Изпратете оръжие, умийте лицето на България, а след това да гледаме как Корнелия напуска правителството и отиват в небитието

Непоносима е гледката на български политици, гънещи се като мокри върви

Авторът

Авторът

Огнян Минчев*

След вчерашния ден на унизително малодушие, демонстрирано от ключови представители на българската държава в срещите им с украинския външен министър Д. Кулеба, изискването Народното събрание да приеме решение за изпращане на оръжие на Украйна и да задължи правителството да го изпълни, става задължително условие за това, всеки един от нас, българските граждани да може да се себеуважава. 

Непоносима е гледката на български политици, 

гънещи се като мокри върви

 в обяснения защо ние не можем да изпратим военно-техническа помощ на Украйна. Корнелия Нинова бе поне честна в своя открит цинизъм: Ние не пращаме оръжие, за да не удължаваме войната, каза тя. Ерго - ние се борим за това кремълските бандити час по-скоро да пречупят гръбнака на Украйна и да я поробят. Колегите на Корнелия от други партии и институции бяха по витиевати... 

Противно е да гледаш как човек, поставен случайно на висок държавен пост, се опитва да демагогства по тематика, която за съжаление не разбира. Българският парламент може да постигне нормално мнозинство зад решението да се помогне с оръжие на Украйна, ако политическите партии на европейски и атлантически позиции преодолеят две текущи препятствия. 

Първо,

 да се абстрахират от това кой е в управляващото мнозинство и кой е в опозиция. Помощта за Украйна е проблем от общ български национален интерес, който не може да остави безразлични национално отговорните политици от която и да е партия. Против едно такова решение могат да бъдат само принадлежащите към клиентелата на Москва. 

Второ,

 да преодолеят своя страх и малодушие, че руски лобисти - от типа на тези на Позитано - щели да напуснат правителството, ако то прекрачи "червената им линия" - не на изпращането на оръжие за Украйна. Бъдете спокойни - изпратете оръжие, умийте лицето на България пред Европа и пред света. След това искам заедно да гледаме как Корнелия и партията й напускат правителството и мнозинството. Напускат го и окончателно преминават - не, не в опозиция, а в небитие. Няма да се случи, бъдете спокойни. Рекет даден - рекет приет!

* Тексът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието на Faktoe.bg