по тези въпроси, като придаваха на дискусиите нов импулс и с това мотивираха електората на демократите да гласува по-активно.

"Мога да кажа, че в сегашния електорален цикъл републиканците и особено привържениците на Тръмп, не успяха да сменят тактиката и да оставят инфлацията или икономиката да доминират в дневния ред, което вероятно би донесло на републиканците по-голяма полза", коментира Джаксън.

"Всъщност републиканците осигуриха на демократите платформа, като добавиха тези въпроси към икономическите, по които демократите са в по-слаба позиция", пояснява анализаторът.

Активността сред основния електорат на демократите

Ако се съди по предварителните резултати, на проведените избори за Конгреса в много части на страната избирателната активност е била рекордно висока. Наблюдателите свързват това с високата активност сред основния електорат на демократите, включително младежите, за които са важни въпросите, свързани с репродуктивните права.

"Сред гласувалите от "поколението Z" (родените от 2005 докъм 2012 г.) активността е била висока", констатира Джон Тейлър, професор по политология от  Университета на Тексас в Сан Антонио.

"Ако Върховният съд през юни не беше отменил решението по делото "Роу срещу Уейд" (решение за узаконяване на абортите, прието през 1973 г.), нямаше да има как демократите да мотивират своите привърженици с оглед на динамиката в обществените нагласи по въпросите, свързани с престъпността, имиграцията и инфлацията. Това в крайна сметка помогна на демократите да предотвратят "червената вълна“." – смята професорът.

Сред младежите, които гласуваха на изборите на 8 октомври, е 19-годишният студент Джак Прайбъл, който се опасява, че отмяната на конституционното право на аборт може да постави под въпрос и други права.
"Аз съм мъж, гей, и смятам, че решението по въпроса за абортите е показателно за това колко репресивна става политиката в САЩ", казва още той.

От друга страна, някои републиканци смятат, че надеждите на тяхната партия не са се оправдали именно заради ниската избирателна активност на нейните привърженици.

"Привържениците на републиканците и на независимите кандидати си останаха у дома", коментира в профила си в Twitter републиканката Майра Флорес, която претърпя поражение от демократа Винсенте Гонсалес в Тексас. "Не се оплаквайте от резултатите, след като не се опитахте да направите това, което зависеше от вас", допълва тя.

Срещу тренда

По правило партията на действащия президент – в случая Демократическата – губи позиции на междинните избори. По данни на Калифорнийския университет в Санта Барбара, през периода между 1934 г. и 2018 г. на такива избори президентската партия е губила средно по 28 места в Камарата на представителите и четири в Сената.

Джъстин Бъчлър, професор по политология от Охайо, посочва, че резултатите от предишните избори може да са създали стандартно очакване за по-изразителен  успех на републиканците.

"Мисля, че много хора отидоха твърде далече в прогнозите си", смята той.
"Обикновено хората правят изявления, които не са подкрепени с данни, и всяка от страните има подбуди за малко клакьорстване. Мисля, че един от уроците от изминалите избори е в това да сме малко по-внимателни при такива прогнози. Хората не разбраха това." – допълва политологът.

Референдум за Тръмп

Мнозина гледаха на изборите от 8 октомври като на тест за отношението към наследството на Доналд Тръмп и към продължаващото влияние върху Републиканската партия от негова страна.
Политологът Джон Тейлър от Тексаския университет, допуска, че много от колебаещите се избиратели може да са гласували за демократите именно за да отслабят влиянието на Тръмп.
"Може да се каже, че тези избори освен всичко друго бяха и референдум за фигурата на Тръмп. Ако погледнете кандидатите, които той подкрепи, особено тези, които публично отричаха резултатите от изборите (предишните – б.р.), и се кандидатираха за губернатори, шефове на офиси на губернатори, или за Сената – много от тях загубиха. Но дори някой от тях да е спечелил, няма разширяване на електората на републиканците." – констатира Тейлър.

Подобна е оценката на Алекс Хейд, 31-годишен жител на Джорджия, който дълго не е успявал да направи своя избор, но след като Доналд Тръмп е обявил подкрепата си за единия от кандидатите, това го е накарало да гласува за опонента му. Става дума за републиканския кандидат Хършъл Уокър, който беше подкрепен от Тръмп за вота в Джорджия – там нито той, нито демократът Рафаел Уорнок успя да постигне победа на първия тур, тъй като никой не събра над 50% от гласовете. 

"Не за всичко съм съгласен с демократите. Но ми се струва, че тяхната платформа е много по-стабилна, отколкото на републиканците." – заключава Хейд. 
 Превод: Fktor.bg