Как болшевишкото варварство се оказва, че е по-силно от майчиния инстинкт

За зловещия Гладомор, който заличи разликата между homo sapiens и дивите зверове

Документални снимки от Гладомора

Документални снимки от Гладомора

Огнян Даскарев
 
В началото на 30-те болшевишките власти нарочно предизвикали глад в Украйна. Искали да прекършат украинските земевладелци. Да ги унищожат като част от населението. Гладът бил повсеместен и ужасен. Канибализмът бил доста обикновено явление. Броят на жертвите все още не е уточнен - между седем и десет милиона.
Но едно нещо във връзка с глада в Украйна винаги ме е поразявало. Много майки, отивали на гарите и оставяли децата си в заминаващите влакове. Така се надявали да ги спасят от смърт, защото областите, поразени от глад, били блокирани и гладуващите нямали право да ги напускат, за да търсят храна. Приема се, че най-голямата сила, която движи човешките създания, е майчиният инстинкт, който е по-силен, дори от инстинкта за самосъхранение. И ето, 

 болшевишкото варварство

 се оказва, че е по-силно от майчиния инстинкт.
 
В Поволжието, в комитетите на ВКП (б) готвели вкусни ястия за функционерите на партията. Привлечени от миризмата, около комитетите неудържимо се стичали хора и животни, подивели от глад. Хората и животните били обединени от страшния глад. Гладът заличил разликата между homo sapiens и дивите зверове. Още едно постижение на болшевиките. Често се случвало хората и животните, принудени от общото им страдание, да се втурват сляпо към миризмата на ядене. Служителите на НКВД, които охранявали комитетите, хладнокръвно ги разстрелвали с картечници, като животни - хората и животните.
 
Кореспондентът на „Ню Йорк таймс" в Москва Уолтър Дюранти отишъл през 1933 в Украйна при най-страшния глад и варварски написал, че „украинците са по-здрави и весели", отколкото очаквал. Дюранти бил прочут и влиятелен ляворадикален журналист, носител на наградата „Пулицър". Друг известен и изключително жалък сталинист, Бърнард Шоу посетил СССР при масовия глад и весело разказал, че наоколо имало само богатства, изобилие и щастие. После демонстративно и варварски изхвърлил от прозореца на влака, с който пътувал за Украйна, пакет с храна, за да покаже, че няма глад.
 
През 1930 в Ню Йорк след двегодишен строеж бил открит The Chrysler Building. Това е апотеозът на Art Deco, величествено здание с бляскава кула, украсено с части от прочутия автомобил - горд символ на индустриалната ера.
 
През лятото на 1932 в Магадан били докарани 12 хиляди затворници, охранявани от 2500 служители на ГПУ и двеста кучета. Единственото им престъпление било, че са кулаци. Всички били изпратени само по лятно облекло! Никой не преживял сибирската зима - затворниците, охраната и кучетата. На следващата година властите си взели бележка, но невнимателно - в Магадан пристигнали 32 хиляди зеки /затворници/  и пазачи, малко по-добре екипирани. Тогава зимата преживели по един на всеки петдесет. През 1934 докарали 48 хиляди души. Този път властите все пак решили, че охраната трябва да получи зимно облекло. Нито един от затворниците не дочакал пролетта на 1935, обаче охраната оцеляла.
 
Естествено, това е само незначителна

 подробност от сталинистките зверства, 

но ми е трудно да си представя по-голямо пренебрежение към човешкия живот.
През 1937 е първото изпълнение на "Кармина Бурана" от Карл Орф. Това е началото на триумфалното шествие по световните сцени на този прекрасен разказ за любовта от Средновековието.
 
В средата на 30-те със специално постановление на болшевишките водачи било обявено, че непълнолетните деца на врагове на народа, ако бъдат заподозрени, че са помагали на родителите си, също подлежат на съдебно преследване и наказание. Една западна компартия варварски подкрепила това - френската.
 
Варварството има интересни проявления. В началото на 90-те беше екзекутиран страховитият масов убиец и людоед Андрей Чикатило. В детството си в Украйна, по време на глада преживял тежка травма. 

Съседите изяли брат му,

 който умрял от недояждане. Според психолози, това е една от причините за престъпленията на Чикатило.
 
През 1932 мексиканският художник Диего Ривера сключил договор, за да изрисува стените на част от Рокфелеровия център в Ню Йорк. Дошла му обаче варварската идея да нарисува и Ленин в Рокфелеровия център. Последвал скандал, Ленин бил изличен, а Ривера загубил поръчката.
 
Пет години по-късно в Мексико, при Ривера и съпругата му, Фрида Кало, също занимаваща се с живопис, пристигнали гости - Лев Троцки и семейството му. Фрида Кало, известна със свободното си поведение повече отколкото с изкуството си, решила да съблазни възрастния Троцки и започнала смело да флиртува с него. Под покрива на дома им, Casa Azul, където били съпругата на Троцки, Наталия и Диего, си разменяли любовни бележки и мили думи. Фрида успяла, а Диего, отмъстил по обичайния начин. Преди това имал и кратка афера със сестрата на Фрида. Тя пък преспала с много от общите им приятели. И двамата били отначало сталинисти, после троцкисти, след войната, разбира се, отново сталинисти. Това обяснява всичко.
 
Бих прибавил, че в 2005 в София беше открита изложба на Фрида Кало, придружена с хвалебствия в медиите. Не разбрах, дали картината й от 1954 "Фрида и Сталин" е била включена в изложбата. Холивуд направи филм за Фрида Кало, в София се показват нейни картини, "Броненосецът Потемкин" преди години беше обявен за най-добър филм на всички времена, но някой може ли да си представи какво ще последва, ако някъде се организира кинопанорама за ранните произведения на Лени Рифенщал?
 
Без съмнение варварството има и други имена – нацизъм и маоизъм. Някои считат, че военният режим на ген. Пиночет в Чили е варварски, за други бомбардировките в Хирошима и Нагазаки също са варварски и ненужни. Но в Магадан и Колима никога не се събраха световните ръководители, за да почетат 

жертвите на болшевишкия геноцид,

 който заедно с маоисткия, е най-големият в писаната история. Вместо това, редовно се събират  пред мавзолея на Ленин.
 
Преди години в "Ню Йорк таймс" известният немски писател и ляв радикал (но служил и във Вермахта!) Гюнтер Грас написа, че между СССР и САЩ трябва да се постави знак за морално равенство. Невъзмутимо изречено, отпечатано и разпространено от световната лява медия.
 
А това дали е варварство?