Тръмп е застрашен от затвор – трупат се свидетелски показания, че е участвал в опит за държавен преврат

Забраната бившият президент да участва на предстоящите президентски избори ще е най-тежкият удар за Кремъл

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Алексей Тихонов, Каспаров.ru 

Разследването в САЩ за безредиците на Капитолийския хълм от 6 януари 2021 г. и – най-важното – събитията, които ги предхождаха, навлиза в нов етап, а облаците над Тръмп започват стремително да се сгъстяват. Сега в различни щати се провеждат  десетки разследвания и съдебни изслушвания, засягащи опитите на Тръмп и обкръжението му да промени резултата от изборите в своя полза, извършвайки де факто държавен преврат. Предявените обвинения не само застрашават Тръмп с лишаване от свобода, включително доживотен затвор, но и може да го лишат от право на участие в изборите.

През август тази година независимият специален прокурор от американското Министерство на правосъдието Джак Смит успя да повдигне обвинения срещу Тръмп по четири законови текста: заговор срещу държавата, заговор с цел осуетяване на официална процедура; опит да се осуети официална процедура, заговор "срещу правата". 

Фалшивите електори

Един от елементите на плана за извършване на държавен преврат е използването на фалшиви  електори в седем щата (Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Ню Мексико и Уисконсин), които обявиха за победител на президентските избори в своите щати Тръмп вместо законно избрания Джо Байдън.
Планирало се е да се използват резултатите от техните гласувания, за да бъде утвърден Тръмп като победител в президентския вот при официалната процедура в Конгреса на 6 януари 2021 г.

При повдигането на обвиненията през август разследване за фалшивите електори се водеше активно само в Мичиган и Джорджия. В Джорджия то напредна значително, в резултат на което там бяха повдигнати обвинения срещу 19 участници в заговора, включително срещу Тръмп и най-близкото му обкръжение. Оттогава обаче нещата много се промениха и спецпрокурорът се сдоби с множество нови улики срещу Тръмп, и количеството им през близките месеци може силно да нарасне.

Основна линия в защитата на Тръмпа е твърдението, че той действително е вярвал, че изборите са били фалшифицирани в полза на Байдън, също и че не е участвал в никакви действия по организирането на държавен преврат. Съответно постоянните му публични изявления, че изборите са откраднати, са защитени от първата поправка в Конституцията на САЩ (за свободата на словото) и не са били част от заговор с цел превземане на властта.

Тази защитна стратегия обаче започва да се пропуква. Благодарение на разследването в Джорджия четирима души от обкръжението на Тръмп се съгласиха на сделка със следствието и дадоха показания срещу Тръмп, в които заявиха, че на съвещания в Белия дом нееднократно е било съобщавано на Тръмп, че е изгубил изборите и че няма никакви свидетелства за намеса при провеждането на президентските избори, както и че последното е било доказано в съда.

Един от четиримата, които през октомври сключиха сделка със следствието, е Кенет Чесебро (Kenneth Chesebro), който е бил основен организатор на гласуванията с фалшиви електори. Резултатът от това е, че разследванията на щатско ниво за такива електори, които дотогава се водеха активно единствено щатите Джорджия и Мичиган, получиха значително ускорение и вече имат огромен напредък – благодарение на активното сътрудничество на Кенет Чесебро с щатските прокурори.

Разследването в Мичиган вече е ниво съдебни изслушвания. В Невада, където в началото на  октомври разследването по отношение на електорите  се смяташе за практически прекратено и отминало в историята, се възобнови с нова сила и сега се разглежда от Голямото жури на щата. В Аризона разследването също получи нов импулс и вероятно през близките месеци ще премине във фаза повдигане на обвинения срещу участниците в заговора. В Ню Мексико се провежда аналогично разследване, но липсва информация за съществен напредък. В Уисконсин фалшивите електори сключиха сделка със следствието, признаха участието си в незаконен опит за промяна на изборните резултати и започнаха да сътрудничат на следствието. И единствено в Пенсилвания едва ли ще има разследване, тъй като там фалшивите електори са записали в своето решение, че резултатите от тяхното гласуване следва да се отчитат само ако съдът на щата прецени, че изборите са манипулирани и постанови, че победител е Тръмп, а не Байдън.

Благодарение на появата на нови улики и факти за опита за държавен преврат, предприет от администрацията на Тръмп, може да се очаква, че желаещите да сключат сделка със следствието и да дадат показания срещу Тръмп ще станат много повече през близките месеци. Възможност за подобно развитие вижда и прокурорът от Джорджия Фани Уилис, която води процес срещу Тръмп: през януари приключва представянето на документи в съда от  страна на обвинението и на защитата, в резултат на което редица адвокати на обвиняеми може да стигнат да извода, чe под натиска на доказателствата най-доброто решение за техните клиенти може да е сключването на сделка със следствието.

Неочаквани действия на специалния прокурор от министерството на правосъдието на САЩ

Друга стратегия на защитата на Тръмп се изразява в максимално протакане на делата в съдилищата,  при което той да участва в изборите и след като победи да помилва себе си и своите сподвижници. За да парира обвинението от страна на специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ, екипът на Тръмп имаше намерение да се позовe на президентския имунитет и да обяви за незаконно разследването срещу експрезидента. В резултат на това делото би се проточило много месеци, ако не и години, преминавайки през всички стадии на обжалване пред висшестоящите инстанции докато делото не стигне до Върховния съд.

Разбирайки това намерение на защитата на Тръмп, спецпрокурорът се обърна през този месец директно към Върховния съд с питане дали може Тръмп да бъде преследван по предявените обвинения, като помоли съдебното решение да бъде огласено максимално бързо. Спецпрокурорът заобиколи традиционните съдебни процедури, като обоснова искането си с изключителната важност на казуса за страната. Следва да отбележим, че вече е имало подобен прецедент в историята на САЩ при мандата на Никсън в рамките на скандала „Уотъргейт“.

Въпреки че съдиите консерватори, назначени от републиканците във Върховния съд, сега са шестима (трима от тях са назначени от Тръмп) срещу трима демократи, Върховният съд след края на мандата на  Тръмп се оказа неподатлив на многобройните искания на адвокатите на Тръмп и най-вероятно ще разгледа обективно обръщението на спецпрокурора.

Решението на Върховния съд може силно да повлияе върху скоростта, с която ще се разглеждат обвиненията срещу Тръмп по процеса, чиято начална дата е 4 март 2024 г., а съответно и на поведението на обвиняемите. 

Както и в случая с разследването по отношение на фалшивите електори, ако решението на Върховния съд не е в полза на Тръмп, това може да увеличи броя на желаещите да сключат сделка със следствието и да дадат показания, уличаващи Тръмп.

Забрана за участие в изборите

Проблемите на Тръмп не свършват с казаното дотук. За да не допуснат Тръмп да участва в изборите, избиратели от няколко щата подадоха колективни искове срещу него с обвинение в опит за преврат – ако бъде обявен за виновен по такова обвинение, следва забрана да участва в президентските избори в съответните щати съгласно 14-ата поправка в американската Конституция.

Съдът в Колорадо обяви, че Тръмп е виновен за щурма на Капитолия, но реши, че президентският пост не е сред избираемите длъжности, които трябва да бъдат забранени за Тръмп съгласно 14-ата поправка. Това решение беше обжалвано от двете страни във Върховния съд на щата и той се произнесе, че експрезидентът няма право да участва в изборите заради ролята му в нападението на Капитолия от 6 януари 2021 г.  
С голяма доза вероятност разглеждането на това дело ще отиде във Върховния съд на САЩ, заплашвайки Тръмп с още едно съдебно дело. 

Тръмп е измамник 

Черешката на тортата в съдебните искове срещу експрезидента е гражданското дело по отношение на бизнеса на Тръмп в съда в Ню Йорк. Според обвиненията той значително е завишавал стойността на бизнес активите си, за да получи по-изгодни условия по банкови кредити и застрахователни услуги. Така контрагентите на Тръмп са били ощетени най-малко със 168 милиона долара.

И макар разглеждането на този граждански иск да не носи рискове от затвор, то вече даде важни резултати. Първо, съдът вече обяви, че Тръмп е виновен за завишаване на стойността на бизнес активите му и сега със сигурност се знае това, за което отдавна се говореше – че Тръмп в действителност не е милиардер. Второ, твърдението, че Тръмп е измамник вече не е оценъчно, а е факт, доказан от съда. И трето, вследствие на решението по това дело компаниите на Тръмп може да бъдат задължени не само да възстановят сумите, с които са били ощетени контрагентите им, но и да платят глоби, които са в пъти по-големи от загубите на контрагентите. В този случай бизнесът на Тръмп вероятно ще бъде изправен пред банкрут. 

Освен това предстои и съдебно изслушване по делото  срещу Тръмп за намерените секретни документи в резиденцията му във Флорида, които незаконно е изнесъл от Белия дом по време на президентския си мандат. Към момента това обвинение не представлява сериозна опасност за него, но все пак ще изисква допълнителни разходи за юридическа защита, които и без друго изтощават бюджета му.

Как ще приключи всичко?

Може дълго да гадаем за развитието на обвиненията срещу Тръмп през следващата година. Но сега се появяват нови свидетелства и показания срещу Тръмп едва ли не всеки ден. С оглед на риска не само да бъде осъден на лишаване от свобода, но и да загуби бизнеса си, е съвсем вероятно самият Тръмп да се съгласи на сделка със следствието.

Да се признае за виновен в опит за държавен преврат би било най-доброто решение за всички, включително за самия Тръмп. Така той може да се отърве с условна присъда и забрана за участие в изборите съгласно 14-ата поправка в Конституцията, и да получи шанс да запази бизнеса си. Републиканците биха могли най-после да се избавят от тоталното влияние на Тръмп върху партията и да бъде предотвратен ултрадесният уклон, който е непопулярен сред по-голямата част от американците. Публично признание от страна на Тръмп, че е мамил привържениците си, би позволило да се преодолее общественият разкол, създаден от самия Тръмп.

За Републиканската партия такова решение ще е ужасен край вместо ужас без край с Тръмп. Да, изборите през 2024 г. ще бъдат загубени за тях: привържениците на Тръмп ще бъдат дезориентирани и потиснати, а най-близкият до Тръмп по популярност кандидат Де Сантис няма шансове да победи – по нивото на интелекта си не е много различен от Тръмп, но значително отстъпва на последния по харизма, в резултат на което популярността му извън неговия щат Флорида е доста ниска. Индусът Вивек Рамасвами няма никакви шансове да получи гласовете на расистки настроените американски „червени вратове“ (rednecks), които са основният електорат на републиканците.

При това колебаещите се избиратели, поне за известно време ще оттеглят подкрепата си за Републиканската партия, която в последно време без друго е разтърсвана от постоянни корупционни и прочие скандали. Както е известно, паметта на електората е къса и още през следващия избирателен цикъл републиканците имат шансове да възстановят позициите си.

Трябва да кажем, че подобен изход ще е най-тежкият удар за Кремъл, чиято основна стратегия се опира на победа на Тръмп в предстоящите през идната година президентски избори в САЩ. Воят, който ще се раздаде в Кремъл, ще може да се чуе дори на територията на САЩ.

Превод: Faktor.bg