Отново подла русофилска гавра с паметта на ген. Иван Колев

Слугите на Кремъл няма да простят на големия родолюбец, че прогони русите от Добруджа, за да я има България

Ген. Иван Колев

Ген. Иван Колев

Свидетели сме на поредната русофилска гавра с името на един от най-славните българи от новата ни история – ген. Иван Колев. Скандално е, че технологията на тази гавра е сътворена в българско училище, което е призвано да пази чисти и неопетнени имената на строителите на Отечеството. Софийското 36-то СУ обаче е нагледен пример за безродие и слугинаж пред символите на болшевизма и сталинизма, които у нас са отречени със закон. 

sto_godini_goki.jpg

В навечерието на 24 май над централния вход на въпросното учебно заведение бе провесен огромен рекламен надпис: „100 години 36 СОУ „Максим Горки””, а ръководството на школото е инициирало прояви, посветени на събитието и неговия патрон. За това алармираха възмутени граждани. В случая става дума за отвратителна фалшификация на историята и истината. Според ръководството на 36-то СУ, учебното заведение носи името „Максим Горки” още от 1919 години. Това се втълпява на учениците, родителите и гражданите. Излиза, че почти само две години след кървавата болшевишка революция в Русия, Царство България е започнало да кръщава школата си на болшевишки писатели, които са били тотално безизвестни в родината ни, а камо ли да се изучават като част от някаква образователна програма. Достатъчно красноречив е фактът, че най-популярният роман на Горки „Майка” е написан в САЩ 1906 г., а в Русия е отпечатан едва през 1917 г. Няма как през 1919 година България да кръсти столично училище на тотално непознат руснак, след като  творчеството му дори не е преведено, а народът още помни как само три години по-рано -  през есента на 1916 година 

мнимата освободителка Русия се опитва да навлезе с войска и да завладее Добруджа,

а хиляди българи дават живата си, за да върнат свободата й.

Всъщност фактите отдавна са публично известни, но ръководството на 36-то СУ години наред се опитват да ги манипулира и фалшифицира. Само месец след кончината на спасителя на Добруджа от русите – ген. Иван Колев, на 29 юли 1917 г.,  от началото на учебната 1917-1918 г. училище в кв. „Красно село” в София, основано през 1915 г., е именувано „Генерал Иван Колев”.

Това име то носи гордо до 1952 г.

Тогава по нареждане на управляващата БКП, дошла на власт след окупацията на страната от Червената армия, то е преименувано на „Максим Горки” и досега се „слави” с него.

sto_hoini_gorki1.jpg

През 1999 г. е направен неуспешен опит от клуб „Капитан Димитър Списаревски” – София, за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на предишното му име. Един от смешните мотиви за отказ е, че „…това е училище и трябва да носи име на писател“. Друг мотив за отказ е, че „…възпитаниците на училище „Максим Горки“ били горди, че са завършили точно това училище, с точно това име“. Но твърдението е несъстоятелно, защото същото заявяват и завършилите училището в периода 1917-1952 г., когато то се е именувало „Генерал Иван Колев“.

В навечерието на 24 май 2017 година – ден на светите братя Кирил и Методий и на българската писменост и култура, група родолюбци  инициираха отново искане 36-то СУ „Максим Горки“ в София да възстанови името си „Генерал Иван Колев“. Идеята бе посветена на 100-годишнината от смъртта на легендарният предводител на славната Първа конна дивизия през Първата световна. Стартира и гражданка петиция в подкрепа на идеята, а предложението бе изпратено да всички държавни институции. Но трета година мълчи образователното министерство, Столична община, Столичният инспекторат към МОН. В същото време ръководството на 36-то СУ  предприе кампания срещу ген. Иван Колев и в защита на Максим Горки. Всъщност още преди години г-жа Светла Нотева – шеф на 36 СУ „Максим Горки“,  заявява, че докато е директор, няма да допусне името на един военен да бъде патрон на училището. Словосъчетанието „един военен“ е унизително и оскърбително „за личност, емблематична за Родината ни“. Реално до неотдавна на сайта на самото училище пишеше гордо, че: „До края на живота си Горки приема и поддържа с авторитета си престъпленията на сталинския режим.“

Вместо да фалшифицира историята на училището, ръководството му бе длъжно да каже истината на своите възпитаници – учебното заведение като просветна институция е на 100 години, но с името на съветския писател то се свързва от 1952 година.

Лъжата и мачкането на националното достойнство

обаче явно са по-скъпи на тези учители, нищо че на входа на школото са поставили постер със стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче”. То явно е за заблуда на подрастващите, защото противоречието е зловещо – как да любиш и тачиш всичко българско и родно, когато се кланиш на съветски патрон, който дори в съвременна Русия вече е демитологизиран?

sto_hoini_gorki2.jpg

Няма съмнение, че ръководството на 36-то СУ днес изпълнява заветите на самия Максим Горки: „Ако непрекъснато убеждаваш човек, че е свиня, той наистина ще загрухти“.

И така след десетилетна комунистическа пропаганда и настоящо русофилско безродие, българите трябва да престанат да бъдат българи, да спрат да тачат националните си светини и да „загрухтят“ като съветски человеци.