Трите параноидни идеи на колективния Путин

Такива пациенти могат да ги успокоят само санитари, при това въоръжени не само със спринцовки и таблетки

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Игор Ейдман, Каспаров.ru

Някои пишат за влиянието на философа Иван Илин върху възгледите на путиновата върхушка, други – за това на историка Лев Гумильов, трети, прости Господи – за това на Александър Дугин  или Александър Проханов. Аз мисля, че тук няма никакво книжовно влияние. Ленин и Троцки са препрочитали разни книжки като млади. А тези "на диалектика не по Хегел са се учили“* и даже, още веднъж моля за извинение за неприличната дума – даже не по Дугин. Възгледите им са формирани

в тъмния петербургски ъндърграунд,

където е можело да ступате и претарашите някой закъснял глупак. В чекистки  оперативни квартири, където отначало те самите са снасяли, а след това са изслушвали доноси от други. В разприте и запоите на бандитския Петербург: рушвети, спрейове, изяснявания, кръв, кокаин, момичета.

Представите им за света са на нивото на канибалско племе, тийнейджърска банда, гангстерска групировка. Но те не са просто диваци – перманентното насилие, страхът и безконтролната власт са ги довели почти до лудост.

Светогледът на колективния Путин се опира на три основни параноидни идеи.

1. Хотентотски морал

В света цари законът на джунглата, "слабите ги бият", а силният винаги е прав. Трябва да "биеш първи", иначе "ще те оковат и ще ти изтръгнат ноктите и зъбите". Ако изядеш врага – това е добре, ако той те изяде – това е лошо. Друг морал няма и не може да има. Всички разсъждения за демокрация, международно право, права на човека са блъф, необходим само за да отслабиш и изядеш  противника.

2. Мания за преследване

Главният и извечен враг на Русия е Западът, преди всичко САЩ. Те искат да ни лишат от властта, за да управляват нашето племе и да го ограбват вместо нас. А освен това искат да направят децата ни хомосексуалисти, за да се възползват от племето не само морално, но и физически.
Украинците са част от нашето племе, която е преминала на страната на врага и сега ни застрашава.

3. Мания за величие

Западът предизвика разпада на СССР, като се възползва от слабостта на съветските вождове. А ние сме силни, ние ще възстановим великата държава, ще господстваме навсякъде, където са управлявали руски царе и генерални секретари. Това са наши джунгли и само ние имаме право да властваме над тях.

Западът няма да може да попречи. Там са слабаци и извратени. Той е в упадък и краят му наближава. Дойде нашето време. Ние ще сме най-готините и влиятелни в света.

От комбинацията на тези маниакални свръхценни идеи е съставен светогледът на колективния Путин. Ясно е, че да се договаряш за нещо с носителите на такава "идеология" е невъзможно. Могат да ги успокоят само санитари, при това въоръжени не само със спринцовки и таблетки.

* Цитат от стихотворение на Владимир Маяковски, в което става дума за диалектика „не по Хегел“, а „под куршумите“.   

 
Превод: Faktor.bg