Никое нормално човешко същество, не заслужава да му се причинява България

Народ който сам се чуди как да се разкара от собствената си държава, няма как да бъде добър домакин

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Калинката Калина, за 20 минути, постигна това, за което руската и копейкиновата пропаганда се бъхтеха месеци наред

Скандалното поведение на българското правителство да започне разселване на украинските бежанци от хотелите към лагерите за мигранти предизвика бурни реакции в социалните мрежи. За пореден път на изпитание е поставена способността на държавния ни елит да прави прости разлики между „добро“ и „лошо“, след като министърът на туризма, заместник министър-председателя по ефективно управление, а и самият премиер заеха враждебно и нагло отношение към украинците и забравиха за съчувствие и солидарност с жертвите на една мръсна и кървава война. Забравиха и че парите, които се отпускат на украинците не са от бюджета на България, а целева помощ в размер на 148 млн. евро от ЕС.

Но верните, човешки реакции на хиляди българи показват, че не генът ни, а елитът ни е прокълнат и негоден.

Faktor.bg събра някои от най-силните коментари по горещата тема.


Константин Мишев, журналист:
Не познавам украински бежанци, които потърсиха свобода в България след нахлуването на танковете на Путин в тяхната родина. 
Ако познавах някои от тях щях да им кажа две неща.
Първо: Идете другаде. В България има повече путинисти, отколкото в Украйна. И тези путинисти са на власт.
Второ: Един ден вашата страна ще бъде повече свободна от моята. Повярвайте ми!

Доц. Валерия Кардашевска, преподавател в НАТФИЗ: 
Поднасям моите извинения на всички украинци избрали България за свое убежище!
Прошу вибачення у всіх українців, які обрали Болгарію своїм притулком!
Стотици доброволци и обикновени българи повече от три месеца влагат сили и средства в помощ на бягащите от войната бежанци! Десетки групи и самоорганизирали се хора неспирно се грижат и помагат, кой с каквото може. От първия ден до днес доброволчеството се развива и саморазпределя в групи според нуждите на бежанците и възможностите на помагащите. Групи за събиране на храни, лекарства, хигиенни материали. Групи за транспорт, за осигуряване на подслон и наем на жилища, за безплатни курсове по български език, горещи телефонни линии, медицинска и юридическа помощ, наемане на работа! Всичко безрезервно и безкористно! 
Управлението на държавата също е работа в полза на обществото - ДОБРОВОЛНО! Никой, никого не е вкарал там насила, нали?!? 
Да, ежедневието е смазващо! Да, носиш отговорност, поемаш удари и си изправен пред всекидневни кризисни ситуации. Стотици хора очакват да бъдат организирани, инструктирани и ръководени. За да се справиш се иска отдаденост и неуморна работа! 
Ако не си подготвен за това резултатът е неразбиране и непознаване на ситуацията, което в случая с бежанската вълна доведе до пълен хаус и неадекватност в решенията! 
И в този момент, когато основната тежест беше поета от доброволците, правителството ни зашлеви силен, звучен шамар! 
Обезсмисли не само работата на доброволците, но прехвърли вината за собственото си безсилие и неадекватност върху жени, деца, възрастни и беззащитни хора бягащи от войната! 
Въпреки това съм сигурна, че доброволците ще продължим да работим и да помагаме, защото за нас това е морален принцип! Не очакваме някой да ни хвали, харесва или гласува за нас! 
Това е просто човещина!

Полковник Диман Георгиев:
Знам ,че не е хубаво човек да афишира това, което прави, но изказването на една "куха лейка" ме провокира да кача тези снимки. Това са "другите" украинци. Не настанените в луксозни хотели, за да могат да се откраднат "от правилните хора" европейски средства. Не заможните с "джиповете". Тези жени и деца, на които държавата не помага с почти нищо оцеляват тук. Помагат им доброволци, добри хора. Живеят в църква, в малки стаички, в малък град в провинцията. Държавата не им е дала до сега пари за храна, пари за спане..... Повечето от тях са си намерили работа в селското стопанство, берат череши, работят. На това бременно 20 годишно момиче ли завидяхте БЪЛГАРИ, на нейното едногодишно момченце, което живее без баща, на това, че тя не знае дали бащата на децата и е жив или пък завидяхте на свекърва й, която е болна и живее с тях в една стаичка от 10 квадрата. На това че ще роди детето си в чужда страна, сред оскотели от злоба хора ли завиждате?! Сред украинците, както и сред нас, има и бедни и богати и честни и не толкова... Днес са те, утре може да сте вие!???

Адвокат Велислав Величков:
Ама сериозно ли държавата настанява бежанци от войната - майки, деца и възрастни хора в тези фургони на голо поле и оградени с телени мрежи, ама това са си на практика концлагери!? Елхово, Грудово, Звездец в моите казармени години бе място, известно катко "Триъгълникът на смъртта" - най - нещастните или наказани войници там ги въдворяваха да карат службата, а сега гледам, че украинците искат да ги затварят там временно, като животни, в началото на лятото - в 15 - 20 кв.м. площ, с двойни легла и масичка - без климатици дори, за бани не знам дали има!? Изкарват ги от наистина добри хотели и ги разселват в бивши казарми, изоставени общежития с мухъл и разпадаща се мазилка и дограми, при това в места без нужната социална инфраструктура, някои постоянно. Пак да кажа - възрастни хора и майки с невръстни деца - това е бездушие и безпомощност! 
И се появява една виципремиерка, която със строг поглед и безумен тембър се кара на хора, бягащи от истинска война, размахва им пръст и ги заплашва с фактическо въдворяване на неизвестни за тях места, или да си ходели у дома - къде, във войната?! А премиерът я подкрепя и говори за луксозни условия, в които не можели да продължат да живеят!? Ама, хей, нали вие ги настанихте там, нали уж така спасявахте и родния туризъм с онези 40 лв. на ден, които сега сведохте до невъзможните 15 на ден?! Това не е помощ, не е емпатия, не е солидарност, това е цинично, грубо и недопустимо отношение на висши държавни служители спрямо поставени в ситуация на крайна нужда хора с МАЛКИ ДЕЦА! 

Но украинците пак постъпват гордо и достойно - благодарят за приема и грижите досега, а после поемат сами съдбата в ръцете си и си търсят квартири под наем или намират състрадателни хора, които временно да ги настанят, а не молят самозабравилите се ръководители да ги "спасяват". Някои даже си тръгват към Украйна, въпреки огромните опасности или се отказват от статута на закрила и поемат към други държави, където има предвидимост, социална чувствителност и истинска грижа за хората, изпаднали в беда. Тук една Калина се чуди защо влаковете и автобусите за разселването били празни и повече нямало да тръгне празен транспорт. Ами празни са, защото дори не им казахте къде отиват, в какви условия ще ги настанявате, как ще ги храните, държахте всичко в тотална неизвестност от някакви илюзорни съображения за сигурност, все едно ще извозвате опасни престъпници!? И зад всичко това се крие явна некомпетентност за управление на кризисни ситуации и изготвяне на поетапни стратегически планове. 
Срам ме е, наистина ме е срам от това отношение на моята държава към хора, бягащи от война и изпаднали в беда. Оправдавах досега това с неопитност и незнание как се действа в такива ситуации, но вече не мога, тези два дни преляха чашата и на моето търпение! Вместо да мислят нашите министри как да интегрират тези хора при очертаващата се дълга война, как да ги впишат в обществото, как да ги включат на трудовия пазар /между тях е пълно с висшисти и опитни служители/, как да включат децата им в образователната ни система, те полагат неимоверни усилия да ги прогонят към други държави или обратно в тетаъра на бойните действия! И ми се хилят някакви брадясали областни управители и шефове на щабове и ми говорят как са се погрижили за всичко, ама не ви ли е срам бре, честно?! 
И това ще отмине, но петното от това отношение ще остане, защото ни гледа цяла Европа, не само украинският народ. Но пък ние си поддържаме политиката на нагаждане и снишаване, както е обичайно. 
Все още има време да оправим тази щета и да настаним нуждаещите се хора, без да ги унижаваме, плашим и застрашаваме здравето им... Просто трябва да се смени човекът, ръководещ тази операция, и друг министър или зам. министър да поеме нещата, а Правителството да състави читав план за настаняване в нормални бази, планински хотели и постепенна интеграция и социално включване на трайно оставащите украинци у нас, дано!

Александър Стоянов:
Непопулярно мнение: България не бива да приема бежанци.
Обяснявам - никое нормално човешко същество, не заслужава да му се причинява България. Особено на онези хора, бягащи от разсипани държави, погълнати от конфликти, нищета и мизерия.
Не, страната ни не е устроена да помага - нито на свои, нито на чужди.
Не, българите не са гостоприемни. Гостоприемството на българите е мит. Ние сме народ от ксенофоби и мизантропи. Хората по места те гледат на кръв ако просто си дошъл от друг град, какво остава ако си от чужда държава. Всичките ни комшии са "подлеци и врагове". Европейците са "жендъри", източните са "чаршафи" и т.н. Народ който сам се чуди как да се разкара от собствената си държава, няма как да бъде добър домакин.
Политиците ни са крадливи, некадърни и тесногръди. Голяма част от тях слугуват на Русия и ще й слугуват и занапред. В държава с толкова много рублофили, за украинците няма бъдеще.
Българският бизнес е плантаторски. Да се работи у нас е като да се плава на Амистад. Заплатите са подигравка, отношението на работодателите към служителите (разбирай слугите) в частния и държавния сектор е като към закрепостени селяни през Средните векове. Редовно се полага ангария в полза на чорбаджията след работно време, както и в уикенда. Как да интегрираме бежанци в работна среда, от която самите ние постоянно се оплакваме и се чудим как да се спасим?
Здравеопазването ни е трагично като съдбата на шекспиров герой. Осигуряването уж го има, но всъщност е безполезно. Лекарствата са скъпи, а най-качествените винаги са спрени от внос или производство, за да се изкупуват боклуци, договорени от фармацевтичното лоби. За медицинския персонал няма да коментирам - там е на късмет и на настроение. 
Уважаеми украинци, последвайте примера на сирийци, афганистанци и африканци и минете транзит. Тук няма място за вас. Няма място и за нас, но вие поне имате избор, Европа ще ви приеме от състрадание. Нас ни приеха от състрадание преди 15 години, но вече се разкайват. Остана ни само пустата орисия да живеем като скотове в Обетованата земя, която дедите ни опазиха с кръв и пот, а ние от 80 години сме оставили в ръцете на крадливи мекотели, чиято единствена роля е да превръщат парите ни в свои, мечтите ни в прах и държавата ни в сметище.

 Сава Павлов:
Калинката Калина, за 20 минути, постигна това, за което руската и копейкиновата пропаганда се бъхтеха месеци наред.
Еваларката, Калинке! Само ти успя да приравниш едно преместване в депортация!

Марена Асенова:
На наш Ганя и стрина Гана бежанците им пречат. Жени и деца с разрушени домове и съдби. Ама не им пречат 300 000 руснаци, които имат от години имоти по морето и оакаха всичко там.
Тотално опростачване, оскотяване и оглупяване.
Срам, голям срам сте, простаци. Изпитвам отвращение от вас. Жалки несретници.
Не бежанците, невежите ви, кухи глави ви пречат. 
И непрочетените книги....

Виолета Радева, журналист:

Потресна е гледката тази сутрин на огромните опашки в буферните зони, където са настанени от снощи украински бежанци, за да получат жените по едно парче тесто /тутманик или нещо подобно/ за закуска на... невръстните си деца. И няма вода, пращат ги в магазина да си купят. Няма чай, няма мляко поне за най-малките. Че нали тези щабни плъхове, които са замислили евакуацията от Варна и Бургас, са можели да помислят предварително от какво ще имат нужда стотиците майки с деца?... Некадърни властолюбци! А тлъстият Мирчев сложи черешката на тортата – виновен бил Бойко Борисов, защото... от десет години държава не съществувала, институциите не работели! Че нали втора година чегъртахте, чегъртахте, чегъртахте, бе ДеБили?! Нали ги изчегъртахте вече!? Въпросът с оставката на Калинката вицепремиерка не стоял на дневен ред, важното било да си свърши работата!!!