Метаморфозите на „пчеличката Мая“ или сбъднатата мечта на Людмила Живкова!

За артистичния талант на госпожа Манолова няма невъзможни роли

Мая Манолова

Мая Манолова

Иван Ибришимов

Следизборните баталии в парламента родиха пиперлив виц. Предлагам ви го леко фризиран:
Попитали радио „Ереван“ каква е актуалната обществено-политическа обстановка в България. След кратко радиомълчание последвал лаконичен отговор: Всички очакват Мая Манолова да млъкне, а Слави Трифонов да проговори!
Обзалагам се, че нито Манолова ще млъкне, нито Трифонов ще проговори като политик.
Като неформален лидер на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ през последните дни г-жа Манолова ни засипа с вижданията си за политиката, обществото, развитието на страната, разграждането на модела,   изчегъртването, като средство за бъдещ просперитет... Не се е произнесла само за международното положение, но то си живее и без нейното мнение още от времето на развития социализъм. 
Поведението й е като на партиен лидер спечелил изборите с размазваща победа и жадуващ ако не за военен трибунал, то поне за „народен съд“ над политическите опоненти. 
В маниакалния си стремеж към властта тя без колебание причисли дори майчината си БСП към „партиите на статуквото“, с което предизвика божествения гняв на бившата си посестрима Корнелия Нинова. В този танц (със саби) на валкюрите кулминацията предстои, а публиката тръпне.

Малко политическа ирония

За да не съм голословен ви предлагам два забележителни цитата на г-жа Манолова от последните дни. По адрес на ГЕРБ тя казва: „В момента те са токсични. Народът им отреди първото място, но засега нито една политическа сила не е заявила, че ще подкрепи тяхно правителство“.
Тук правят впечатление определението „токсични“ и отнемането на ролята на народа като суверен на властта пред величието на партиите.
А при отричането на възможността за коалиране с БСП и ДПС тя е не по-малко категорична: „Партиите на статуквото няма да задушат в токсична прегръдка кабинет на промяната“. Виждате, че определението „токсична“ фигурира и тук. Прозира и надеждата за „премиер на промяната“ след евентуално трето завъртане на рулетката.
Стана ми интересно, защото като се замислих, обективно „токсична“ е именно коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. По ирония на съдбата точно в нея са двама от тримата в „Отровното трио“, които извършиха всички гадости по време на протестите миналото лято, но по неизвестни за мен причини останаха недосегаеми за правосъдието. 
Специално за г-жа Манолова пояснявам, че един от синонимите на определението „токсичен“ е именно „отровен“ и би било добре за самата нея да бъде по-прецизна в изказа си.

И малко театралност

От друга страна си помислих, че тя наистина е ненадминат майстор в превъплъщенията си на политическата сцена. 
Беше „сестра“ по времето когато вътрешният министър  Румен Петков си контактуваше с „братята“ Галеви. Беше „аферистка“ по време на Костинбродската далавера. Беше „острие“ в парламента, когато предложи Пеевски за шеф на ДАНС  и „пчеличка“, когато с тихо жужене търсеше подкрепа от Борисов за да стане омбудсман. Смирена е като Майка Тереза, когато пали свещ преди да влезе в сградата на „Народното събрание“ и изпада в транс като нестинарка, когато трябва да люшне хорце сред народа. Сега „пчеличката“ е в ролята на оса. Поредната метаморфоза.
В крайна сметка тя си е „хармонично и всестранно развита личност“, направо сбъднатата мечта на покойната Людмила Живкова!