De Profundis: Силата на лудостта, която ни обгръща отвред

Как да разбиеш стената, когато не е другаде, а в собствената ти глава

Когато стената е в собствената ти глава

Когато стената е в собствената ти глава

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Не знам дали напоследък идиотите са се ентусиазирали да се множат в геометрична прогресия, граждани, или нормалните хора са се вече предали и намаляват със същата скорост, но който и от двата процеса да е в сила, работата не е читава. Още повече се страхувам да не би процесите да вървят паралелно, щото тогава съвсем ще я оплескаме. Е, не толкова ние с вас лично, но бъдещите поколения…..
Владимир Путин встъпи в длъжност и светът е шашнат от няколко новини, които научи покрай това. 
Първо – Медведев пак е неговият пророк. Тия двамата са като Пижо и Пенда. Даже всички знаем кой е Пижо и кой – Пенда, но да не изпадаме в неприлични вицове, а като европейци да се придържаме към принципите на политическата коректност.  
Второ, от церемониалното изказване на Путин научихме, че „Русия е силен, активен и влиятелен участник на международната сцена”. И това - казано с гордост, без да се изчерви от срам заради срамния характер на споменатата руска активност и резултатите от нея. 
Дали е вярно казаното от Путин обаче – питат се мнозина. Според мен ако от това негово изречение махнем думите „силен”, „влиятелен” и „участник”, останалото я вярно. 
Освен в самата Русия, 

силна и влиятелна Русия изглежда само в България,

 Сърбия и някои азиатски сатрапии. И точно в политиката на тези страни тя наистина участва, казано без грам кавички. А иначе, по отношение на нормалния демократичен свят, Москва може да се определи единствено като „силен и активен натрапник”. Което е коректен начин да се каже „досадна конска муха”. 
Третата важна новина, която чухме на церемонията за коронясването на Путин, е наистина вдъхновяваща: „Новото качество на живот, благополучие, сигурност, здраве на човека – това днес е главното. Това е в центъра на политиката. Нашата цел е Русия за хората”. 
Златна ти уста, императоре! Даже вече няма нужда специално да се изброяват имената на въпросните хора - американците ще го направят по закона „Магнитски”. Е, така онези, които в мизерната Русия наистина се радват на качествен живот, благополучие и здраве, няма да могат да се радват и на „сигурност” в същото време – но, както знаем, няма пълно щастие, дори в руската социална сфера. 
Смущава ме само едно – че с тези думи на Путин, Русия поема по един стар български 

път, който не води до никъде

 Да, в тоталитарните времена тук имахме практически същия лозунг: „Всичко за човека, всичко в името на човека, всичко за благото на човека”. И ние тогава мълчахме, нищо, че също знаехме кой е Човекът…..
Като си спомня обаче, че Путин е на власт вече почти 20 години, чудя се най-откровено – кому к…а е държал досега, та не се е погрижил да постави горките руски хора в центъра на руската политика, а ги е оставил мизерни, несигурни и болни. 
Но нека, де, да имаме теми за мислене - няма само да слушаме императора със зяпнала уста, както прави сръбският президент Александър Вучич. Неотдавна той си призна, че е „много, много благодарен на Путин” заради помощта, която онзи безрезервно оказвал на Сърбия по отношение на Косово. 
Кой не знае за таз руска безрезервност, кой не е чувал за нея. Затова в България казваме: „Е-е-е-х, да не бяха ни безрезервно освободили, нямаше сега да ни се налага чак толкова безрезервно да сме им благодарни!” 
Ама сърбите не се учат от българската история…..Всъщност, нормално - след като и българите не се учат от българската история. 
Така или иначе, Сърбия лиже черджето на Кремъл, защото онези хитреци не просто им играят по сверката, а ги надъхват допълнително за статута на Косово. За разлика от Европа и САЩ, които принципно казват - Сърбия да признае Косово, защото иначе Белград ще гледа Брюксел през крив макарон. 
Надявам се, че точно тези думи ще се чуят за пореден път и съвсем ясно по време на предстоящата среща на върха в София, в която ще участват представители на страните от Западните Балкани. Някак не мога да си въобразя как Сърбия ще бъде оставена да си разиграва коня и да не се съобразява с общите правила. 
Това се отнася, впрочем, и до сръбското членство в НАТО, което трябва да предхожда членството в ЕС. Сегашното желание на Белград да смуче от Европа ползи, докато прави руски военни бази на европейска земя, няма как да се реализира. Но те се опитват – балкански хитреци мамини!
Това е един особен вид хитрост, която граничи с пълната тъпота и моралната мизерия. Даже не само граничи, а направо е вкоренена там.  
Също като Роджър Уотърс, дето с глупостите в руска полза, които надрънка насред София, доказа, че стената е не другаде, а в неговата собствена глава. И че тя очевидно тежи повече, отколкото той може да понесе. 
Не знам дали Уотърс страда от това, че публично си плю в лицето, но аз със сигурност страдам. 
Вече всеки път, щом си пусна „Пинк флойд”, вместо гениална музика, ще чувам декларацията му, че шибаняци, които искат да унищожат планетата, ни карат да се бием с руснаците. 
Забележете - карат ни. Те, западните шибаняци. Не Москва атакува нормалния свят, в който Уотърс, независимо от всичките му лиготии и капризи, е считан за гений, а обратно - горките московци са насила въвлечени в конфликта и ние, миролюбците, няма да се бием срещу тях, за да може те да ни спасят. 
Как не им омръзна тази песничка на

полезните за Русия идиоти на Запад

 То не бяха антивоенни, зелени и пембени движения по време на Студената война, то не бяха женски протести срещу ядреното оръжие край базата Грийнъм комън, то не бяха интелектуалци, които с мъдри мисли оправдават нахлуването на съветските танкове в Унгария, Чехия и Афганистан, то не бяха ред философии, ред сълзи и сополи за основанията на разните „Червени бригади”, Фракция „Червена армия” и палестински терористи да тероризират света, то не бяха чудеса. 
Но никой от въпросните полезни идиоти не отиде нито веднъж в самата Москва да протестира срещу безогледния начин, по който Съветският съюз унищожаваше до дъно както природата, така и хората. Никой дори не гъкна срещу огромното производство на  съветските ядрени оръжия – сякаш те се трупаха там за мирни цели…..
И сега не ходят в Русия да протестират срещу политиката на Кремъл, протестират си пак в полза на Кремъл и пак тук, на лесното, в демокрацията, където никой няма да ги арестува, бие, прати в лагер или бутне по невнимание от терасата.  
И ето ви го музикалният гений Уотърс – държи се в София почти като политическия гений Волен Сидеров в Крим. Или като политическия гений Явор Нотев пред „Известия. Ру”. 
Излизане на България от НАТО и ЕС, плюс сближаване с Русия им се приискало на тези умни момчета. 
Със сигурност им се иска също да чукат до откат, така че България да изпревари Китай по население, да участват като комисионери в схема, по която „Газпром” ни продава скъпо енергия от най-близката Черна дупка, да колонизират Марс и да изчислят числото Пи със силата на собствените си светли умове….. 
Големи български герои. Ма слушайте ги внимателно, бе, граждани. И следвайте ги – що им се хилите, когато публично си признават съкровените мераци, хората!
В интерес на истината, тези техните мераци са нищо пред мерака на комай всички български политици в момента - и управляващи, и опозиция - пак да ни построят АЕЦ „Белене”. 
Руснаците не ни я построиха, само ни пробутаха старо желязо за милиарди и ни гледат сеира. Сега наред са китайците да ни изработят. Някои избягваме китайски обувки да купуваме, пък нашите хора искат цяла китайска ядрена централа да ни пробутат. Но ако и това не стане, накрая ще дойдат северните корейци, помнете ми думата. Ние никога няма да се хванем за нещо читаво, защото тогава 

откъде ще дойдат комисионите

 А без комисиони защо изобщо….. 
„Китай търси възможност да използва свои технологии, за да направи експанзия на европейския пазар” – чистосърдечно ни уверява „експертът” Атанас Тасев. Явно това на него самия му звучи като солиден аргумент – ми да им дадем въпросната възможност за експанзия на китайските другари, иначе ще вземат да се уморят от търсене. 
Ама дали и останалата Европа е съгласна да им дадем, Тасев геройски мълчи. 
„За пет години централата ще излезе на плюс. След 10 години централата ще донесе мощен паричен поток” – твърди въпросният експерт. Но и в този случай не казва откъде ще текне въпросният мощен финансов поток.
Премълчава, че той ще е пак от моя джоб, но фактите са си факти. Веднъж аз ще платя за изграждане на централата или поне за прилежащата инфраструктура, която не съществува; втори път ще платя за изграждане на депо за ядрените отпадъци, защото с Козлодуй сме в заварено положение, но от една нова централа, според европейските правила, вече не можем да изнасяме отработеното гориво, трябва да си го складираме сами; и трети път ще платя за мерките по закриване и обезопасяване на централата. Ако нещо не гръмне и доживея дотам, де. 
Не ми е приятно да го кажа, но – повръща ми се от подобни илюстрации за силата на лудостта, която ни обгръща отвред.