​Вижте имената на генерали и полковници, обявени от Живков за отличници на Възродителния процес

25 години елитът на БСП и ДПС ги пази от възмездие, а вината за престъпленията на комунизма трябва да носи целият народ

Христо Тенев

Исмаил Муса

Темата за провеждането на Възродителния процес в България от комунистическия режим на Тодор Живков се оказа една от най-мръсните и строго пазени тайни в държавата. Вместо да бъде максимално осветена вината на актива на БКП и Държавна сигурност за насилствената смяна на имената на турците и прогонването им по времето на така наречената Голяма екскурзия, в годините на демокрацията всичко потъна в още по-голяма мистерия и тайнственост. Новите „демократични“ партии БСП и ДПС се оказаха задкулисните пазители на извращенията на комунизма. 30 години след масовото и насилствено преименуване на турците все още няма нито един висш държавен фактор осъден или наказан за безумието, проведено в края на 20 век.

25 години лидерите на ДПС - Ахмед Доган и Лютви Местан, умело използват темата за преименуването единствено за сплашване на турците и мюсюлманите и за сплотяване редиците на етническата партия, която трябва да гарантира изборната власт на шепа феодали, говорещи и управляващи от името на един етнос и религия, но и богатеещи единствено в лична полза. Затова всяка година възпоменателните чествания в Родопите в края на декември се превръщат от корумпирания елит на ДПС в театър, разиграван върху спомена за убитите, малтретираните, изпращаните без съд и присъда по лагери и затвори, хилядите разделени семейства, несъгласни да сменят имената и 

противници на утопичната национална политика на БКП

През почивните дни от съборите в Могиляне и Момчилград агент Павел – Лютви Местан, манипулативно призова да няма давност за престъпленията на комунизма, към които безспорно спада и Възродителният процес. Но едва ли за някой има съмнение, че ДПС е последната политическа сила, която има интерес от разкриването на тази истина. Факт е, че през всичките години на прехода целият актив на партията бе конструиран от турци и българи агенти на ДС и активисти на БКП. И до днес ДПС продължава да бъде политическата формация с най-много членове, зависими и съпричастни към комунистическите тайни служби. Истината е, че елитът на тази партия бе сред активистите за провеждането на насилствената смяна на имена и дейно участва под знамето на БКП в партийното дело. След идването на демокрацията истинските турци дисиденти и политзатворници бяха екстрадирани по план в Турция и други европейски страни, а у нас останаха агентите на ДС, които овладяха политическите позиции в ДПС. Именно заради тези зависимости, от демократична и правозащитна организация ДПС се превърна заедно с БСП в турското и българското крило на майката БКП.

Неоспорим факт е, че ДПС участва с водеща роля в 4 правителства, най-дълго е присъствала във властта за последните 25 години. Но и до ден днешен делото за Възродителния процес се прехвърля по шкафове и чекмеджета и

събира праха на времето

Всъщност, истинско дело срещу виновниците, допуснали убийства и извращения при смяната на имената, не е водено никога. След 10 ноември срещу Живков и обкръжението му бе заведено дело №1, от което по-късно бе отделено делото за Възродителния процес. Днес то продължава да се води под № II – 048/1999 от Военно окръжна прокуратура в София, но от първоначалните петима обвиняеми - членове на ЦК и Политбюро на БКП,  е останал жив само бившият министър-председател Георги Атанасов. Докато беше главен прокурор Борис Велчев съвсем не криеше, че това дело не трябва да стигне до съда докато Атанасов е жив. Реално днес нито Местан, нито Доган, нито другите лидери, опитващи се да представляват турския етнос знаят каква е съдбата на това брадясало дело. От години то боксува умишлено, защото по искане на съда трябва да бъдат разпитани всичките жертви на преименуването и Голямата екскурзия. Задачата сама по себе си е абсурдна и неизпълнима. Много от тези хора вече са мъртви, други живеят на хиляди километри от България, а трети - просто са отвратени от правосъдната ни система. Самият правосъден министър Христо Иванов призна пред изселническа организация наскоро, че няма представа дали вече не е изтекъл давностният срок за престъплението и разследването.

Почти неизвестен факт обаче е, че организацията „Федерация – справедливост България“ периодично внася във Военна прокуратура искания да бъде удължено разследването по делото. Последната молба е пусната на 16 декември т.г. (виж прикачен файл 1), а разследването е удължено с още четири месеца. Твърде вероятно е, обаче, за някои от престъпленията на Възродителния процес да е изтекъл и най-дългият давностен срок – 30-годишният. 

Именно този декември се навъртяха 

30 години от началото на преименуването и първите невинни жертви,

а реално това е звездният миг за някои от виновниците, които десетилетия се прикриват от закона и справедливостта.

От „Федерация – справедливост България“, с подкрепата на десетки политически затворници, живеещи сега в Бурса, Истанбул, Одрин и други градове, инициирани от лидера на нелегалната организация "Дългата зима" Мохамед Узункъш, са изпратили преди дни и писмо (виж прикрепен файл 2) до президента Плевнелиев, правосъдния министър, главния прокурор и европейския комисар по правата на човека, с което настояват да се разкрият физическите убийци на 17-месечната Тюркян, застреляна по време на мирна демонстрация в село Могиляне. Тогава с нея загиват и Муса Якуб и Айше Хасан. Убити има и в село Груево, Момчилград, Крумовградско, Ивайловградско и др. За причините, довели до смъртта на тези хора са водени фиктивни и формални разследвания, които не стигат до никакъв резултат, а в смъртните актове на много от жертвите са давани фалшиви заключения.

Според правозащитници големият проблем през изминалите 25 години демокрация е, че държавата и прокуратурата никога не заведоха дела и не пристъпиха към разследване и изясняване на преките извършители, които със сила и власт реализираха Възродителния процес. В много случаи те са привишавали правата си и са действали дори и извън комунистическите закони. В смесените райони на страната и до днес неофициално се знаят имената на убийците и най-активните възродители, утвърждавали политиката на Живков, но те не бяха осветени. Много от тях са и турци, и мюсюлмани, и затова ДПС също проспа търсенето на истината. Нещо повече - активистите на процеса бяха наградени със специален Указ - №1313 на държавния съвет на НРБ (виж прикрепен файл 3). Той е секретен и дълги години беше пазен в тайна. Документът бе осветен през 1994 г. от канцеларията на президента Желев, по настояване на депутата Сашо Стоянов - председател на временната анкетна комисия, разследваща престъпленията на комунистите и ДС по време на Възродителния процес. Но ползването му отново е било поверително, като от него са вадени само отделни имена. За първи път Faktor.bg публикува целия списък с отличниците на преименуването.

Много от виновниците за този процес вероятно ще избегнат справедливостта. Само преди няколко месеца в 42-я парламент ГЕРБ и Движение „22 септември“ инициираха законодателни промени в Наказателния кодекс. Текстът предвиждаше 

да отпадне давностният срок за престъпленията на комунизма,

но тогава БСП гласува твърдо „против“, а хората на Местан изненадващо отсъстваха от парламентарната зала. Против този текст тогава гласува и Рамадан Аталай, осветен като агент на ДС. Сега ГЕРБ и Реформаторите отново ща внесат важната поправка, а Лютви Местан по митинги щедро обещава да подкрепи промените. Той обаче не дава отговор, защо в началото на лятото провалиха приемането на важния текст.

На 5 и 6 януари политзатворници и изселници ще протестират пред българското дипломатическо представителство в Истанбул, с настояване държавата най-после да накаже виновните за комунистическата асимилация, сред които на подсъдимата скамейка трябва да бъде и елитът на ДПС, който 25 години е активен съучастник в прикриването на това престъпление.