София не трябва да е заложник на егото и политическия инат на Борис Бонев

Изправени сме пред рисковете и щетите от стремежа да се следват политическите заклинания вместо политическия разум

Борис Бонев превръща и кмета Терзиев в заложник на ината си

Борис Бонев превръща и кмета Терзиев в заложник на ината си

 Илиана Славова

Политическият инат може да е много разрушителен.  Преди година заинатяването на „Продължаваме промяната“ при избора на председател на парламента беше на път да предизвика конституционна криза – слава Богу, че тогава Корнелия Нинова прояви политическа отговорност, та се разминахме с тоталното блокиране на държавата. Сега амбицията на Борис Бонев да стане на всяка цена председател на Столичния общински съвет постави на пауза формирането на новата софийска управа. Няма как да се съставят комисии, работата по бюджета не може да започне, 

куп проблеми чакат решения,

 а неволите с първия сняг възродиха Фейсбук фолклора с нови остроумия на гърба на Терзиев и компания.   
Ако Бонев и формацията му „Спаси София“ продължат  да настояват той да оглави СОС, най-вероятно и третото гласуване за избор на председател днес ще се провали. Самият той направи невъзможна евентуалната подкрепа от страна на ГЕРБ със заявките си, че няма да преговаря с тях, но БСП са възможен вариант. От своя страна БСП не дават никакви сигнали, че са склони да го подкрепят, същото важи и за „Възраждане“. Останалите три политически сили – „Синя София“, ИТН и ВМРО дори сумарно не могат да му осигурят мнозинство, ако допуснем хипотетично, че биха гласували за него.               
Очевидно е, че коалицията ПП/ДБ/СС, която стои зад Бонев, е 

неподготвена за сегашната ситуация

 Формацията тръгна с очаквания за абсолютно мнозинство и безпроблемно гласуване на решенията, планирани преди изборите. По всичко личи, че постът му е бил обещан, макар кметът Васил Терзиев да отрича да е така. Кулоарните коментари, че това е бил залогът, за да не се кандидатира Бонев за кмет, звучат повече от правдоподобно.  В сегашната ситуация обаче е очевидно, че никой не може да гарантира изпълнението на подобно обещание.  
Бонев поставя коалицията ПП/ДБ/СС в трудно положение. В зададената от него рамка – без ГЕРБ, но с БСП, той подменя вота на избирателите, които подкрепиха Терзиев, „за да не е комунистката Ваня Григорова“. Самият Терзиев зае доста по-обтекаема позиция, като заяви, че би преговарял с всички групи в СОС. От своя страна премиерът Николай Денков призова да не се стига до грешки, аналогични на тези, които блокираха работата на Народното събрание: „Не затваряйте възможности, защото в един момент може да се окаже, че единствените възможности са тези, които сте казали, че не могат да се реализират.“ 

Двете години на отслабен парламентаризъм и еднолични управления на Румен Радев чрез служебните му правителства ясно показаха рисковете и щетите от стремежа да се следват политическите заклинания вместо политическия разум.  
В случая разумът изисква 

Бонев да се оттегли

 Това би позволило да се премахне блокажът в СОС с най-малко щети. И не би трябвало да е проблем, ако Бонев е искрен, че няма фиксидея за председателския пост. Последното обаче никак не е сигурно. Другият вариант е кандидатурата му да бъде оттеглена от ПП/ДБ, което може да доведе до разцепление в коалицията и излизане на съветниците от „Спаси София“ от групата. Това би означавало да се разчита на мнозинство с ГЕРБ при избора на председател, тъй като аритметически формат с БСП почти сигурно ще изисква и подкрепа от „Възраждане“. Последното може съвсем да взриви  търпението на евроатлантическите избиратели на ПП/ДБ, които възроптаха срещу ДС-генезиса на Терзиев и проруската позиция на Бонев за Крим, а и още имат горчив вкус от подкрепата за преизбирането на Радев и правителството с БСП. Впрочем, лидерът на БСП Корнелия Нинова подсказа на съпартийците си в СОС, че биха могли да приложат модела, по който беше отблокирана работата на парламента – чрез 

избирането на най-възрастния за председател

  В случая това е Грети Стефанова, излъчена от ДБ. Спечелилата изборите коалиция би могла да посочи и друго име, включително  компетентен кандидат извън своите редици – като знак, че е готова да направи крачка назад, за да се формира мнозинство. В национален мащаб ГЕРБ направиха подобна стъпка, предоставяйки на ПП възможността да състави правителство. Не е много вероятно ПП/ДБ да върнат жеста, но биха могли да номинират представител на трета политическа сила какъвто е Вили Лилков от „Синя София“.   

Ясно е, че и Васил Терзиев,  и ПП/ДБ ще се опитат да избегнат варианта с разцеплението, затова процедурата може да се проточи. Почти сигурно е, че ще бъде избран председател на СОС преди изтичането на трите месеца, в които трябва да се вмести процедурата, за да не се стига до нови избори за общински съветници. Въпросът е още колко дълго столичната управа ще е в ступор докато проблемите на града очакват решения. Още нещо – София не бива да е заложник на ничие его или политически инат.