С лъжи и манипулации Андрей Райчев като Матросов брани Сараите – били в изолация, а това заплашвало етническия мир

Истинската заплаха за гражданския мир е отъждествяването на турците и мюсюлманите с една корумпирана шайка

Ахмед Доган и новият Матросов

Ахмед Доган и новият Матросов

Димитър Иванов

Делян Пеевски отново е издигнат за депутат, Мустафа Карадайъ ще се състезава за президент, а преди изборите отиде до Анкара, което друг лидер на ДПС не е правил. Това са три тревожни знака, че ДПС втърдяват електората си. Това обяви по Нова ТВ социологът Андрей Райчев. 

Той се беше превъплътил в ролята на нов Матросов, който брани властта и интересите на Сараите.

Според Райчев на тези избори ДПС могат да вземат 300 хил. гласа, но проблемът е, че са докарани

до точка на кипене

Жестовете на ДПС към обществото не са типични. Те никога досега не са търсили сближаване с Турция и не са ислямизирали. Те крепят етническия мир. Но сега  казват на политиците – „вие прекалявате“. Нашите политици трябва да се замислят сериозно, че тази общност се чувстват в изолация,  набутани са в ъгъла. България не може да си позволи да изолира ДПС – това е етническата карта и цялата държава се държи на този кит. Тава са българските турци и това е тяхната партия, не ги изолирайте. Това ни казват от движението, предупреди с комсомолски плам Райчев. Той е категоричен, че отношението към ДПС е една от червените линии, която не трябва да се преминава.

Социологът не за първи път влиза в ролята на пиар и пропагандатор на Сараите, манипулирайки с верни и неверни факти, внушавайки фалшиви тези, създавайки повратни нагласи.

Лъжите

Не е вярно, че Карадайъ е първият лидер на ДПС, който е приет в Анкара. Много преди него Лютви Местан, също като водач на партията, е посрещан в президентския дворец на Ердоган.

Не е вярно, че ДПС никога не е търсило връзка с Турция. От самото създаване на партията тя е финансирана и обгрижвана от Анкара, а за това има достатъчно документи на НСС, Съвета за национална сигурност към президента, другите специални служби. Друг е въпросът, че обществото преглътна твърде лесно всичко това. Преди време беше публично огласено тайно писмо на Доган да Ердоган, в което Соколът се кълне във вярност на Турция, наричайки я Аnna Vatan – Майката Родина. Имаше доста дълъг период, през който Анкара отказваше да работи с корпорацията на Доган и се опитваше да активира други конкурентни проекти на ДПС чрез политици, напуснали Сараите.

Не е вярно че ДПС не етнизира. Именно Доган и талибаните му наложиха още в началото на прехода в смесените райони разбирането, че религиозното самосъзнание е и етноопределящо. Тоест не може да си мюсюлманин и да твърдиш, че си етнически българин. Или щом си мюсюлманин, значи си турчин. Така в Родопите и други райони на страната бе проведен нов възродителен процес главно в българомохамеданската и ромската общности.

ДПС етнизира и по икономически път – в много от смесените райони цялата власт е съсредоточена в техни ръце и няма как да се добереш до работа и социални придобивки, ако не избереш друго самоопределение.

Манипулациите

Голямата манипулация, която социологът прокарва не за първи път, е отъждествяването на турския етнос и мюсюлманите с ДПС и политическата върхушка около Доган. Абсолютна лъжа е, че всички турци и мюсюлмани припознават ДПС като свое единствено политическо представителство. Това не се е случвало дори в първите години на прехода, когато формацията на Доган беше изключително силно. Райчев забравя, че ДОСТ на Местан, въпреки съпротивата на държавата успя официално да откъсне около 110 хил. гласа на недоволни и противници на Сараите. На изборите през последните години много от етническите турци гласуват за други формации, или отказват да подкрепят ДПС. Публична тай е, че Сараите крепят депутатското си присъствие с купен и корпоративен вот.

Манипулативно и подло Райчев представя изолацията на политическото ръководство на ДПС с изолация на цял етнос и голяма религиозна група. Настройките са срещу мафиотския модел, който Сараите наложиха в обществото, жертва на който са и самите турци и мюсюлмани. Никой в България не е тръгнал срещу обикновения турчин и мюсюлманин, а срещу конкретно политическо представителство на една партия, родена от специалните комунистически служби на НРБ и СССР, обслужваща и до днес съмнителни  и често антибългарски интереси на задкулисието. Истинската заплаха за етническия мир е отъждествяването на турци и мюсюлмани с един корумпиран и нагъл политически елит, който се опитва 30 година да използва това население като юмрук, щит и броня, за да върши беззакония като корумпира и развращава политическата среда в България.

Притеснително е, че и двамата водещи на сутрешния блок на Нова ТВ, които са от смесени райони, не реагираха на откровените глупости на социолога. Тъжно ще бъде и ако родните политици се хванат на манипулациите на Райчев и заплахите, които вещае за етническия мир. Свидетели сме на безцеремонен рекет към гражданите на България.