„Slovenskí branci“ - руската следа в миналото на нападателя срещу Роберт Фицо

Хроника на най-новите политически атентати

Авторът

Авторът

Георги Папакочев,

Атентатът срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо без съмнение има  „политически мотиви“, по думите на вътрешния министър на страната Матуш Шутай Ещок, макар че  71 –годишния атентатор Юрай Цинтула от Левице, градче в Южна Словакия, на 24 км. от границата  Унгария, е стрелял сам. Естествено полицията го арестува тутакси и въпреки следствената тайна, словашки електронни медии  освен името му, съобщиха и за някои нови, твърде любопитни подробности за 

миналото на  атентатора
 
В миналото Юрай Цинтула е издал няколко стихосбирки със свои произведения, а в своето градче Левице е основал литературния клуб „Duha“/“Дъга“. През 2016 година е работил за частна агенция по сигурността, където сам става обект на нападение в търговски център. Според  унгарският разследващ журналист Шаболц Пани/ Szabolcs Panyi навремето атентаторът е имал връзки с полувоенната проруска групировка „Slovenskí branci“, която от своя страна е поддържала близки контакти със словашкия клон на руския мотоклуб „Нощни вълци“/ „Ночных Волков, известен като неофициална полувоенна организация на Кремъл. На публикувана през 2016 г. във ФБ снимка на членове на „Slovenskí branci“, в групата се вижда и атентаторът Юрай Цинтула. Нападението срещу Роберт Фицо е извършено със законно притежаван от Цинтула пистолет.
Макар стрелбата срещу словашкия премиер да е прецедент в Словакия от разпадането на бивша Чехословакия през 1993 година, най-новата история е свидетел на други  подобни 

нападения срещу известни политически личности, 

някои от които нямаха късмета на Фицо да оцелеят. Чешкият сайт FORUM 24 припомня, как през август миналата година в столицата на Еквадор Кито беше застрелян кандидата за прездент Фернандо Вилависенсио по време на своята предизборна кампания. Задържаните извършители, шестима колумбийци, само месец след това бяха убити в затвора.
През 2022 г. някой си David DePape, нахлу в дома на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси  в Сан Франциско и с чук нападна нейния 82-годишен  съпруг Пол Пелоси, който се е опитал да спре 43-годишния нападател с цената на тежки наранявания по тялото и главата. През същата година в Буенос Айрес беше извършен опит за атентат срещу аржентинската вицепрезидантка, бивша президентка Кристина Фернандез де Киршнер, нападната пред дома си от 35-годишен мъж, арестуван бързо от полицията.
За съжаление подобен късмет нямаше бившият японски премиер Шиндзо Абе, който на 8 юли 2022 беше

 прострелян по време на предизборна реч 

в гр. Нара и няколко часа по-късно почина в болница. Нападателят, 41-годишен безработен мъж, бивш член на японските ВМС, е използвал самоделно огнестрелно оръжие, сглобено от метални тръби  скоч. Година преди това, на 7 юли 2021 г. , група неизвестни нападатели ликвидираха президента на Хаити Жовенел Мойс в неговата частна резиденция
Подобни атентати не липсват и в Европа. През януари 2019 г. по време на благотворителен концерт е убит с нож кмета на Гданск Павел Адамович, който ден по-късно умира в болницата. През 2012 година във финландския град Турку е извършен неуспешен опит за убийство на тогавашния финландски министър-председател Ирки Катайнен, който през 2014 година е избран за  зам.-председател на ЕК. 

Причините за политическия екстремизъм

 по света и в Европа са различни, но общото между тях е разделението в обществото на дадена държава, високото социално и политическо напрежение, както и кипящото обществено недоволство. Затова е редно да припомним думите на А. П. Чехов „Ако в първо действие на сцената виси пушка, то тя непременно трябва да гръмне до края на представлението“. В Словакия пушката гръмна, но за щастие този път почти нахалост.