Лъжа е, че сме искали да убием паметта за поета Вапцаров - искаме да убием лъжата за него

Поведението на президента Румен Радев е позорно, изкарва герой човек, който е бил терорист

Радев изкара гвардейската рота за честването на терориста

Радев изкара гвардейската рота за честването на терориста

Даниела Горчева

В нито една демократична държава не се изкарва герой човек, който е служил на чужда тоталитарна държава и който е бил терорист, при това платен терорист. Нещо не си спомням държавен глава в Англия да поднася цветя на Ким Филби, нищо, че не е бил терорист, а само шпионин. Нито пък президентите на САЩ да са поднасяли цветя на семейство Розенберг, които са осъдени на смърт и екзекутирани на електрическия стол.
Така че 

поведението на президента Румен Радев е позорно

С гвардейска рота пред паметника на платен от чужда тоталитарна държава терорист, осъден с право за държавна измяна и тероризъм. Това е подигравка с институцията на Държавния глава. Още повече, че президентът Радев нито веднъж не дойде на Мемориала на жертвите на комунизма. 

Що се отнася до таланта, талантът е отделно от личността, така е. И Бърнард Шоу има ужасяващи изказвания в подкрепа на Хитлер и Сталин, и на диктатурата по принцип. Но поезията е въпрос на лична оценка, не на гръмогласна пропаганда. А поезията на Вапцаров, който безспорно е талантлив, е пропагандна, плакатна и поръчкова в огромната си част. Да не говорим, че думите му никак не се покриват с действията му.

Абсурдно е да се твърди, че сме искали да убием паметта за Вапцаров. 
Това е абсурдно невярно твърдение, защото точно неговата поезия е

 възхвалявана и пропагандирана от десетилетия

 Никой не пропагандира много, много по-добри поети от Вапцаров като Александър Вутимски, например. Не на Вутимски, а на Вапцаров са издигнати множество паметници и има не един и не два, а три музея. 
Така че не разбирам на какво основание са твърденията, че сме искали да убием паметта за поета Вапцаров? Искаме да убием ЛЪЖАТА за него. И 

да знаем истината

 Пък който иска да си чете поезията му, тя никога не е била забранявана или премълчавана, напротив, гърми се нон стоп за нея от всяка радиоточка и от всяко кьоше в тази страна.