Прокурор от Хага: Има основания Путин да бъде съден за престъпленията в Украйна, още утре

Всеки руски лидер и офицер, който е издавал престъпни заповеди може да застане на подсъдимата скамейка и в крайна сметка да отиде в затвора

Джефри Найс

Джефри Найс

Британският прокурор Джефри Найс, който беше част от Международния трибунал за бивша Югославия, заяви в интервю за Би Би Си, че президентът на Русия Владимир Путин трябва да бъде съден за военни престъпления, извършени по време на войната в Украйна. Между 1998 г. и 2006 г. Найс беше главен прокурор по делото срещу бившия сръбски лидер Слободан Милошевич.   
По думите на юриста, обвиненията срещу Путин са

 "абсолютно очевидни"

"Това са престъпления срещу човечеството, защото граждански цели в никакъв случай не бива да бъдат бомбардирани или нападани по какъвто и да е начин“, посочва той. 
"Няма никакви съмнения, че командната верига води непосредствено към Путин. Това са негови войници. Най-малкото той знае какво произтича от телевизионните съобщения, както и всички ние. Но той не нареди (на своите военни) да се върнат, за да бъдат разследвани очевидните престъпления. Той е виновен." – подчертава Найс.
Обвинителят изразява учудване, че прокурорите и политиците не "формулират това много по-свободно и открито", и допуска, че Путин може в бъдеще да получи имунитет от съдебно преследване в рамките на евентуална сделка за приключване на войната в Украйна.
 "Международният наказателен съд, под чиято юрисдикция е и Украйна, засега не е направил никакви изявления за отговорността на Путин", отбелязва британският юрист.
"Изниква въпросът защо прокурорът не бърза да го направи. Може би смята (или дори са го накарали да смята така), че липсата на обвинения срещу Путин носи политически ползи?" - продължава той. "Политическите ползи – това е намирането на изход. Напълно възможно е някои други, не украинците, да подготвят проект за политическо споразумение, в който да е заложено, че Путин не може да бъде съден. Тази ужасяваща перспектива ще означава  народът на Украйна да бъде напълно лишен от правосъдие." – обобщава Найс.

Според него е особено важно да бъде съден именно Путин, а не отделни офицери, тъй като по този начин „моралната отговорност ще бъде установена на още в първия етап и след това няма да може да бъде подлагана на съмнение или променяна".
Джефри Найс допълва, че от негова гледна точка съдът  за руските военни престъпления може да започне "още утре" и трябва да бъде воден от украинци - на украински език. Същевременно той отбелязва че не е задължително самият Путин да присъства в съда. 

Търсенето на доказателства
 
Международният наказателен съд започна разследването на военните престъпления в Украйна в началото на март 2022 г., скоро след началото на войната. Негови представители нееднократно заявяваха, че полагат всички възможни усилия виновниците да понесат отговорност за деянията си.
В отговор на коментарите на Найс Международният наказателен съд заяви, че неговият прокурор Карим Хан работи в Украйна, събира свидетелства за военните престъпления, и има намерение да издаде заповеди за арест на виновните когато бъдат събрани  достатъчно доказателства.
„Всякакви твърдения, че върху офиса на прокурора или върху самия прокурор се оказва външен натиск или има влияние с цел да се възпрепятства разследването или други действия, не съответстват на действителността", се казва в изявление на съда.
Въпреки многобройните свидетелства за военин престъпления, включително удостоверени от международни организации, Москва продължава да твърди, че нанася удари само срещу военни обекти.
Някои държави и организации, включително Украйна призовават за създаването на специален международен трибунал за разследване на военните престъпления в Украйна.
"Като страна, участваща в създаването на Международния наказателен съд, Великобритания е готова да окаже необходимата техническа помощ за произнасяне на обвинителните присъди", заявил през март 2022 г. Доминик Рааб – тогава министър на правосъдието на Великобритания. "Всеки руски лидер и офицер, който е издавал престъпни заповеди, трябва да знае, че може да застане на подсъдимата скамейка и в крайна сметка да отиде в затвора",  предупреди Рааб.

Какво представлява Международният наказателен съд 

Международният наказателен съд е създаден преди 20 години за разследвания на геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на агресия. Пред този съд никой няма имунитет – това се отнася и за държавните лидери.
Съдът се занимава с разследвания по дела за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и случаи на геноцид, намиращи се под неговата юрисдикция, но само ако става дума за действия, извършени след 2002 г.
Единственото наказание, което съдът може да постанови срещу обвиняем, е лишаване от свобода. Важно обстоятелство е, че Международният наказателен съд не разглежда дела задочно – необходимо е обвиняемият първо да бъде задържан. 
Освен това, съдът може да разследва само престъпления на територията или с участие на граждани на страните, които са ратифицирали Римския статут – документа, въз основа на който е основана тази институция. Към момента към него са се присъединили над 120 страни, членуващи в ООН.
Русия подписа Римския статут през 2000 г., но не го е ратифицирала. През 2016 г. руското министерство на външните работи, по разпореждане на президента на Русия Владимир Путин уведоми ООН, че Русия се оттегля от това споразумение – след като анексирането на Крим беше обявено за окупация.
Русия не е първата страна, която оттегля подписа си от Римския статут без преди това да го е ратифицирала. Две години след неговото основаване САЩ също се оттеглиха. 
Украйна е сред страните, които не са подписали Римския статут.
Освен това съдът разглежда дела, само ако държавата, където е извършено дадено престъпление (или чиито граждани са заподозрени), не може или не желае сама да извърши разследване по съответното дело.
От последното правило обаче са правени изключения. Международният наказателен съд може да се заеме с разследване в случай, че правната  система на дадена държава не съответства на международните стандарти или ако тя се опитва да защити обвиняем от основателно съдебно преследване. 
През времето от своето учредяване съдът е издал 29 заповеди за арест на обвиняеми, но от тях са задържани само 8 души. Други 13 души се укриват успешно от съда, а няколко от заподозрените починаха преди да бъдат изправени пред правосъдието.
Превод: Faktor.bg