Вашингтон трябва да помисли как да фалира Путин, а не САЩ

Не трябва да позволим на Кремъл да марширува из Европа

Барт Марсоа*, kyivpost.com

Американското финансиране за Украйна е в безизходица, тъй като логиката да се опитваш да изпревариш Русия изглежда все по-непостижима, но може да има по-добър начин да се използва финансата помощ

Законопроектът на Сената, който обвързваше финансирането за Украйна с парите за границата и Израел, когато стигна до Камарата на представителите беше обявен за мъртъв, а сега отлежава в  Сената. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (R-La) обаче изрази надежда, че евентуално ще има финансиране: „Ще говорим за мярката за Украйна в бъдеще. Нищо не е погребано още.“

Но какъвто и законопроект да бъде приет, едва ли ще изглежда като сегашната версия на Сената. Да бъдат похарчени 60 милиарда долара за чужда държава в година, в която се провеждат избори, може да коства кариерата на няколко персони във  Вашингтон. Въпреки това, както каза говорителят Джонсън, „Не можем да позволим на Владимир Путин да марширува из Европа“.

Време е да погледнем на войната от друга гледна точка. Конгресът трябва да даде мандат за нова стратегия.
 Вместо да тласкаме САЩ към фалит чрез безкрайни разходи, трябва да кажем на Украйна да насочи Путин към финансиране на военната машина на Русия. Украинското военно разузнаване е в добра позиция да изпълни тази мисия. То има впечатляващ опит в реализирането на успешни удари срещу стратегически военни и енергийни цели дълбоко в територията на Русия.

Намаляване на енергийните приходи на Путин

Кръвоносната система на всяка война са парите, а Путин реализира огромни пари от продажбата на изкопаеми горива. Намаляването на американското производство на енергия повиши световната цена на петрола и газа, като същевременно отваря международните пазари за петрол и газ, руско производство. Това дава на Путин да получава неочаквано високи печалби, от които се нуждае, за да финансира своята военна авантюра.
Американските политици трябва да вземат под внимание драматичните успехи на тази малка, недостатъчно финансирана военна организация. Те трябва да насърчат украинския президент Зеленски да използва украинското военно разузнаване за атаки, специално насочени към парализиране на съоръженията за производство и износ на енергия на Путин. Атаките срещу руската енергийна инфраструктура могат бързо да променят военния и финансов баланс на силите.

История на тайните победи

Ако Путин бъде лишен от чужда валута, от която се нуждае, за да закупи оръжия и боеприпаси, това бързо ще подкопае способността му да води война и ще даде облекчение на въоръжените сили на Украйна, които воюват срещу окупаторите на  фронтовата линия.

Може ли тази стратегия да бъде успешна? Военното разузнаване на Украйна вече спечели много тайни победи, както близо до границата, така и на хиляди километри разстояние от нея. Един прост анализ на разходите и ползите от тези операции в сравнение с продължаващата окопна война подкрепя тезата за необходимостта от радикална промяна на курса.

Ето няколко примера за успешни атаки: 
Само преди дни диверсант на украинското военно разузнаване взриви изтребител Су-34 на летище Шагол в Челябинск, което е на повече от 2000 километра (1300 мили) зад фронтовата линия. Също този месец украински дронове  удариха горивно-енергиен комплекс в Орловска област на Русия, южно от Москва. Ударите унищожиха резервоари за съхранение на гориво и част от електрическата мрежа в региона.

Миналия месец целта беше железопътен тунел в Бурятия, единствената жизнеспособна линия за доставки между Русия и Китай. Тази линия доставя гориво, ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея и Китай за снабдяване на руската армия. А той се намира на повече от 6500 километра (4000 мили) на територията на Русия. Дни след като тунелът беше разрушен, друг акция взриви мост над дълбоко дефиле на единствения обходен път за тунела. И двете експлозии унищожиха големи пратки с военно реактивно гориво и временно блокираха транспортните пътища.

На 26 февруари атака с украински дрон нанесе значителни щети на най-големия металургичен завод в Русия в Новолипец, чиито продукти захранват много предприятия, участващи в производството на артилерийски снаряди, ракети и безпилотни самолети на Кремъл.

Тези победи не са нещо ново. Те са факт още от началото на войната. През 2022 г. Военното разузнаване на Украйна промени така да се каже географията на войната, като пусна дронове срещу въздушни бази на стотици мили в Русия.

Постиженията имат и сериозни последици за политиката. Те разкриват несъстоятелността на заплахите на Путин да използва масово ядрено оръжие като отмъщение за всяко нападение в Русия. Руското отмъщение за атаките на украинското военно разузнаване дълбоко в руската територия е ограничено до конвенционални ракетни и артилерийски атаки срещу цивилни райони. Украинските сили бяха окуражени от тези успехи, а руските командири бяха деморализирани и сменени.

Опити за убийство на директора на Украинското военно разузнаване

Владимир Путин е наясно с ролята на Военното разузнаване на Украйна и на няколко пъти се опита да убие шефа на службата Кирило Буданов. Напоследък и Буданов, и съпругата му станаха мишени на отделни опити за убийство. Тайните служби на Русия имат влияние в украинските среди и със сигурност ще го използват, за да подпомага бюрократичните опоненти на шефа на службата.
Политиците на САЩ и ЕС би било разумно да се позаинтересуват от дейността на украинското военно разузнаване и да дадат мандат за подкрепа на усилията на неговите служители. Тъй като Вашингтон прави сметка за всеки долар, изпратен в Украйна, управляващите трябва да обмислят как да насочат част от тези пари специално за подпомагане на тайните усилия Кремъл да бъде лишен от потока огромни приходи, с които да финансира „специална военна операция“, за да фалираме Путин, а не себе си.

*Барт Марсоа е бивш дипломат от кариерата на САЩ и ексглавен зам.-министър на енергетиката по международните въпроси.

Превод: Faktor.bg