Русия с нова хибридка за фалшифициране на българската история – представят окупацията ни като отечествена война

Руският посланик Анатолий Макаров

Руският посланик Анатолий Макаров

Руското посолство в София обяви нова хибридна акция, целяща фалшифициране на българската история и налагане на митове, вместо утвърждаване на истината. Този път инициативата наречена „Шепа пръст” е на Руската федерация, а целта отново е представяне на съветската армия като освободителка.

На страницата на Руското посолство във Фейсбук е публикувано кратко съобщение за инициативата:

„В навечерието на 75-ата годишнина от победата в Великата Отечествена война 1941-1945 г. в Руската Федерация се реализира международна акция «Шепа пръст», посветена на увековечаване на съветски войници, загинали на територията на Русия и чужди държави.

В тази връзка на 3 декември в 11:00 ч. ще се проведе церемония по символично вземане шепа пръст близо до Паметника-костница на съветските воини в кв. «Лозенец».
Каним всички желаещи да вземат участие в церемонията и да почетат паметта на загиналите воини”.

rusiya_posolstvo.jpg

Уж поводът е Великата Отечествена война, но липсва яснота - какво правят чужди съветски войни в българското Отечество, кой ги е канил или в имперските си мераци  Кремъл продължават да ни третират като Задунайска губерния, тоест част от тяхното отечество. Увековечаването и памет за загинали войници неминуемо би се приело като благородна кауза, ако не пропускаме важната подробност, че

на територията на България Червената армия е окупатор

Пред Faktor.bg изследователят Георги Боздуганов, който е и автор на книгата „България военният трофей на Сталин” коментира поредната скандална руска инициатива:

„На територията на България няма загинал нито един руски войник в сражение, или в резултат на някаква съпротива от български войници. Но пък в следствие на извършената през септември 1944 г. окупацията на страната и наложения болшевишки режим е избит целият елит на България, като костите на много от жертвите и до днес са скрити в незнайни гробове. В България има починали няколко съветски войници, но те са ранени на територията на Румъния и Сърбия и докарани у нас за лечение. Печално известен е и случаят в град Бургас, където десетки окупатори от сталиновата армия умират в резултат на препиване с метилов алкохол. С тази нова инициатива, наречена „Шепа пръст”, путинова Русия се опитва да наложи мита, че и в България армията на несъществуващия сега СССР е дала жертви, за да могат цинично да твърдят, че са ни освободили. У нас тези паметници-могили са ритуални, а под тях няма реално кости на жертви. Такъв е и случаят и с Паметника на съветската армия”.

Категорична позиция по скандалната инициатива изрази и евродепутатът от СДС Александър Йорданов. От години той настоява Кремъл да спре с провокациите си към натовска и европейска България и официално Руската федерация, като правоприемник на СССР,

да се извини на българите за окупацията на страната през 1944 г.,

наложения терор и невинно избитите жертви.

Само преди два месеца българската общественост даде твърд отпор на провокациите на Русия да открие за 9-и септември документална изложба за навлизането в страната ни на Червената армия, която да бъде представена като освободителка. Тогава Външно министерство излезе с остра позиция, в която недвусмислено посочи историческия факт, че всъщност става дума за окупация и поробване със силата на оръжието.

В инициативата на Русия наистина става дума само за шепа родна пръст, но тя ни е скъпа и свидна, още повече когато става дума за използването й за нечисти намерения и исторически фалшификации.